UPDATE Suspendarea lui Adrian Năstase din Baroul Bucureşti amânată din nou. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul Voicu şi Costiniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, a anunţat că excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase va fi rejudecată de o comisie specială. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul Voicu şi Costiniu. Iordăchescu declara dimineaţă că în şedinţa de marţi a Consiliului baroului va fi cvorumul necesar pentru fi discutată excluderea din profesie a lui Adrian Năstase, Cătălin Voicu şi Florin Costiniu, urmare a condamnărilor definitive.

UPDATE „S-a decis de către consiliul baroului Bucureşti constituirea unei comisii din consilieri care să reexamineze motivaţia care a stat la baza menţinerii sale în profesia de avocat”, a declarat Iordăchescu.

Adrian Năstase este, în acest moment, membru al Baroului Bucureşti, dar este autosuspendat.

Decizia comisiei este aşteptată în termen de aproximativ două săptămâni, după care consiliul Baroului Bucureşti va lua o decizia privind suspendarea fostului premier.

„În urma analizei făcute, se va proceda la admiterea de către consiliul baroului a unei decizii în legătură cu situaţia sa în calitate de avocat. Comisia este constituită. Poate să se pronunţe cu propuneri în termen de două săptămâni. Atunci baroul se va pronunţa pe baza propunerii”, a mai spus decanul Baroului.

În cazul avocaţilor Florin Costiniu şi Cătălin Voicu, Consiliul a constatat că decizia de condamnare definitivă a acestora în dosarul de corupţie nu a fost comunicată Baroului Bucureşti.

Amânări şi în cazul Costiniu şi Voicu

Astfel, Consiliul Baroului Bucureşti a decis să solicite hotărârea de condamnare a lui Costiniu şi Voicu, urmând ca, pe baza acestui document, să se formuleze un punct de vedere de către consilieri anurne desemnaţi.

„Consiliul Baroului Bucureşti va adopta, după îndeplinirea măsurilor hotărâte, într-o şedinţă viitoare, o decizie, conform legii“, a precizat Baroul Bucureşti.

Iordăchescu a precizat că s-a abţinut, în şedinţa de marţi, în cazul lui Voicu şi al lui Costiniu, întrucât l-a reprezentant în instanţă pe fostul senator.

Excluderea avocaţilor condamnaţi trebuia discutată pe 13 august, însă atunci nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru a fi luată o decizie.

Adrian Năstase, condamnat definitiv pe 20 iunie 2012

Pe  20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii“ în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Pe 18 martie 2013, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Cătălin Voicu, condamnat definitiv pentru corupţie

În 22 aprilie, fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, el primind o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Costiniu, avocat după pensionare

Cu trei luni înainte de a fi trimis în judecată, Florin Costiniu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia act de cererea lui de pensionare. Decretul de pensionare a lui Florin Costiniu a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu în 8 septembrie 2010. După pensionare, Florin Costiniu a activat ca avocat în Baroul Bucureşti.

Uniunea Naţională a Barourilor din România a cerut Baroului Bucureşti să analizeze situaţia lui Adrian Năstase, care încă face parte din această profesie, potrivit Gândul.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. "În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocaţilor la articolul 58.

Adrian Năstase este, în acest moment, membru al Baroului Bucureşti, dar este autosuspendat.

Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată, consiliul baroului se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus. Sentinţa în dosarul „Trofeul calităţii“ a fost motivată în noiembrie 2012.

De atunci şi până acum, Baroul Bucureşti nu a luat o decizie definitivă privind excluderea lui Năstase.

Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un singur criteriu, dacă se constată că prezenţa lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului Bucureşti a decis că, atât faptul că Năstase a stat la penitenciar, cât şi condamnarea istorică în dosarul de corupţie, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o şedinţă secretă a Consiliului Baroului Bucureşti.

Năstase, dat afară de la Universitatea Bucureşti în urma deciziei de condamnare

Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea Bucureşti în urma deciziei de condamnare din dosarul „Trofeul calităţii“. Universitatea Bucureşti a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite