Condiţiile şi etapele înscrierii la examenul de admitere în şcolile de Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolile de Poliţie sună adunarea! Tinerii dornici să îmbrace haina de poliţist se pot înscrie la concursul pentru ocuparea unuia dintre cele peste 1.500 de locuri disponibile la cele două şcoli de agenţi din ţară.

Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr“ Câmpina scoate la concurs 1.279 de locuri, în timp ce Şcoala de Agenţi de poliţie „Septimiu Mureşan“ Cluj-Napoca doar 290 de locuri. Înscrierile se vor putea face până la jumătatea lunii iunie a acestui an.

La fiecare dintre cele două şcoli există şi locuri destinate romilor şi altor minorităţi. Mai exact, şcoala de poliţie din Câmpina pune la dispoziţia romilor 30 de locuri, iar pentru celelalte minorităţi alte zece locuri. La şcoala din Cluj, romii au rezervate zece locuri, iar ce de alte naţionalităţi - trei locuri.

Este cea de-a doua sesiune de examene de admitere pe anul acesta, după ce în ianuarie a fost organizat primul concurs. Ministerul de Interne se confruntă cu o puternică criză de personal, după ce în 2016 şi 2017 foarte mulţi poliţişti au ieşit la pensie. De aceea, şcolile de agenţi de poliţie sunt nevoite să formeze poliţişti pe bandă rulantă. 

Etapele examenului de admitere

Examenul de admitere are trei etape. Prima este cea de selecţie şi constă în evaluarea psihologică şi examinarea medicală a candidaţilor, aceste activităţi realizându-se la unităţile care au recrutat candidaţii (inspectorate judeţene de politie şi Poliţia Capitalei).

A doua etapă constă în contravizita medicală şi proba de evaluare a performanţei fizice. Aceste activităţi se realizează la sediul unităţilor de învăţământ.

A treia etapă este examenul de verificare a cunoştinţelor printr-un test–grilă la disciplinele limba română şi limba străină (limba engleză sau limba franceză, potrivit opţiunii la înscriere). Testul de verificare a cunoştinţelor cuprinde 90 de itemi, 60 la limba română şi 30 la limba străină. Fiecare item va avea patru variante de răspuns, doar una fiind corectă, evaluată cu un punct.

Care sunt condiţiile de înscriere

Nu oricine poate deveni însă poliţist, candidaţi fiind obligaţi să îndeplinească anumite condiţii. Astfel, viitorii poliţişti trebuie să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi la data participării la concursul de admitere. 

Aceştia trebuie să fie cetăţeni români cu domiciliul în România; să cunoască limba română; să aibă capacitate de exerciţiu; să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic; să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat; să aibă un comportament adecvat profesiei de poliţist; să nu aibă antecedente penale; să nu fi fost destituit dintr-o funcţie publică sau demis pentru motive disciplinare; să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie (în ţinuta de vară); să nu fi avut nota la purtare în liceu mai mică de nota nouă şi să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o unitate de învăţământ.

În plus, candidaţii care au fost declaraţi „Admis„ la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite