Tragedia din Colectiv. Conducerea ISU Bucureşti, suspendată. Cioloş: Vreau ca şefii ISU să fie demişi, să nu mai poată ocupa astfel de funcţii niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat se reculege la locul tragediei de la clubul Colectiv

Anchetă la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti la aproape o lună de la tragedia din Colectiv. Conducerea instituţiei a fost suspendată după ce la nivelul instituţiei a fost declanşată o anchetă legată de incendiul din 30 octombrie. Dacian Cioloş cere demiterea conducerii ISU. Procurorii au început urmărirea penală împotriva clubului Colectiv şi firmei care a montat artificiile.

UPDATE Şefii ISU suspendaţi din funcţie sunt audiaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Inspectorii cu funcţii de conducere de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov care au fost suspendaţi miercuri din funcţii, iar premierul a cerut demiterea acestora, sunt Mihai Guţă, Orlando Şchiopu şi Marian Aldoiu, acesta din urmă fiind responsabil cu prevenirea incendiilor.

UPDATE Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a declarat că mortalitatea în cazul tragediei Colectiv a fost de 21,71%. Potrivit acestuia, mortalitatea în cazul pacienţilor cu leziuni pulmonare severe a fost de 65%. În străinătate, mortalitatea a fost de 29,41%, în timp ce în ţară mortalitatea a fost de 35,38%.

„Mortalitatea din ţară a fost mai ridicată pentru că aici am avut cei mai grevi pacienţi marea bătălie a fost în mod evident în terapia intensivă, nu pe nişte îngrijiri super specifice, necesare pentru marii arşi. Toţi cei care au decedat au avut suferinţe pulmonare severe”, a spus Dorel Săndesc.

În prezent, în afarî de unitatea de arşi de la Floreasca, mai sunt 11 paturi de arşi mari la Spitalul de Arşi şi alte 25 la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

„Am vizitat secţia de la Floreasca, am solicitat în mod expres să se angajeze personal acolo. Mi s-a spus că unitatea nu a funcţionat în perioada asta din lipsa medicilor şi asistentelor specializaţi pe arsuri”, a declarat Achimaş Cadariu Patriciu, ministrul Sănătăţii.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri, într-o conferinţă, fiind întrebat cum se simte că a fost minţit de ISU Bucureşti, care i-ar fi transmis că nu i s-a cerut punct de vedere privind activităţile din Colectiv, că se simte foarte rău, că nu a primit informaţii corecte şi complete.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a fost prezent miercuri la o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii, pe tema incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv.

UPDATE Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au anunţat că au început urmărirea penală faţă firmele Club Colectiv şi Golden Ideas Foreworks Artists pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă cu victime multiple.

Procurorii arată că în perioada 24 – 25 noiembrie 2015 au fost efectuate şi alte activităţi de urmărire penală.

  • S-a dispus schimbarea încadrării juridice în ceea ce-i priveşte pe patronii clubului Colectov, Costin Mincu, George –Alin Anastasescu şi Paul-Cătălin Gancea din infracţiunea de vătămare corporală din culpă în infracţiunea de ucidere din culpă ca urmare a deceselor intervenite după data de 2 noiembrie 2015;
  •  Faţă de Daniela Niţă - patroana Golden Ideas Foreworks Artists s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, privind toate victimele;
  •  Faţă de  Viorel Zaharia- pirotehnist s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă privind victimele decedate după data de 2 noiembrie 2015;
  •  S-a dispus începerea au fost aduse la cunoştinţă obiectivele expertizelor tehnico-ştiinţifice criminalistice dispuse în cauză;
  • Au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor şi societăţilor comerciale mai sus menţionate.


De ce au fost suspendaţi din funcţii şefii ISU
 

Concret, şefii ISU au fost suspendaţi din funcţii, la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, la ISU fiind făcute verificări privind faptul că nu a făcut controale la fabrica Pionierul şi la club, deşi cei de acolo ştiau că va fi organizat un eveniment cu public numeros.

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Dacian Cioloş a declarat că şefii ISU Bucureşti trebuie demişi, nu doar suspendaţi din funcţie.

„Situaţia de la ISU Bucureşti arată că acolo sunt probleme structurale, sunt deficienţe care trebuie să fie reparate. Nu aş vrea ca şi cei care îşi fac treaba corect să aibă de suferit. S-a demonstrat că cei de pe partea de prevenire nu-şi fac treaba, aşa că aştept de la Raed Arafat un plan de reformă şi de restructurare al ISU dar şi o analiză a sistemului. Sunt aproape convins că nu e o situaţie singulară. Vă rog să confirmaţi că cei de la ISU Bucureşti au fost demişi. Vreau să mă asigur că toată conducerea este demisă şi că nu mai au ce căuta în sistem”, a declarat Cioloş.

Şefii ISU Bucureşti-Ilfov sunt inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul locotenent colonel Orlando Schiopu şi adjunctul locotenent colonel Giani Aldoiu.

Potrivit acestuia, miercuri va fi dată o ordonanţă de urgenţă privind rambursarea cheltuielilor de tratament pentru răniţii din ţară şi din străinătate.

Totodată, Cioloş a precizat că pentru anul 2016 se pregăteşte un program pentru arşi, pentru a se putea acţiona „în mod specific” atunci când este cazul. „Dincolo de acest caz, am vorbit cu domnul ministru al Sănătăţii şi ministerul pregăteşte pentru anul următor un program pentru arşi pentru a putea acţiona în mod specific atunci când e cazul în astfel de situaţii”, a spus prim-ministrul, care a făcut o vizită, miercuri dimineaţă, la Spitalul de Arşi din Capitală.

Anchetă internă, declanşată la ISU Bucureşti

„Pentru asigurarea obiectivităţii activităţilor de verificare, până la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispoziţie a cadrelor din comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. În cursul zilei de astăzi, inspectorul general al IGSU va desemna noua comandă, pentru asigurarea temporară a conducerii unităţii”, se arată într-un comunicat emis de oficialii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

La rândul lui secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat a subliniat că „măsura a fost luată ca urmare a declanşării unei anchete interne, după ce au apărut informaţii că s-ar fi primit un fax prin care se solicita prezenţa pompierilor în club, în timpul organizării unui eveniment” a arătat Raed Arafat.

Concret, potrivit comunicatului IGSU „Pe 24.11.2015, IGSU a recepţionat o sesizare din partea mass-media, care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în Fabrica Pionierul, etaj 1 şi Club Colectiv”, potrivit comunicatului.

„La primirea sesizării, inspectorul general al IGSU a informat şeful DSU, care a dispus în regim de urgenţă efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Din datele preliminare reieşite în urma verificării a rezultat faptul că documentul a fost identificat în corespondenţa primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.30. Întrucât soluţionarea documentului era de competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecţionat unităţii în cauză, în dimineaţa zilei de  24 septembrie 2015, pentru evaluare şi măsuri”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ulterior, la nivelul ISU Bucureşti au fost transmise două adrese către organizatorul evenimentului – EMAGIC – fără a rezulta că au fost efectuate verificări la faţa locului.

Raed Arafat: „Am trimis la DNA toate documentele”

„Iniţial, în urma verificărilor făcute în interiorul ISU Bucureşti nu au fost identificate documente care se fie corelate cu clubul Colectiv sau care să arate că acolo s-ar fi făcut evenimente cu public numeros. De asemenea, până acum s-a tot spus că acest club nu a trimis niciun document pentru autorizare. Se pare însă că pe 23 septembrie, la ora 23.00, s-a primit o adresă de la un organizator de evenimente, care solicita sprijinul pentru organizarea unui eveniment de două zile, derulat între 25-26 septembrie, cu 2.000 de persoane”, a declarat doctorul Raed Arafat, la Digi24.

Potrivit doctorului Arafat, adresa respectivă a fost transmisă, pe 24 septembrie, Inspectoratului pentru Situaţii Bucureşti. „Am dispus un control pentru a vedea ce s-a întâmplat cu această hârtie”, a mai spus Arafat.

„ISU Bucureşti a transmis firmei organizatoare, pe 25 septembrie, un document care se referă la obligaţiile pe care le are pentru un astfel de eveniment. Nu avem nicio dovadă că s-ar fi deplasat cineva să verifice locaţia. Prin urmare, am trimis la DNA toate documentele, având în vedere că există un dosar pe rol”, a completat secretarul de stat.

„ISU Bucureşti ştia că acolo se organizează evenimente cu public numeros”

Potrivit acestuia, în paralel, vor fi făcute verificări pentru a vedea modul în care sunt soluţionate solicitările. „În mod normal, trebuie să trimiţi pe cineva să verifice. Până ce finalizăm verificările şi avem o concluzie clară, va fi o conducere interimară până în momentul în care vom decide care va fi soluţia finală”, a mai spus Arafat.

„Ultimele informaţii arată clar că prin faţa unor persoane din ISU au trecut documente care menţionează clubul Colectiv. Solicitarea e venită de la o anumită societate dar în cadrul adresei scrie cuvântul Colectiv şi platforma Pionierul. În lumina noilor informaţii este cert că la ISU Bucureşti se ştia clar de existenţa acestui club şi de faptul că cineva organizează acolo evenimente cu public numeros”, a conchis Arafat.

Verificări extinse

Arafat a mai spus că, din investigaţiile de până acum, nu s-a găsit niciun document care să ateste faptul că a fost făcută vreo cerere la ISU de autorizare a clubului Colectiv, dar a subliniat că acest aspect încă se verifică.

Secretarul de stat a mai spus că, în urma acestor concluzii, a fost declanşată o verificare administrativă şi pe alte solicitări de asistenţă la manifestări cu public numeros.

În trei săptămâni au fost puşi sub acuzare doar 2 angajaţi ISU

În prezent, doar doi angajaţi ai ISU Bucureşti sunt în arest preventiv, după ce nu ar fi făcut controale corespunzătoare în clubul Colectiv din Capitală, unde a avut loc tragedia de acum trei săptămâni. 

Recent, premierul Dacian Cioloş declara că sponsorizările de la ISU sunt „derapaje” care posibil au loc şi în alte instituţii publice, el menţionând totodată că a avut discuţii cu miniştrii legat de transparenţă şi integritate şi le-a cerut să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă.

„Cred că astfel de derapaje există nu doar la ISU, probabil şi în alte instituţii. Am avut deja discuţii cu miniştrii legat de transparenţă şi integritate şi asigur că nu o să ezit - le-am cerut şi miniştilor şi i-am asigurat de tot sprijinul meu - să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă ca să nu mai avem astfel de cazuri şi astfel de comportament în instituţiile statului”, a spus Cioloş, sâmbătă, la Palatul Victoria.

Bilanţul unei tragedii: 60 de morţi

În urma incendiului de pe 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În trei săptămâni de la tragedie au decedat alte 34 de persoane, numărul victimelor ajungând, duminică, la 60.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Un număr de 38 de persoane rănite în clubul Colectiv mai sunt internate în spitalele bucureştene, şase dintre acestea fiind în stare critică, potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii. „Până în prezent au fost externate 43 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din ţară”, precizează MS.

Totodată, 29 de pacienţi sunt spitalizaţi în clinici din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia şi Germania. Un alt pacient ar putea fi transferat într-o clinică din străinătate, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc. Autorităţile române şi-au dat deja acceptul pentru transfer, dar deocamdată nu se ştie ţara de destinaţie. Pacientul este în prezent internat la Spitalul Elias, într-o stare „relativ bună”, nu este conectat la aparatele de respiraţie artificială şi el poate fi transportat pentru continuarea tratamentului chirurgical.

Săndesc a arătat că se vor analiza ofertele existente ale spitalelor din străinătate, se va aştepta acordul familiei şi se va lua o decizie.

Acuzaţii extinse pentru patronii clubului Colectiv

Imediat după tragedie, procurorii de la Parchetul General au demarat o anchetă în acest caz, patronii clubului Colectiv fiind arestaţi preventiv pentru ucidere din culpă. Recent, anchetatorii au extins acuzaţiile faţă de aceştia, iniţial consideraţi vinovaţi pentru decesul a 27 de persoane.

Între timp, numărul tinerilor decedaţi a ajuns la 60. Mai mult, au fost depuse şi 160 de plângeri la Poliţie, cu acuzaţia vătămare corporală, împotriva lor, astfel că cei trei riscă ani grei de închisoare. În plus, procurorii au pus averile lor sub sechestru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite