Ministerul Public propune modificarea legii privind circulaţia rutieră pentru a uşura munca procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Public cere modificarea legii rutiere privind circulaţia pe drumurile publice, pentru a uşura munca procurorilor. Mai exact, în cazul unui accident soldat cu victime în urma căruia se întocmeşte dosar penal, procurorii ar trebui să poată prelungi o singură dată dreptul de circulaţie al celor cercetaţi pentru întreaga durată a efectuării cercetărilor.

Conducerea Parchetului General a ajuns la concluzia că unul dintre motivele pentru care sistemul judciar nu este eficient este că procurorii au şi atribuţii non-judiciare, care le afectează munca

Concret, prin modificarea legii rutiere, mai marii Ministerului Public propun degrevarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cazurile de accidente grave cu răniţi de prelungirea o dată la 30 de zile a dreptului de circulaţie a celui care este anchetat. 

"Procurorul sau judecătorul, după caz, ar trebui să aibă posibilitatea să dispună cu privire la dreptul de circulaţie doar o singură dată, până la adoptarea unei soluţii în faza de urmărire penală, respectiv rămânerea definitivă a soluţiei. Bineînţeles cu posibilitatea reexaminării actului din oficiu, la cererea părţilor sau la sesizarea organelor de poliţie. În momentul de faţă, magistraţii prelungesc o dată la 30 de zile dreptul de circulaţie a celui cercetat la cererea acestuia. Şi asta până la dispunerea neurmăririi penale sau chiar a scoaterii de sub urmărire penală până la o decizie definitivă a instanţei. Ori asta manâncă timp, mai ales când intrumentarea unui dosar se întinde pe mai multe luni", au explicat oficiali din Ministerul Public. 

Conform noii reglementări propuse, procurorul poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie pentru toată durata efectuării cercetărilor, în faza urmăririi penale, respectiv pe toată durata judecării. În cazul în care organul judiciar crede că este necesară revizuirea în urma unor sesizări (din oficiu, la cererea părţilor sau la sesizarea poliţiei), atunci procurorul poate prelungii de mai multe ori dreptul de circulaţie.

„Motivarea propunerii noastre are în vedere pe de‐o parte, necesitatea degrevării magistraţilor de efectuarea unor acte procedurale care nu reflectă o procedură bazată pe elemente noi, eventualitatea încetării prelungirii dreptului de circulaţie fiind posibilă printr‐o procedură expresă, a reexaminării”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Public.

În documentul citat se menţionează că în 2012 procurorii au trimis în judecată 14.328 de persoane pentru încălcarea legilor rutiere, şi au soluţionat prin neînceperea urmăririi penale 7.616 cauze, respectiv prin scoaterea de sub urmărire penală 14.567 cauze. 

 

Proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite