DOCUMENT Ce prevede protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, publicat luni de Ministerul Educaţiei
0Patriarhia trebuie consultată în ceea ce piveşte structura examenului de certificare a competenţelor profesionale ale absolventului de învăţământ teologic ortodox preuniversitar, profesorii de Religie sunt numiţi cu binecuvântarea chiriarhului (reprezentantul Patriarhiei), iar şcolile au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, valorilor şi simbolurilor religioase.
Acestea sunt doar câteva dintre punctele principale din Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte care vizează predarea Religiei (cultul ortodox) în învăţământul preuniversitar şi organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar.
În primul capitol, care se referă la predarea Religiei în şcoli, este prevăzut că programele pentru disciplina Religie – cultul ortodox se elaborează de către Ministerul Educaţiei în colaborare cu Patriarhia Română şi cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi se aprobă conform legii, iar manualele de Religie sunt avizate de Patriarhie.
Profesorii au nevoie de binecuvântare pentru a preda
În ceea ce îi priveşte pe profesorii de Religie, încadrarea acestora pe post se face cu un aviz scris din partea chiriarhului, iar refuzul acordării binecuvântării se comunică în scris solicitantului şi trebuie să fie temeinic motivat. Retragerea binecuvântării se face în urma unor abateri grave de la doctrina sau morala cultului şi duce la încetarea contractului individual de muncă.
De asemenea, reprezentanţii Patriarhiei, ai inspectoratelor şcolare şi ai Ministerului Educaţiei îşi vor comunica reciproc, semestrial şi ori de câte ori este nevoie, rapoarte de evaluare proprie asupra aspectelor reglementate de protocol, cu propuneri de îmbunătăţire a învăţământului religios şi teologic ortodox preuniversitar.
În plus, reprezentanţii instituţiilor menţionate mai sus trebuie invitaţi la evenimente cu caracter naţional sau judeţean "pe care cealaltă parte le organizează cu privire la învăţământul religios". De asemenea, reprezentanţii Patriarhiei sau ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activităţile de inspecţie şcolară.
În document mai scrie că acest nou protocol s-a realizat şi "luând în considerare că absolvenţii instituţiilor de învăţământ teologic ortodox sunt angajaţi, în cea mai mare parte, de către Biserica Ortodoxă Română, şi că, prin urmare, aceştia trebuie să îndeplinească exigenţele ei, ca formare academică şi moral-spirituală".
Structura examenelor de certificare a competenţelor profesionale teologice
Tocmai de aceea, în ceea ce priveşte învăţământul teologic preuniversitar, care este vocaţional şi durează patru ani, protocolul prevede că structura examenului de certificare a competenţelor profesionale ale absolventului să fie stabilită prin ordin al Ministerului Educaţiei, abia după consultarea cu Patriarhia Română.
Documentul mai prevede că "programul liturgic din zilele de sărbătoare din calendarul creştin ortodox, precum şi cel din ziua ocrotitului şcolii, este parte a pregătirii practice de specialitate a elevilor din învăţământul teologic ortodox preuniversitar". Şi în şcolile teologice, profesorii de Religie trebuie să primească binecuvântarea chiriarhului pentru a putea preda.
În al treilea şi ultimul capitol al protocolului, se precizează că programele de studiu din facultăţile teologice trebuie să aibă avizul scris al Patriarhiei Române, dar se va respecta autonomia universitară. Specializările se restructurează, îşi restrâng activitatea sau sunt lichidate la solicitarea chiriarhului aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române şi de Senatul universităţii, cu respectarea autonomiei universitare.
Durata specializării Teologie Pastorală va fi de patru ani la studiile de licenţă, în loc de trei, cât durează în mod normal studiile de licenţă. De asemenea, necesarul de şcolarizare pentru anul I la această specializare este stabilit anual de către Patriarhia Română şi se comunică Ministerului Educaţiei. Asta în condiţiile în care, în mod normal, necesarul de şcolarizare este stabilit de către universităţi şi se comunică Ministerului pentru aprobare.
Necesarul de şcolarizare pentru celelalte specializări se stabileşte de Patriarhie împreună cu universităţile, în limita cifrei de şcolarizare aprobată de Guvern, cu respectarea capacităţii de şcolarizare stabilită conform legii.
Cum pot fi exmatriculaţi studenţii de la teologie
Înscrierea la facultăţile de profil teologic se face pe baza avizului scris (binecuvântarea ) chiriarhului. Retragerea binecuvântării se aplică studenţilor vinovaţi de "abateri grave de la morala şi doctrina cultului, după consultarea consiliului facultăţii de teologie, iar exmatricularea se face de către conducerea universităţii". Profesorii din cadrul facultăţilor teologice sunt numiţi tot cu avizul chiriarhului.
Dezbatere despre noul protocol pentru predarea Religiei în şcoli
Protocol RELIGIE MEN - Patriarhie
Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică
DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare
Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile
Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice