UPDATE Curtea Supremă a decis: Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, şi Adriean Videanu vor fi cercetaţi în stare de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu a fost dus la Curtea Supremă FOTO Mediafax
Adriean Videanu a fost dus la Curtea Supremă FOTO Mediafax

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fiul acestuia Alin Cocoş, Adriean Videanu, Alina Bica - fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), şi fostul consilier al acesteia au fost arestaţi preventiv - au decis magistraţii Curţii Supreme.

UPDATE Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, Alina Bica şi fostul ei consilier Florentin Mihăilescu au fost arestaţi preventiv, sâmbătă, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE Adriean Videanu, Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu au plecat acasă, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 3:15, dat fiind faptul că ordonanţele de reţinere au expirat, potrivit Digi24. Instanţa a rămas în pronunţare.

Dorin Cocoş şi Alina Bica, arestaţi deja în cadrul altor dosare, s-au întors în arestul Poliţiei Capitalei. 

UPDATE Şedinţa de judecată a fost suspendată după ce avocatul Alinei Bica a cerut recuzarea unui judecător din complet.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, citate de Digi24, omul de afaceri Ovidiu Tender, ar fi făcut un denunţ împotriva Alinei Bica.

Acesta le-ar fi spus procurorilor că i-a oferit Alinei Bica mită sub formă de acţiuni prin intermediul unui apropiat.

UPDATE Dorin Cocoş, fiul său, Alin Cocoş, Adriean Videanu, Alina Bica, dar şi fostul consilier al acesteia au ajuns, în jurul orei 16.00, la sediul Curţii Supreme unde magistraţii urmează să decidă dacă aceştia vor fi arestaţi preventiv.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de DNA, procurorii au dispus începerea urmăririi penale, dar şi reţinerea pentru 24 de ore a afaceristului Dorin Cocoş pe care îl acuză de trafic de influenţă şi dare de mită. Acesta este deja arestat preventiv ca şi Alina Bica, şi vor fi duşi astăzi în faţa magistraţilor Curţii Supreme pentru emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Alături de aceştia vor mai fi duşi în faţa instanţei Alin Cocoş, fiul afaceristului Dorin Cocoş, Adriean Videanu, dar şi Ionuţ Florian Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica.

DNA precizează că, pe 29 ianuarie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori a încuviinţat luarea măsurii arestării preventive faţă de Alina Bica.

În acest caz, Alina Bica este suspectă de luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(două nfracţiuni) şi favorizarea făptuitorului. 

Procurorii precizează în ordonanţa de reţinere a lui Dorin Cocoş că, în perioada ianuarie 2011 - 2012, afaceristul ar fi promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Alina Bica şi Sergiu Diacomatu (trimis în judecată în alt dosar) pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr. 22714/FFCC (prin care, valoarea unui teren în suprafaţă peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 de lei).

Pentru urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, conform interesului persoanei beneficiare, Dorin Cocoş ar fi dat foloase, sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi, Alinei Bica.

Dorin Cocoş a fost citat de procurorii anticorupţie pentru a da declaraţii în dosarul disjuns din cel în care fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alina Bica este cercetată pentru despăgubirea pentru un teren supraevaluat.

Fiul lui Cocoş, reţinut de DNA

În acelaşi dosarul fost reţinuţi, joi, fiul afaceristului Dorin Cocoş, Alin Cocoş, fiind acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă, preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, şi Florentin Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica.

Conform anchetatorilor, pe 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), din care a făcut parte printre alţii şi Alina Bica, ar fi aprobat raportul de evaluare prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 de metri pătraţi (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 de lei. 

Beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, ar fi acceptat solicitarea lui Cocoş Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la trei persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Oamenii legii precizează că în acets demers s-ar fi implicat şi Ionuţ Florin Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoş, care ar fi intermediat relaţia cu Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire respectiv.

În schimbul influenţei realizate, Alina Bica ar fi primit o cotă parte, egală cu a lui Mihăilescu, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi, ce aparţinea unei rude a lui Alin Cocoş.

Transmiterea dreptului de proprietate ar fi fost realizată cu lui Cocoş şi a lui Mihăilescu prin tranzacţii succesive şi persoane interpuse.

Bica ar fi ridicat sechestru pus pe 80 de acţiuni ale lui Adriean Videanu

Adriea Videanu a fost reţinut pentru complicitate la abuz în serviciu după ce Alina Bica, pe 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, ar fi ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu.

Astfel, arată procurorii, Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.

În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Elena Udrea, sub control judiciar

În cursul zilei de ieri, fosta soţie a lui Dorin Cocoş, Elena Udrea, a fost dusă cu mandat la DNA unde a fost pusă sub control judiciar fiind acuzată de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracţiuni) şi fals în declaraţii de avere.

Potrivit ordonanţei de începere a urmăririi penale, pe 28 octombrie 2014, Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost reţinut, iar ulterior arestat preventiv pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Cocoş este acuzat că, în anul 2009, „în baza înţelegerii prealabile cu inculpaţii Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, a pretins de la  două persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoş Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD”, spun procurorii.

DNA precizează că sumele de bani ar fi fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Cocoş. La baza plăţilor ar fi stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani. 

Procurorii precizează că, în declaraţiile de avere din anul 2010, contrar dispoziţiilor legale, nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi Elena Udrea declară încasarea de dividende de la această societate.

„Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada  2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora”, potrivit anchetatorilor.

Potrivit legii, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.

„Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă   că  suspecta Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori”, mai spun anchetatorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite