Cutremurul lui Moise Guran
0La 40 de ani de la marele cutremur din 1977, o mare agitaţie a cuprins Internetul românesc: aplicaţia Biziday a jurnalistului Moise Guran a avut o eroare, avertizându-şi utilizatorii greşit privind un potenţial cutremur. Dincolo de criticii de serviciu, fără de care Pământul nu s-ar mai învârti, rămâne întrebarea privind soarta noastră în cazul unui cutremur, într-o zonă seismică activă.
Personal, sunt unul din utilizatorii aplicaţiei Biziday. Nu am instalat-o pentru alertele de cutremur, ci pentru a primi un digest al ştirilor importante. Trăim pe fugă într-o lume în mişcare, iar în tot noianul de ştiri, simt nevoia să le citesc doar pe cele relevante.
„Cutremurul lui Moise” m-a prins în Bucureşti, cu telefonul pe silenţios, dar cu alţi prieteni alături care au instalată aplicaţia Biziday şi care primiseră şi ei notificările. Unul din ei fiind inginer constructor, a sesizat că nu există cutremur de 10 grade aşa că atmosfera a fost una calmă. Nu cred că vreunul îşi va dezinstala aplicaţia: motivele folosirii ei sunt din cele mai diverse. Cei speriaţi de posibilitatea unui cataclism cred că ar prefera să iasă de zece ori din casă sau să se ascundă sub pereţii de siguranţă decât să moară, ce-i drept, o singură dată.
Corul Femeiesc din Finteuşu Mic
O mulţime de critici au apărut pe reţelele de socializare. În mare parte, ele provin nu de la utilizatorii aplicaţiei Biziday, ci de la duşmanii „ideologici” a lui Moise Guran, care abia aşteptau să îl prindă cu ceva. Moise Guran a deranjat pe mulţi cu poziţiile sale publice în favoarea DNA. La fel, mulţi au fost deranjaţi de cruciada dusă împotriva siteurilor care mint şi răspândesc informaţii false (aşa-numitele fake news). Eticheta aplicată, că nu se deosebesc cu nimic acele siteuri şi eroarea aplicaţiei din seara trecută, este rău-voitoare: diferă mult ce faci cu intenţie şi ce erori apar, într-o aplicaţie care, nota bene, este gratuită.
Una sunt poziţiile ale jurnalistului Moise Guran şi alta este rezultatul muncii sale: omul ăsta a reuşit să se strecoare printre chingile sistemului mass-media, inventând forme noi de conţinut şi reuşind să se păstreze deasupra presiunilor venite din partea conducerilor televiziunilor unde a lucrat. Asta deranjează probabil mai mult decât o alertă eronată de cutremur. Iar poate nu ne place Moise întotdeauna (sau niciodată), dar opiniile sale sunt pertinente, de asta deranjează.
Moise Guran a fost pentru mulţi un cutremur, dând nelinişti mai marilor zilei. Curajul de a părăsi televiziunea şi a gândi pe viitor şi pentru generaţiile viitoare, prin crearea aplicaţiei de ştiri trebuie încurajat. Cu timpul mediile clasice de informare se vor schimba iar dacă noile generaţii vor creşte informate corect reprezintă o ţintă pe care nimeni nu a îndrăznit să o atingă. După cum nici avertizarea în cazul cutremurelor nu a reprezentat o problemă reală pentru cineva. Probabil suntem prea ocupaţi să trăncănim...
Cu ce rămânem?
În urma alertei false, aş paria că aplicaţia Biziday are şi mai mulţi clienţi. Lumea va merge mai departe, fiecare în cercul lui de idei şi de prieteni, admirându-l sau atacându-l pe Moise Guran, etichetând gratuit şi trăind în bula lui. Dar cum facem cu cutremurele? Mai devreme sau mai târziu, unul mare va afecta ţara noastră. Când ne vom pregăti?
Nu cred că este pe măsura unui temerar precum Moise să evite pierderea de vieţi omeneşti în cazul unui cutremur mare.
După cum nu cred că este pe măsura mea să influenţez viitorul unirii dintre România şi Republica Moldova. Iar exemplele în care lucrurile trebuie abordate sistemic, la nivel de societate, pot continua la infinit.
Dar nu se ocupă nimeni de lucrurile astea. Şi atunci ce facem? Ridicăm mâinile sus şi ne pregătim de încă un cutremur ca în 1977? Sau facem statul să funcţioneze în favoarea noastră, ca cetăţeni români?