Cazul „Berbeceanu”. Procuror Nicolaie Cean, pus sub control judiciar pentru că a luat legătura cu martori din dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolaie Cean, fost procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DICIOT) Alba, a fost pus sub control judiciar după ce ar fi luat legătura cu martori din dosarul în care este cercetat. Cean, alături de procurorul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, şi un ofiţer de poliţie judiciară sunt cercetaţi pentru modul în care s-a început urmărirea penală împotriva comisarului Traian Berbeceanu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Nicolaie Ion Cean, cercetat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. Măsura a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând cu 5 mai 2014, până la finalizarea urmăririi penale în cauză.

Potrivit ordonanţei de dispunere a controlului judiciar se arată că, în cursul săptămânii 17-21 martie 2014, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea lui Cean, în prezentul dosar, acesta a contactat telefonic doi martori din dosarul respectiv pentru a le comunica aspecte rezultate din ordonanţa de începere a urmăririi penale, privind relaţiile sale cu aceştia şi totodată le-a transmis că a fost întrebat de anchetatori despre ei.  

„Prin acest demers Cean Nicolaie Ion a avut drept scop să le conserve teama (ce fusese indusă în perioada în care asupra unuia dintre ei s-au făcut presiuni pentru a da declaraţii în dosarul privindu-l pe Berbeceanu Traian), astfel încât respectivul martor să  nu declare adevărul în prezenta cauză cu privire la modul în care fusese audiat în dosarul Berbeceanu”, au arătat anchetatorii.  

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Nicolaie Cean trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

d) să nu depăşească raza teritorială a mun. Alba Iulia (loc de muncă) şi a localităţii Rişculiţa, jud. Hunedoara (domiciliu), cu localităţile de tranzit, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;

e) să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;

f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Trei oameni ai legii, acuzaţi de fabricarea unui dosar

Pe 19 aprilie, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Ioan Mureşan, procurorul şef al DIICOT Alba, de Alin Munteanu, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba, şi faţă de Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Potrivit anchetatorilor, „în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, suspectul Mureşan Ioan, procuror şef al DIICOT – ST Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu atunci când a dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Berbeceanu Traian, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor”. 

De asemenea, anchetatorii mai arată că Mureşan ar fi folosit „declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia”. 

La rândul lui, Alin Muntean este acuzat de „obţinerea unor declaraţii de martor împotriva lui Berbeceanu Traian în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), dar şi că a acceptat ca martori mai multe persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu”. 

Procurorii anticorupţie spun că Muntean a obţinut declaraţii împotriva lui Berbeceanu „prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, cu scopul de a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, aducând o gravă vătămare intereselor legale ale acestuia”. 

În ceea ce-l priveşte pe Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, acesta este cercetat pentru că ar fi pus la dispoziţia procurorului anchetator mai mulţi martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, şi le-ar fi promis că, „dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare”.

Acuzaţiile aduse de suspecţi comisarului Berbeceanu 

Astfel, arată anchetatorii, cei trei au reuşit să-i retragă avizul de poliţie judiciară lui Traian Berbeceanu, să-l denigreze şi să-l înlăture din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub învinuire.

În ordonanţa de punere în mişcare a urmăririi penale faţă de cei trei suspecţi procurorii arată că „în dosarul instrumentat de DIICOT Alba, ofiţerului Berbeceanu i s-ar fi imputat în esenţă că, prin prisma atribuţiilor sale de serviciu ca şef al BCCO Alba, cu grad de comisar şef, deşi a avut cunoştinţă de săvârşirea de fapte de natură penală de către diverse persoane din raza sa de competenţă, nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, folosind informaţiile obţinute în interes propriu sau în interesul unor persoane aflate în atenţia organelor de urmărire penală”.

În acest sens, arată DNA, „în sarcina ofiţerului s-a reţinut că a înţeles să-şi asigure apartenenţa la un cerc economico-financiar-politic menit să-i asigure continuitatea în fruntea instituţiei respective, inclusiv prin sponsorizări primite de la acest cerc pentru Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara”.

De asemenea, în sarcina lui Traian Berbeceanu s-a reţinut implicarea într-un alt dosar înregistrat la DIICOT Alba, în sensul că ar fi atenţionat o persoană cu privire la percheziţiile ce urmau a se efectua în lunile mai şi octombrie 2012 atât la domiciliul acesteia, la societatea sa, cât şi a altor persoane implicate.

„În ziua percheziţiei din octombrie 2012, s-a reţinut că maşina inculpatului Berbeceanu Traian ar fi fost observată staţionând în apropiere de societatea aparţinând persoanei atenţionate. Sub un alt aspect, s-a reţinut în sarcina inculpatului Berbeceanu Traian că ar fi dat ajutor unui grup infracţional a cărui lider era folosit de ofiţer în interes propriu, pentru a controla alte grupuri infracţionale. În baza acestor elemente s-a dispus reţinerea, urmată de propunere de arestare preventivă a inculpatului Berbeceanu Traian pentru presupusă activitate infracţională de o amploare deosebită”, se mai menţionează în ordonanţă.

Astfel comisarul a ajuns după gratii.

Rezultatele unei testări cu poligraful, „omisă”

„Arestarea preventivă a fost prelungită, dar abia ulterior acestui moment procesual a rezultat că declaraţiile martorilor audiaţi în cauză se refereau fie la aspecte despre care aceştia susţineau că le-au aflat de la alte persoane, fie se contraziceau, fie relatau aspecte vagi, lipsite de concreteţe, fără relevanţă la nivel probator. De asemenea, s-a constatat că s-a omis, a se face referire la concluziile unei testări poligraf, care nu erau favorabile susţinerii acuzării. Astfel, s-a înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pe o durată de 30 de zile, de la 26.11.2013 la 25.12.2013 inclusiv”, relatează, în continuare, anchetatorii.

De unde i se trage dosarul fabricat

Potrivit procurorilor anticorupţie, în august 2012, Ioan Mureşan i-a solicitat în repetate rânduri lui Traian Berbeceanu, şef al BCCO Alba, să îl numească pe ofiţerul Alin Muntean şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor (SCFTSB) din BCCO Alba.

Berbeceanu însă a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor pe care Muntean le-a instrumentat, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie-decembrie 2010, în lucru la ofiţerul Alin Muntean. 

În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Muntean, Berbeceanu a refuzat solicitarea şefului DIICOT Alba.

„Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, din cadrul BCCO Alba, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta”, susţin procurorii anticorupţie.

Fabricarea dosarului

În acest context „începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi Alin Muntean ar fi direcţionat declaraţiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală”, mai arată DNA.

„Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, ofiţerul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate şi utilizarea unor telefoane mobile fără supraveghere. O altă categorie de declaraţii ce au fost utilizate de Mureşan Ioan în susţinerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii vădite de duşmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO). Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013, de ofiţerul Muntean Alin, care era şi ofiţer de caz, conţinând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut”, mai precizează DNA.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, Alin Muntean ar fi întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Traian Berbeceanu a unor informaţii către mediile infracţionale.

„Referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumită persoană despre percheziţia din 10.05.2012, a rezultat că postul telefonic menţionat de procurorul Mureşan Ioan în referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atenţionate nu aparţinea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană. În ce priveşte învinuirea de a fi informat aceeaşi persoană despre efectuarea, în data de 8.10.2012, a unei percheziţii domiciliare, referatul cu propunere de arestare întocmit de Mureşan Ioan Conţine o expunere de date neconcludente pentru cauză”, mai susţin procurorii anticorupţie.

Totodată, susţine DNA, a rezultat că martorii ar fi fost îndemnaţi să dea astfel de declaraţii în defavoarea lui Berbeceanu, cu promisiunea că li se va uşura situaţia juridică în anumite cauze penale, dar nu ca beneficiu legal, ci dându-li-se de înţeles că „nu vor mai avea probleme”.

Pe de altă parte, din actele dosarului deschis de DNA a mai rezultat că Nicolaie Cean, care până în vara lui 2013 a funcţionat ca procuror în cadrul DIICOT Alba, ar fi pus la dispoziţia procurorului anchetator Ioan Mureşan şi ofiţerului de poliţie Alin Muntean, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii împotriva lui Traian Berbeceanu. 

În acest sens, Nicolaie le-ar fi spus persoanelor care urmau să fie audiate că, dacă vor accepta să facă afirmaţii îîmpotriva lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare. 

De asemenea, arată DNA, Cean ar fi manipulat anumiţi martori, prin furnizarea către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Poliţistul care s-a solidarizat cu Traian Berbeceanu a fost "avertizat pentru abateri" de şefii IPJ Hunedoara

Claudiu Ionescu nu a scăpat fără un avertisment scris din partea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, în urma unor scrisori emoţionante publicate pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după arestarea fostului comisarul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu.

Traian Berbeceanu se întoarce în Poliţie. Va activa în cadrul IPJ Hunedoara

Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, va activa pe un post din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara, în conformitate cu pregătirea sa profesională şi restricţiile impuse de instanţa de judecată, ţinând cont de faptul că ofiţerul de poliţie este anchetat într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT.

Comisarul Traian Berbeceanu a părăsit arestul. „Mă voi lupta să mă întorc la echipa mea“

După o lună petrecută după gratii, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba comisarul Traian Berbeceanu va fi cercetat începând de astăzi în libertate în urma unei decizii a magistraţilor Curţii Supreme. Decizia este definitivă. De altfel, Berbeceanu a părăsit deja arestul, la ieşire el declarând că vrea să se întoarcă la locul de muncă.

CSM apără reputaţia şefului DIICOT Alba Iulia. Ioan Mureşan este acuzat de Traian Berbeceanu că i-a „fabricat“ dosarul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marţi, să îi apere reputaţia procurorului-şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, după ce fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, l-a acuzat de şantaj şi "fabricarea" dosarului în care este cercetat.

Mesajul dur al „Comisarului Cattani”, din închisoare: „Marş afară!”

Cu o zi înainte ca Traian Berbeceanu să fie înfăţişat instanţei Curţii de Apel Bucureşti, care va hotărî asupra măsurii de prelungire a mandatului de arestare preventivă emis pe numele său, fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a trimis o scrisoare din închisoare, în care îi atacă dur pe unii dintre foştii săi colegi.

Protest pentru susţinerea comisarului Traian Berbeceanu. Sindicaliştii din Poliţie consideră incorectă arestarea colegului lor

Un nou protest de susţinere a comisarului Traian Berbeceanu a avut loc, duminică, în Capitală. Câteva persoane au manifestat paşnic în faţa sediului Ministerului Public din Piaţa Constituţiei. Alături de aceştia a fost şi preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă. Oamenii susţin că şeful BCCO Alba a fost arestat preventiv pe nedrept.

Berbeceanu, epistolă din arest: „Stau după gratii în baza unui dosar fabricat, în baza unor vinovăţii inventate“

Comisarul Traian Berbeceanu a trimis o scrisoare, din arest, în carespune că este nevinovat. Fostul şef al BCCO Alba Iulia a fost arestat preventiv în 24 octombrie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT. Decizia a fost contestată de Berbeceanu la instanţa supremă, care a dispus definitiv ca acesta să fie cercetat în arest.

Ce spun cititorii adevărul.ro despre arestarea „Comisarului Cattani”: „Ăsta e Kafka, frate...”

Arestarea poliţistului Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a stârnit o reacţie în lanţ din partea celor care l-au cunoscut. Peste 16.000 de oameni au apreciat pagina de internet „Respect, Traian Berbeceanu”, dedicată comisarului şef de la Crimă Organizată Alba. Sute de cititori ai adevarul.ro şi-au spus părerea despre arestarea „Comisarului Cattani”.

Premierul Victor Ponta, despre cazul Berbeceanu: „Vreau să mă asigur că la Alba se face dreptate, nu că se face doar o reglare de conturi între instituţii“

Premierul Victor Ponta a declarat azi, la Sibiu, că atât el, cât şi ministrul Radu Stroe, urmăresc cu atenţia cazul fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite