Ce scrie presa internaţională despre propunerea de revocare a procurorului general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională a alocat spaţii largi deciziei ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr.

Ministrul român al justiţiei, Tudorel Toader, a lansat miercuri procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, pe care l-a acuzat de „neîndeplinirea obligaţiilor legale”, cel mai recent episod din ceea ce opoziţia descrie ca o ofensivă a majorităţii de stânga împotriva puterii judiciare, comentează AFP.

Augustin Lazăr este ultima figură majoră din lupta anticorupţie care a câştigat „laude de la Bruxelles pentru expunerea corupţiei la nivel înalt, inclusiv furtul fondurilor UE”, notează Reuters, potrivit Digi24.ro.

Cererea de revocare a lui Augustin Lazăr intervine „la câteva zile după ce Comisia de la Veneţia, un organism consultativ al Consiliului Europei, a criticat ca un pas înapoi reformele judiciare ale guvernului social-democrat din România”, scrie EFE.

După ce stânga i-a redus prerogativele, preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, în conflict deschis cu guvernul, nu dispune de nicio pârghie pentru a bloca îndepărtarea lui Augustin Lazăr, potrivit analiştilor, scriu Reuters şi AFP.

După revenirea la conducerea ţării în decembrie 2016, social-democraţii români, cu mai mulţi parlamentari vizaţi de justiţie, au încercat să relaxeze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de contestare nemaiîntâlnit după prăbuşirea regimului comunist în decembrie 1989, potrivit EFE şi AFP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite