UPDATE Avizele consultative ale CSM pentru procurorii lui Ponta au fost trimise la Cotroceni. Cum şi-au motivat membrii Comisiei deciziile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avizele consultative ale CSM vor fi trimise astăzi Ministerului Justiţiei   FOTO Mediafax
Avizele consultative ale CSM vor fi trimise astăzi Ministerului Justiţiei   FOTO Mediafax

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au trimis vineri avizele consultative, pentru cei şase candidaţi intervievaţi miercuri şi joi pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, la Ministerul Justiţiei. Acestea au ajuns deja şi pe masa preşedintelui Traian Băsescu. El are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte numirea şefilor la marile Parchete.

UPDATE CSM: Licu, rapid în luarea deciziilor şi rezistent la stres

Bogdan Licu, avizat cu unanimitate de voturi pentru postul de prim-adjunct al procurorului general, este „rapid în luarea deciziilor, rezistent la stres şi a prezentat propuneri de modernizare a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, arată Secţia de procurori a CSM în motivarea deciziei.

Potrivit Mediafax, Bogdan Licu „a prezentat sintetic activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a identificat disfuncţionalităţile existente la nivelul acestei unităţi de parchet, dar şi măsurile corective ce pot fi adoptate pentru înlăturarea acestora şi, nu în ultimul rând, a propus soluţii de îmbunătăţire a activităţii manageriale, în principiu prin asigurarea unei conduceri omogene la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, au susţinut membrii secţiei pentru procurori a CSM.

UPDATE CSM: Elena Hosu, recomandată de complexitatea cauzelor soluţionate

Pe de altă parte, Elena Hosu, avizată pentru funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT, a prezentat în proiectul său idei realizabile, şi-a asumat responsabilităţi, iar complexitatea cauzelor de urmărire penală soluţionate o recomandă ca un „îndrumător", se arată în motivarea Secţiei pentru procurori a CSM.

Potrivit documentului citat de Mediafax, Elena Hosu a prezentat în proiectul de management „idei specifice, delimitate în timp şi realizabile”, îşi însuşeşte capacităţile specifice actului managerial şi îşi propune „adoptarea unui stil de conducere participativ”.

„În ceea ce priveşte asumarea responsabilităţilor şi rezistenţa la stres, acestea rezultă din întreaga activitate profesională desfăşurată în funcţii de execuţie şi de conducere în compartimente şi structuri operative”, se mai arată în motivare.

Procurorii din CSM au mai apreciat că rezultatele obţinute de Elena Hosu şi complexitatea cauzelor de urmărire penală soluţionate o recomandă „ca un bun profesionist şi îndrumător al activităţii profesionale a celorlalţi colegi".

UPDATE CSM: Codruţ Olaru are spirit de iniţiativă şi reale calităţi manageriale

Codruţ Olaru, avizat cu unanimitate de voturi pentru funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, are calităţi mangeriale, spirit de iniţiativă, se adaptează rapid, este flexibil şi tolerant, potrivit motivării Secţiei pentru procurori a CSM.

„Din conţinutul proiectului, precum şi din prestaţia domnului procuror la interviul susţinut în faţa Secţiei, a rezultat profesionalismului acestuia, capacitatea de a-şi analiza cu atenţie performanţele proprii în cadrul activităţii pe care o desfăşoară, de a oglindi activitatea colegilor, precum şi iniţiativa de a lua măsuri proactive", arată Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în motivarea avizului pozitiv dat lui Codruţ Olaru, potrivit Mediafax.

Membrii Secţiei pentru procurori au arătat că Olaru a dovedit reale calităţi manageriale şi are o viziune clară asupra relaţiilor dintre Parchetul instanţei supreme şi celelalte instituţii implicate în mod direct sau indirect în actul de justiţie.

UPDATE CSM: Alina Bica a dat dovadă de spirit de iniţiativă şi deschidere faţă de noi metode de investigare

Alina Bica, avizată pozitiv pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, a dat dovadă, de-a lungul activităţii profesionale, de spirit de iniţiativă şi deschidere faţă de noi tehnici şi investigare a infracţiunilor, arată Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în motivare.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) notează în motivare că Alina Bica, propusă pentru şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, are o vechime ca procuror de 16 ani şi patru luni, nu a fost sancţionată disciplinar în ultimii trei ani de activitate şi a fost apreciată cu calificativul „foarte bine“la ultima evaluare, potrivit Mediafax.

Din conţinutul proiectului de management prezentat de Bica, precum şi din prestaţia la interviul în faţa Secţiei pentru procurori a CSM „rezultă că aceasta a dat dovadă de profesionalism, de o bună cunoaştere a sistemului judiciar şi a problemelor reale cu care se confruntă acesta, în special în ceea ce priveşte activitatea DIICOT, instituţie în cadrul căreia şi-a desfăşurat activitatea în perioadele 2004 - 2009 şi 2012 - prezent“ se mai precizează în motivare. 

UPDATE Cum „i-a cucerit“ Niţu pe membrii CSM: „iniţiative în modernizarea Ministerului Public şi viziune managerială“

Tiberiu Niţu, propus pentru a doua oară procuror general, a primit aviz pozitiv pentru că de această dată a avut iniţiative în modernizarea Ministerului Public, a fost receptiv la criticile formulate de CSM la interviul din noiembrie 2012 şi va colabora cu echipa de conducere, arată CSM în motivarea deciziei, potrivit Mediafax.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a decis, joi, cu majoritate de voturi, acordarea avizului pozitiv în cazul lui Tiberiu Niţu a motivat că acesta „întruneşte abilităţile necesare funcţiei de procuror general din punct de vedere al viziunii manageriale, al compatibilităţii acesteia cu viziunea celorlalţi procurori nominalizaţi în echipă şi al capacităţii personale de a urmări implementarea acestor obiective“.

Avizul dat lui Tiberiu Niţu în urma interviului din 8 mai a fost motivat de Secţia pentru procurori a CSM pe o pagină, în timp ce, după audierea acestuia din 22 noiembrie 2012, de la prima propunere în funcţia de procuror general al României, avizul negativ a fost motivat pe două pagini şi jumătate.

Majoritate şi unanimitate de voturi

Dintre cei şase candidaţi intervievaţi miercuri şi joi la CSM, Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia DNA, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propus în funcţia de adjunct al procurorului general, au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului.

Tiberiu Niţu, care a candidat pentru funcţia de procuror general al Românei, Alina Bica, pentru şefia DIICOT, şi Elena Hosu, pentru postul de procuror-şef adjunct la DIICOT, au fost avizaţi favorabil doar cu majoritate de voturi.

După ce miercuri, Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al României, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru, nominalizaţi ca adjuncţi ai acestuia, au răspuns întrebărilor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), joi a venit rândul Codruţei Kovesi, Alinei Bica şi Elenei Hossu să demonstreze că merită funcţiile pentru care au fost propuse.

Toţi cei şase candidaţi au primit avizul pozitiv al CSM.

Audieri-maraton la CSM

Procurorii propuşi de Victor Ponta la conducerea marilor parchete au susţinut, începând de miercuri, interviurile în faţa Secţiei pentru procurori a CSM. Dacă pentru şefia Parchetului General Victor Ponta a propus trei bărbaţi, pentru funcţiile de procuror-şef al DNA, procuror – şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi adjunctul acestuia au fost propuse trei femei.

În baza acestor interviuri, dar şi a proiectelor de management înaintate de candidaţi, CSM va da vineri avizul consultativ către Ministerul Justiţiei şi către preşedintele ţării, cel care are ultimul cuvânt în numirea şefilor la parchete.

O nominalizare controversată este cea a Laurei Codruţa Kovesi, care a stârnit neînţelegeri la vârful puterii, dar şi în rândul procurorilor anticorupţie.

Numiri cu cântec

În luna noiembrie a anului trecut, Secţia de procurori a CSM a avizat negativ cu cinci voturi „împotrivă“ şi unul „pentru“ propunerile Monei Pivniceru, ministrul Justiţiei de atunci, pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al DNA.

Tot Tiberiu Niţu a fost şi propunerea lui Pivniceru pentru funcţia de procuror general al României, iar Ioan Irimie pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

O lună mai târziu, membrii Consiliului au transmis Ministerului Justiţiei şi motivarea avizului. În document, aceştia precizau că Tiberiu Niţu „are un autocontrol scăzut şi o rezistenţă scăzută la stres“, iar Ioan Irimie „nu cunoaşte instituţiile Uniunii Europene, dă dovadă de o cunoaştere lacunară a realităţilor instituţionale ale DNA“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite