Decesele în accidentele rutiere au crescut în judeţele din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de scădere a infracţionalităţii de toate tipurile, statisticile refuză deocamdată să arate rezultate semnificative. În topul evenimentelor se menţin şi accidentele rutiere.Un serios

de scădere a infracţionalităţii de toate tipurile, statisticile refuză deocamdată să arate rezultate semnificative. În topul evenimentelor se menţin şi accidentele rutiere.
Un serios avertisment l-au primit şefii inspectoratelor de poliţie, privitor la accidentele de circulaţie, care fac de ani buni ravagii pe şoselele ţării. Numeroasele acţiuni preventive, filtrele frecvente pe timp de zi şi noapte, permisele suspendate, angajările de personal nou şi recent noile maşini din dotare şi-au arătat efectele, existând scăderi de până la o treime, ale numărului general de accidente grave în toate judeţele din Transilvania. Lipsa de autostrăzi, starea tehnică a maşinilor, oboseala conducătorilor, consumul de alcool, dar şi starea căilor de rulare, iar în unele cazuri semnalizările rutiere defectuoase, menţin o cotă alarmantă a evenimentelor rutiere. În mod paradoxal, cu excepţia judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Mureş, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut, chiar dacă răniţii grav au scăzut şi ei ca număr, în unele zone cu până la jumătate. Clujul conduce cu 74 de accidente grave, soldate cu 34 morţi, (faţă de 25 în perioada similară a anului trecut), urmat de judeţul Alba, cu 57 accidente, 26 de victime, Bihor, cu 60 accidente, 25 victime (20 anul trecut), Maramureş, cu 48 accidente, 22 de morţi, Mureş, 55 accidente, 21 morţi. Pe ultimele locuri se situează Bistriţa, cu 36 accidente şi doar 5 morţi, şi Satu Mare, 22 accidente soldate cu 14 morţi.

DN 1, şoseaua morţii
Cele mai periculoase zone de accidente se situează pe DN1, începând de la Borş-Oradea, Oradea-Cluj, Cluj-Sibiu. Cea mai periculoasă porţiune rămâne pe acest traseu Calea Turzii. Pe Dealul Feleacului, un panou uriaş îi previne pe rutieri că se află în faţa unui pericol iminent, alături de numărul victimelor din celebra Curbă a Morţii. Cu toate avertismentele, vopseaua în relief din asfalt şi indicatoarele rutiere, graba unor şoferi de camioane şi maniera defectuoasă de şofat îi aduc în faţa unor evenimente rutiere grave. Într-o singură zi, două accidente grave au însângerat Calea Turzii, în ambele fiind implicate autocamioane, soldate cu peste 10 victime.
Au fost luate măsuri excepţionale pentru prevenirea evenimentelor rutiere în toate judeţele cu incidenţa mare a accidentelor, în cadrul unui program partenerial de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere, lansat încă în februarie anul curent. A fost regândită activitatea de acţiune a efectivelor de la Poliţia Rutieră şi posturile de Poliţie Comunală, creându-se dispozitive specifice mixte pe drumurile naţionale, pe durata de 8 ore zilnic. În paralel, pentru informarea participanţilor la traficul rutier, au fost desfăşurate activităţi de informare în şcoli. Au fost desfăşurate peste 2.000 de acţiuni de control, sesizându-se doar în judeţul Cluj aproape 400 de infracţiuni, în parte legate de legalitatea activităţilor de transport de bunuri şi persoane. Doar în judeţul Cluj au fost aplicate peste 55 mii sancţiuni contravenţionale, cu aproape 8 mii peste cele aplicate în perioada similară a anului trecut, din care peste 16 mii pentru nerespectarea regimului legal de deplasare, peste 6.400 pentru nefolosirea centurii de siguranţă şi peste 300 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Pietonii au încasat peste 3.100 de sancţiuni, bicicliştii şi căruţaşii peste 650 şi peste 120 motocicliştii. Au fost reţinute aproape 1.400 permise de conducere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite