De ce miroase urât apa care curge la robinet în Bucureşti. Poziţia Apa Nova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de bucureşteni se plâng că apa rece de la robinet furnizată de compania Apa Nova Bucureşti miroase îngrozitor. Mulţi dintre ei au luat cu asalt departamentul de call-center al companiei, iar o parte au ales să se plângă pe reţelele de socializare.

“Bună dimineaţa....Ştie cineva de ce apa rece are un miros îngrozitor? Locuiesc în cartierul Roşu, în spate restaurantului Cocoşul roşu”, spune un internaut pe Facebook. 

Sufocată de apeluri, compania a decis să comunice motivul pentru care apa din capitală şi-a pierdut calitatea de a fi inodoră. 

Ca urmare a topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, cu efect de spălare a suprafeţelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeş şi Dâmboviţa. Deprecierea temporară a calităţii apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depăşit limita legală. În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din reţea. Rezultatele nu indică depăşiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019.

Efectul mirosului de clor rezidual resimţit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 şi va dispărea în după amiaza zilei de astăzi”, susţine Apa Nova. 

Însă oamenii spun că apa care curge la robinet nu miroase a clor, ci a urină.

Reacţie de la „Apele Române“

În dimineaţa zilei de 30 ianuarie 2019, Administraţia Naţională „Apele Române” (A.N.A.R.) prin Administraţia Bazinală de Apă Argeş – Vedea (A.B.A.) a fost înştiinţată telefonic de către reprezentanţii societăţii S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti că în secţiunea barajului Crivina, pe râul Argeş (de la punctul de captare), s-a înregistrat o creştere a indicatorului Amoniu până la valoarea de 1.3 mg/l (maximul prevazut de lege fiind de 1.5 mg/l). Această creştere a fost înregistrată la data de 28 ianuarie 2019, ora 20:00. Reprezentanţii companiei de apă au informat că au luat măsura utilizării unei cantităţi mai mari de clor pentru potabilizarea apei şi diminuarea cantităţii de amoniu. Creşterea indicatorului Amoniu până la  0.7 mg/l. a fost înregistrată şi în probele de apă analizate în cadrul Laboratorului de Calitatea a Apei al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş – Vedea. 

Majorarea accentuată a cantităţii de amoniu poate fi cauzată de creşterea debitului râului Argeş după topirea zăpezii şi antrenarea unor deşeuri de diferite tipuri aflate pe maluri.

Prima măsură luată de reprezentanţii A.N.A.R. prin A.B.A. Argeş – Vedea a fost majorarea debitului de apă evacuat din acumularea Goleşti de la 16 metri cubi pe secundă la 30 de metri cubi pe secundă şi supravegherea situaţiei îndeaproape. De asemenea, în cursul zilei de astăzi au fost prelevate noi probe de apă pentru efectuarea analizelor de calitate, în funcţie de rezultatul acestora urmând a se dispune noi măsuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite