DNA: Viceprimarul din Videle, Marius Nedelcu, reţinut pentru şpagă. Primarul Nicolae Bădănoiu, control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA l-au reţinut pe viceprimarul oraşului Videle, Marius Florin Nedelcu, pentru luare de mită, iar faţă de primarul aceleiaşi localităţi, Nicolae Bădănoiu, au luat măsura controlului judiciar, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, la începutul lunii iunie 2015, Nedelcu Florin Marius, în calitate de viceprimar al oraşului Videle, a pretins iniţial suma de 45.000 lei de la un om de afaceri (denunţător în cauză), căruia i-a propus să îl sprijine în atribuirea unui contract finanţat de la bugetul local pentru construirea unor terenuri de sport sintetice în oraşul Videle.

Deşi omul de afaceri i-ar fi comunicat viceprimarului faptul că preţul de execuţie, în condiţiile legale de respectare a normativelor tehnice, depăşea valoarea de 550.000 lei, Nedelcu, sub pretextul că lucrările de executare a proiectului trebuiau efectuate formal şi în mod superficial, i-ar fi  transmis denunţătorului că bugetul aprobat a fost de 387.000 lei cu TVA inclus şi că acest plafon nu poate fi depăşit sub nici o formă.
“Totodată, inculpatul Nedelcu Florin Marius l-a convins pe omul de afaceri că verificarea modului de executare a lucrărilor este tot atributul primăriei în calitate de beneficiar şi că nu vor fi probleme cu plăţile”, susţin procurorii DNA.

Facturi fictive

În schimb, denunţătorul ar fi urmat să îi dea viceprimarului suma de 45.000 de lei, parte din plăţile pe care primăria Videle trebuia să le facă pentru executarea terenurilor de sport respective.
În acelaşi context, Nedelcu a pretins de la omul de afaceri emiterea unei facturi fictive plătită de primărie, în valoare de 10.000 lei, aferentă unor servicii de masa şi cazare, deşi firma denunţătorului nu avea un astfel de obiect de activitate.

“Precizăm că, din cei 10.000 lei, denunţătorul trebuia să-i restituie inculpatului 8.000 lei, în considerarea ajutorului ce urma să-i fie dat, suplimentar faţă de suma de 45.000 lei”, arată DNA.
La data de 17 iulie 2015, între firma denunţătorului şi primăria Videle a fost încheiat un contract de lucrări având obiectul menţionat mai sus, documentul fiind semnat de viceprimarul Nedelcu Florin Marius, în calitate de reprezentant al Primăriei Videle, conform înţelegerii cu primarul Bădănoiu Nicolae, care plecase în concediu de odihnă.

Care era rolul primarului

În perioada imediat următoare, în vederea primirii sumelor de bani cu titlu de mită, Nedelcu ar fi beneficiat de ajutorul primarului  care a exercitat presiuni asupra denunţătorului, prin „obligarea” acestuia la respectarea condiţiilor din caietul de sarcini, deşi primarul oraşului Videle cunoştea că acesta din urmă nu le poate îndeplini.
Astfel, în condiţiile de mai sus, denunţătorul a remis lui Nedelcu Florin Marius suma de 23.000 lei, urmând ca ulterior să-i dea şi diferenţa.  “La data de 26 ianuarie 2016, inculpatul Nedelcu Florin Marius a mai primit suma de 15.000 lei, reprezentând o nouă tranşă din mită, fiind surprins în flagrant de organele de urmărire penală. Această sumă de bani urma a fi împărţită în mod egal cu primarul Bădănoiu Nicolae, în baza înţelegerii iniţiale avută cu inculpatul Nedelcu Florin Marius”, arată DNA.

Lui Nedelcu Florin Marius şi Bădănoiu Nicolae li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile. La data de 28 ianuarie 2016, faţă de Nedelcu Florin Marius, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune pentru o perioadă de 60 de zile.

Inculpatul va depune, în termen de 10 zile de la data emiterii ordonanţei de dispunere a măsurii preventive respective, o cauţiune în valoare de 30.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, la o unitate bancară.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite