Dosarul „Referendumul”. Avocatul lui Dragnea cere retrimiterea cauzei la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Foto Mediafax
Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Foto Mediafax

Magistraţii Curţii Supreme iau în discuţie vineri al doilea termen de judecată în dosarul „Referendumul” în care vicepreierul Liviu Dragnea este acuzat, alături de alte aproape 100 de persoane, de fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din iulie 2012.

UPDATE Avocatul unor inculpaţi din dosarul referendumului a cerut vineri, la instanţa supremă, disjungerea judecăţii cu privire la aceştia şi declinarea cazului nou format la instanţe inferioare, pe motiv că acuzaţiile aduse lor nu au nicio legătură cu cele ale vicepremierului Liviu Dragnea.

Potrivit avocatului, din modul în care sunt prezentate acuzaţiile din dosar nu rezultă că inculpaţii pe care îi apără au avut vreo legătură cu presupusele presiuni făcute de Dragnea şi cu acuzaţiile aduse acestuia.

Avocatul a explicat că acuzaţiile aduse celor pe care-i apără sunt individuale şi "nu există nicio cauză de indivizibilitate sau conexitate" între acestea şi cele aduse lui Dragnea.

Astfel, a susţinut avocatul, nu se impune judecarea acestora alături de demnitar şi trebuie format un nou dosar cu privire doar la clienţii săi, care să fie declinat unor instanţe inferioare.

Înainte de a rămâne în pronunţare pe cererea formulată în numele mai multor inculpaţi, judecătorii au solicitat procurorului DNA să depună, până la următorul termen, documente din dosarele disjunse din dosar până în prezent. Solicitarea instanţei are ca scop aflarea motivelor avute în vedere de anchetatori atunci când au trimis la parchete din ţară cauze disjunse din dosarul referendumului, acestea fiind judecate la instanţe inferioare.

Pronunţarea pe cererea de disjungere va fi la următorul termen al dosarului, stabilit pentru 10 ianuarie 2014.

La terenul trecut, grefierul de şedinţă a anunţat că 59 de inculpaţi din acest dosar au transmis la dosarul cauzei solicitări prin care au cerut judecarea cauzei la un alt termen, fie pentru a-şi angaja avocaţi, fie pentru a-şi pregăti apărarea.

Una dintre părţile vătămate din acest dosar, Otilia Bouroş, le-a cerut judecătorilor să îi schimbe calitatea în martor, arătând că asupra ei se fac presiuni.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a fost de acord cu cererile de amânare, iar în legătură cu solicitarea părţii vătămate a arătat că la acest moment nu poate fi discutată o astfel de cerere. Acesta a motivat că este necesar să se asigure apărarea tuturor inculpaţilor pentru discutarea unor astfel de cereri.

Judecătorii Curţii Supreme au acordat un nou termen în acest dosar, 6 decembrie, dată la care vor fi citaţi toţi cei judecaţi în această cauză.

Liviu Dragnea a lipsit de la primul termen de judecată, el fiind reprezentat în instanţă de avocatul său, Marian Nazat, care nu a adresat nicio cerere în numele clientului său.


Procurorii l-au considerat a fi un termen prea lung, motivând în cererea depusă la Curtea Supremă că „ar trebui schimbat pentru a se asigura judecarea cu celeritate a acestui dosar”. 

Procurorii au susţinut în cerere că dosarul este unul complet, cu numeroşi martori.

Reacţia vicepremierului nu a întârziat să apară. Întrebat cum vede faptul că a fost devansat termenul procesului său cu trei luni, Dragnea a răspuns: „La fel. Cum mergeam în februarie, merg şi în noiembrie.

Completul de judecată căruia i-a fost repartizat aleatoriu acest caz a făcut o cerere la Barou, pe 10 octombrie, pentru stabilirea unor avocaţi din oficiu pentru toţi inculpaţii din acest dosar.

Instanţa supremă a înregistrat pe 7 octombrie dosarul „Referendumul”, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, şi a stabilit primul termen pe 18 februarie 2014.

Dragnea, acuzat de trafic de influenţă

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Alte 100 de persoane, trimise în judecată

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. 

Aceştia au fost trimişi în judecată petnru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Procurorii DNA solicită Curţii Supreme ca dosarul „Referendumul” să fie judecat mai repede

Direcţia Naţională Anticorupţie a depus o cerere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care solicită ca judecarea dosarului  „Referendumul” în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de corupţie, să înceapă mai repede. Termenul actual este stabilit pentru 18 februarie 2014.

Dosarul Referendumul. Procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de corupţie se va judeca cu trei luni mai devreme

Liviu Dragnea va fi judecat cu trei luni mai devreme, după ce Curtea Supremă a aprobat cererea procurorilor anticorupţie de preschimbare a termenului în dosarul vicepremierului, acesta fiind stabilit pentru 15 noiembrie. Iniţial, termenul fixat de instanţă a fost 18 februarie 2014.

Dedesubturile „loviturii de forţă“ de la DNA. Ce spun Traian Băsescu şi Lucian Papici

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni televizate, că etichetele adresate procurorului Lucian Papici sunt propagandiste, iar USL nu concepe că Justiţia trebuie să aibă prioritate. În plus, procurorul a povestit într-un interviu cum s-a ocupat de dosarul „Referendumul”, dar şi cum ar putea pune beţe în roate de către un procuror-şef numit politic. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite