Cum poate fi eficientizat controlului civil asupra serviciilor secrete – viziunea unui expert britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia inspectorului general, un actor neutru, angajat al serviciului care investighează posibile infracţiuni sau ilegalităţi ale serviciilor secrete reprezintă o măsură de natură să întărească controlul efficient al societăţii civile asupra agenţiilor naţionale de spionaj, apreciază expertul internaţional  în probleme de intelligence, Peter Gill.

Într-un interviu acordat Vice, specialistul britanic, recunoscut internaţional pentru lucrările sale referitoare la procesul de democratizare a serviciilor secrete şi pentru analizele sale comparate despre moduri de control civil asupra unui serviciu secret, detaliază mecanismele sub tutela cărora funcţionează această instituţie.

“În unele ţări, inspectorii generali acţionează în interiorul serviciului secret ca o conştiinţă organizaţională. În alte ţări, ei sunt în afara serviciului. Este crucial ca ei să fie numiţi de cineva care să le garanteze independenţa şi să aibă suficiente resurse să investigheze ceea ce suspectează că ar fi în neregulă (sau le este comunicat de către un avertizor de integritate), acte presupus ilegale sau fapte de corupţie. Analiza mea comparativă de-a lungul anilor mă face să cred că un control eficient presupune o comisie parlamentară plus acest tip de actori neutri, care să lucreze cu normă întreagă”, declară Gill.

Expertul britanic s-a referit şi la problema Protocoalelor de colaborare dintre SRI şi procurori. “În sine, nu există nimic greşit în a furniza probe procurorilor, dar înţeleg îngrijoarea că relaţia dintre SRI şi DNA ar fi devenit coruptă. Probele care pot fi acceptate de instanţa de judecată ar trebui să fie colectate ţinând cont de procedurile legale, prin comparaţie cu informaţiile care devin „intelligence”. Un mod de a rezolva asta ar fi reducerea mandatului SRI la simplă „siguranţă naţională”, iar DNA-ul să se bazeze pe sprijinul poliţiei judiciare, dar asta nu ar elimina neapărat riscurile corupţiei”, a adăugat Peter Gill

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite