UPDATE Tudorel Toader: Vom face o analiză a efectelor acestei legi şi luni voi veni cu propuneri. Datele arată o scădere a fenomenului recidivei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă pentru a discuta despre recursul compensatoriu. În cadrul unei conferinţe de presă, acesta a precizat că datele statistice arată o scădere a fenomenului recidivei în rândul infractorilor liberaţi şi că va analiza efectele legii şi luni va veni cu propuneri legislative pentru premierul Dăncilă.

„Adevărul trebuie să fie cunoscut, trebuie să fie scos la suprafaţă, pentru a cunoaşte cum şi ce măsuri trebuie laute pentru îndreptarea stării de fapt”, a spus Tudorel Toader.

„Legea recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernul tehnocrat şi avizată de CSM, iar preşedintele nu a atacat-o la CCR.

Statistica ANP arată, în primul rând, o scădere a populaţiei penitenciarelor, apoi o scădere a numărului condamnaţilor ce au beneficiat de liberarea condiţionată, a celor ce revin în penitenciare după ce au beenficiat de liberarea condiţionată şi o scădere a recidivei în rândul celor care au beenficiat de această lege. Spre exemplu, în anul 2014 am avut 11.392 de deţinuţi liberaţi condiţionat iar în anul 2018, numărul acestora a ajuns la 8.859. Numărul celor care au revenit în penitenciare după liberare a fost, în 2014, de 3.598 de deţinuţi, iar în anul 2018 numărul acestora a ajuns la 448”, a specificat Tudorel Toader. 

În ceea ce priveşte crima de la Mediaş, ministrul a susţinut că suspectul crimei nu face parte din cei care au beneficiat de legea recursului compensatoriu.

Ministrul Justitiei a anuntat, marti, ca in urma întâlnirii cu premierul a stabilit realizarea unei analize a datelor privind beneficiarii recursului compensatoriu. Luni, Tudorel Toader îi va prezenta Vioricăi Dăncilă rezultatele si propunerile.

"În zilele urmatore vom face o analiza generala a dinamicii fenomenului infractional, vom face o noua evaluare a datelor statistice oferite de ANP privind beneficiari prevederilor Legii recursului compensatoriu. Vom analiza cauzalitatea, structura, consecintele faptelor comise de benefiaciarii legii. Luni dimineata vom avea o intrevedere cu dna prim-mininistru, ii voi prezenta rezultatele acestei evaluari, propuneri legislative si non-legislative care pot fi luate. Dupa discutia cu domnia sa va voi comunica masurile pe care le vom decide a fi luate", a declarat Tudorel Toader.

***

Premierul Viorica Dăncilă are miercuri o întâlnire la Palatul Victoria, cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader. 

Cei doi vor discuta despre recursul compesatoriu.

Şeful Exectivului a declarat, marţi la Strasbourg, că recursul compensatoriu a fost iniţiat de Cabinetul Cioloş, fiind o decizie „neinspirată”. 

Dăncilă a adăugat că va discutat cu ministrul Tudorel Toader pentru a analiza efectele acestuia şi pentru a lua o decizie în acest sens.

„După cum ştiţi această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de Guvernul condus de Dacian Ciolos şi cred că a fost o decizie neinspirată la acel moment. Mâine mă voi întâlni cu ministrul Justiţiei tocmai pentru a luă o decizie, care au fost efectele acestei legi astfel inmcat decizia noastră să reflecte realitatea în România şi lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să iau o decizie până nu vorbesc cu cei în domeniu”, a afirmat Viorica Dăncilă, la Strasbourg.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite