Dan Voiculescu contestă modul în care dosarul „ICA” a fost repartizat la actualul complet de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu este aşteptat la CAB pe 4 august când ar putea avea loc ultimul termen din dosarul „ICA” FOTO Marian Iliescu
Dan Voiculescu este aşteptat la CAB pe 4 august când ar putea avea loc ultimul termen din dosarul „ICA” FOTO Marian Iliescu

Dan Voiculescu mai foloseşte o cale de atac pentru tergiversarea dosarului ICA, astfel că acesta cere anularea deciziei Colegiului de Conducere de la Curtea de Apel Bucureşti prin care au fost numiţi doi magistraţi ce formează completul ce judecată acest caz. Din noul complet fac parte Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea care au preluat dosarul după ce unul dintre judecătorii care soluţionau dosarul a fost arestat, iar altul s-a pensionat.

Dan Voiculescu s-a prezentat la Tribunalul Bucureşti, la secţia de contencios administrativ, unde a apelat la magistratul care poate să anuleze acte administrative date de altă instituţie, în cazul de faţă Curtea de Apel Bucureşti, arată Digi24. 

Voiculescu a contestat decizia Colegiului de Conducere de la Curtea de Apel Bucureşti prin care au fost numiţi doi judecători ce formează completul de judecată dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Afaceristul vrea să obţină suspendarea acelui document, pentru a schimba magistraţii din complet, în special pe judecătoarea Camelia Bogdan despre care Dan Voiculescu a spus că i-a respins toate cererile invocate în faţa instanţei de judecată.

În această situaţie, o instanţă inferioară ar trebui să judece o decizie luată de o instanţă superioară, respectiv Curtea de Apel Bucureşti. 

Potrivit legii, se poate obţine suspendarea efectelor deciziei date de conducerea Curţii de Apel Bucureşti, privind numirea celor doi judecători în completul de judecată. 

Potrivit mai multor jurişti, citaţi de Digi24, procesul ar putea merge mai departe pentru că există şi alte căi de atac pe care poate să le facă Curtea de Apel Bucureşti.

Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea au preluat acest caz pe 1 iulie

Completul care judecă în acest moment dosarul „ICA” la Curtea de Apel Bucureşti este format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, proaspăt avasanţi la această instanţă, şi care au preluat cazul pe 1 iulie.

În luna iulie, omul de afaceri a cerut şi strămutarea dosarului „ICA” la o altă instanţă, însă Curtea Supremă a respins cererea acestuia. 

Avocaţii lui Voiculescu au precizat că au cerut strămutarea la o altă instanţă din cauza lipsei de imparţialitate a judecătorilor, cu toate că anterior omul de afaceri declarase că are încredere în noii magistraţi desemnaţi. 

Tocmai modalitatea de numire a acestora – nominalizaţi direct de Colegiul Curţii de Apel şi nu reapartizaţi aleatoriu – a fost acuzată de avocat. Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Voiculescu, a declarat atunci că magistraţii ar fi fost fost aduşi special de la Tribunalul Bucureşti pentru a judeca dosarul ICA.

Cu toate acestea, Dan Voiculescu a declarat în repetate rânduri că a citit CV-ul judecătoarei Camelia Bogdan care este specialistă în spălare de bani, infracţiune de care este acuzat şi afaceristul.

Am citit CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e specializată în spălarea banilor, adică exact infracţiunea de care sunt acuzat. Am încredere în competenţa sa”, spunea Dan Voiculescu pe 1 iulie.

Următorul termen în dosarul „ICA” este stabilit pentru data de 4 august. Instanţa ar trebui să decidă atunci dacă va schimba sau nu încadrarea juridică în cazul omului de afaceri, din spălare de bani în tăinuire. Acesta ar putea fi şi ultimul termen din dosar.

Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea au locul judecătorilor Stan Mustaţă, arestat pentru fapte de corupţie, şi Florică Duţă, care a cerut brusc pensionarea, imediat după ce partenerul său a fost arestat. Cei doi noi magistraţi sunt văzuţi între colegi ca fiind duri şi corecţi.

Cronologia evenimentelor

1 iunie – Are loc concursul de promovare la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a scos la concurs două posturi, eliberate din cauza arestării jduecătorului Stan Mustaţă şi a pensionarii judecătorului Florea Duţă – ambii din compunerea completului care judeca dosarul lui Dan Voiculescu. Pentru cele două posturi s-au înscris 22 de magistraţi.

17 iunie – Se anunţă rezultatele concursului. Sunt declaraţi câştigători judecătorii Mihai Alexandru Mihalcea, cu media 9,525, şi Camelia Bogdan, cu media 9,425, ambii provenind de la Tribunalul Bucureşti.

18 iunie – CSM validează rezultatele concursului i aprobă transferul celor doi judecători la Curtea de Apel Bucureşti, începând cu data de 1 iulie 2014.
26 iunie – Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti, ştiind că urmează să îi sosească doi noi magistraţi, îi repartizează în completele care aveau posturi libere. Printre aceste complete, se numără şi cel descompletat prin arestarea lui Stan Mustaţă şi prin pensionarea lui Florea Duţă.
1 iunie – Judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea îşi încep activitatea la Curtea de Apel Bucureşti, zi în care se judecă şi un termen al procesului lui Dan Voiculescu. Magistraţii resping o serie de excepţii ridicate de avocaţi, dar toate erau pe procedură, deci nu necesitau aprofundarea dosarului.

Condamnat la cinci ani de prima instanţă

Magistraţii Tribunalul Bucureşti l-au condamnat pe Dan Voiculescu, pe 26 septembrie 2013, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. 

Judecătorii au constatat la acea dată că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „ICA” va fi judecat în continuare la Curtea de Apel Bucureşti. Cererea de strămutare a procesului lui Dan Voiculescu, respinsă

Magistraţii Curţii Supreme au respins, vineri, cererea de strămutare formulată de Dan Voiculescu prin care solicita trimiterea dosarului dosarul „ICA” la o altă instanţă din ţară. Mai mult, judecătorii îl obligă pe patronul „Intact” să plătească 100 de lei cheltuieli judiciare. Astfel, dosarul rămâne la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi va fi judecat pe 4 august, când procesul ar putea ajunge la final.

De ce vrea Voiculescu să fie judecat pentru tăinuire, şi nu pentru spălare de bani

Avocatul lui Dan Voiculescu le-a cerut magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti ca acesta să fie judecat pentru infracţiunea de tăinuire şi nu pentru spălare de bani. Dacă instanţa admite cererea, omul de afaceri ar putea scăpa de închisoare chiar dacă va fi condamnat, pentru că fapta de tăinuire e prescrisă.

Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Judecătorii au stabilit un nou termen în dosar: 4 august. Avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.

De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

Fostul senator Dan Voiculescu, judecat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, încearcă să tergiverseze procesul prin noi stratageme. Voiculescu invocă lipsa de imparţailitate a magistraţilor desemnaţi să judece cazul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite