Ce se întâmplă după Brexit cu românii din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 411.000 de cetăţeni români care locuiesc în Marea Britanie, dar şi cei 8.000 de studenţi pot sta liniştiţi pentru că, teoretic, viaţa lor va curge la fel ca şi până acum după 29 martie 2019 data retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Astfel, cel puţin la nivel declarativ ei vor beneficia de aceleaşi drepturi, lucru conţinut în acordul de retragere a Marii Britanii din UE aprobat în urmă cu câteva zile la Bruxelles.

Concret, acordul de retragere adoptat de către liderii statelor membre UE27, document care trebuie ratificat de Parlamentul britanic, garantează protejarea drepturilor românilor stabiliţi în prezent în Marea Britanie, precum şi ale celor care se vor stabili în această ţară până la 31 decembrie 2020, finalul perioadei de tranziţie. Practic, atât cetăţenii români, cât şi membrii de familie ai acestora vor continua să beneficieze de drepturile conferite de legislaţia europeană după 29 martie 2019, data retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, sub rezerva ratificării acordului.

„Cei 3 milioane de cetăţeni europeni stabiliţi în Marea Britanie, dar şi cei un milion de britanici aflaţi pe teritoriu UE nu vor avea de suferit”, este de părere şi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu care recunoaşte însă că există unele semnale că britanicii vor să pună condiţii. „Există unele voci care vor impunerea acestui statut numai pentru persoanele care au 5 ani de rezidenţă în Marea Britanie, timp în care respectivii să aibă taxele la zi, dar este cert că, în general, britanicii nu vor impune un regim diferenţiat cetăţenilor UE care s-au stabilit la ei în ţară”.

Diplomatul a subliniat că acest acord mai are un mare hop de sărit şi sunt mari şanse să nu treacă de Parlamentul britanic.„Laburiştii şi reprezentanţii scoţienilor sau Irlandei de Nord nu sunt de acord cu planul May în privinţa Brexit şi acesta ar putea pica”, a conchis Cristian Diaconescu.

Normele tehnice

Acordul de retragere aprobat duminică de către liderii statelor membre UE27 prevede, la articolele 9-39, cadrul juridic aplicabil cetăţenilor europeni rezidenţi în Marea Britanie şi cetăţenilor britanici rezidenţi în UE27.

„Obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români stabiliţi în UK. Acordul prevede că cetăţenii UE27 din Regatul Unit şi cetăţenii britanici din UE27 care sunt beneficiari ai acestuia (inclusiv cei care se stabilesc în UE27/UK în perioada de tranziţie) se vor bucura de o serie de drepturi. Acestea includ drepturile de şedere în UK ale cetăţenilor UE şi ale membrilor familiilor a acestora, precum şi aspecte vizând coordonarea sistemelor de securitate socială, calificări profesionale, îngrijiri medicale” arată Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.  Asta înseamnă că românii din Regatul Unit vor beneficia în continuare de sitemul de securitate socială, în conformitate cu regulamentele europene în materie. Acest lucru garantează cetăţenilor români certitudinea în ceea ce priveşte pensiile, asigurările medicale etc.

De menţionat că toţi cetăţenii europeni/români care doresc să beneficieze, în continuare, de aceste drepturi vor trebui să depună o cerere online pentru obţinerea unui nou statut (statut special / settled status). Procedura de înregistrare va fi disponibilă începând cu 30 martie 2019. 

Un an şi jumătate de negocieri

Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat duminică de liderii UE, după mai puţin de o oră de discuţii.

Consensul de la Bruxelles intervine după un an şi jumătate de negocieri  dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Aceste discuţii au fost demarate  după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona în urma rezultatului referendumului din 2016. Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în aproximativ patru luni.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite