Cum l-a înfundat milionarul Urdăreanu pe primarul 10%, Gheorghe Nichita
0Milionarul Tiberiu Urdăreanu (62 de ani), patronul grupului UTI, a recunoscut la Direcţia Naţională AnticorUpţie (DNA) că i-a dat şpagă primarului suspendat al oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita (59 de ani). Mai mult, omul de afaceri l-a convins pe vicepreşedintele UTI, Mihai Tănăsescu să să recunoască acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie.
Acestea sunt principalele motive pentru care cei doi au primit arest la domiciliu şi respectiv control judiciar în dosarul în care baronul de Iaşi a fost arestat 30 de zile pentru că ar fi cerut mită 6,9 milioane de lei, potrivit motivării judecătorilor Tribunalului Bucureşti.
„Tiberiu Urdăreanu deţine o funcţie de conducere în cadrul unei societăţi comerciale importante, cu o putere mare de decizie”, au mai explicat judecătorii.
Practic, potrivit procurorilor, suma pe care Nichita ar fi cerut-o şpagă reprezenta 10% din valoarea unui contract de 69 de milioane de lei (fără TVA), privind semaforizarea oraşului Iaşi, câştigat de asocierea dintre UTI şi IBC.
De altfel, Urdăreanu a explicat la DNA cu lux de amănunte că după ce a câştigat licitaţia pentru contractul de 69 de milioane de lei, s-a întâlnit la Iaşi cu Nichita. A fost o întâlnire scurtă, în biroul acestuia din Primărie, iar Urdăreanu i-ar fi spus că este vorba de un contract foarte important şi că vor aloca resursele necesare.
Cei doi au discutat despre partenerul local, Information Business Consulting (IBC) – unul dintre directorii firmei, Gabriel Mardarasevici (cercetat sub control judiciar pe cauţiune de 50.000 de lei), fiind omul de legătură cu Nichita.
Asocierea s-ar fi făcut la recomandarea primarului. Nichita i-ar fi transmis că atât timp cât UTI lucrează cu IBC „lucrurile vor merge bine“, în sensul că nu le va pune probleme în derularea contractului (întârzieri de plăţi etc – n.r.). Urdăreanu le-a mai relatat procurorilor că a înţeles din această discuţie că Nichita are un „aranjament” cu acea firmă.
Comisionul, între 8% şi 10%
Ulterior, detaliile corupţiei au fost explicate de Gabriel Mardarasevici la o întâlnire la sediul UTI. Mardarasevici i-ar fi comunicat lui Urdăreanu că 8-10% din valoarea contractului ar fi „obligaţii” ale asocierii pentru buna derulare a contractului.
În această situaţie, Urdăreanu i-a dat acceptul vicepreşedintelui UTI, Mihail Tănăsescu, pentru a pune totul la punct şi că ştia că s-au făcut mai multe plăţi către partenerul de afaceri, fiind posibil ca o parte din acestea să fie nejustificate.
Din documentele procurorilor reiese că societatea IBC a făcut mai multe plăţi în favoarea lui Nichita: rezervări la un hotel de lux în Bucureşti, plata unor servicii de cazare în China sau achiziţionarea unor echipamente electronice.
Nichita a negat acuzaţiile în faţa procurorilor, însă Mardarasevici şi Tănăsescu au confirmat totul. Mardarasevici chiar a acceptat să poarte aparatură de înregistrare la mai multe întâlniri de taină.
În finalul motivării sentinţei date de judecători pe 30 octombrie, aceştia explică şi de ce au decis arestarea primarului ieşean: „Aceste fapte nu trebuie a fi tolerate, fiind necesară o ripostă rapidă şi fermă a organelor judiciare pentru a fi stopat un asemenea fenomen”, au motivat magistraţii.