Operaţie Victor Ponta. Cârje, repaos, fizioterapie. Recuperare grea pentru premier. Minimum trei săptămâni departe de Guvern
0Operaţie Victor Ponta. Timp de trei săptămâni, premierul Victor Ponta nu va avea voie să calce şi să se sprijine pe piciorul la care a fost operat de medicii turci zilele trecute, susţine doctorul Ion Codorean, cel care l-a şi însoţit pe şeful Guvernului la spitalul Medipol din Istanbul, unde a a avut loc intervenţia.
Astfel, specialistul român, care a stat în sala de operaţie pe toată durata intervenţiei chirurgicale, i-a recomandat premierului Ponta trei săptămâni de repaus de la activitatea guvernamentală.
Operaţie Victor Ponta: cât şi cum se va recupera medical premierul
Optimist, premierul şi-a luat concediu doar pentru perioada 16 - 19 iunie, timp în care atribuţiile sale i-au fost transferate vicepremierului Gabriel Oprea, însă specialiştii spun că recuperarea este un proces îndelungat, care poate varia între trei şi şase luni, în funcţie de organism, şi care presupune kinetoterapie, fizioterapie şi chiar mersul în cârje în primele două-trei săptămâni de la operaţie.
„Dânsul a fost la mine la consultaţie săptămâna trecută şi atunci am stabilit diagnosticul ăsta şi i-am spus că trebuie să se opereze. Iniţial a fost hotărât să se opereze aici, a zis că nu are încredere decât în noi. La dânsul a fost alegerea, din ce am înţeles eu, numai din prisma izolării de acolo, să fie mai liniştit, să nu fie presiunea presei“, a declarat medicul Ion Codorean, citat de gândul.info.
Operaţie Victor Ponta: însoţit de medicul român în sală
Doctorul a arătat că l-a însoţit pe premier în sala de operaţie, alături de medicii turci, dar că nu a participat, efectiv, la intervenţia chirurgicală. Specialistul de la Spitalul Militar a ţinut să sublinieze că operaţia a fost una dificilă, dar a admis că sunt şi în România medici care ar fi putut să o realizeze.
Codorean a mai explicat că Victor Ponta trebuie să stea „tot timpul cu piciorul mai sus decât nivelul inimii, ca să nu-i vină mult sânge în picior, ca să nu se umfle. Apar dureri şi pot apărea complicaţii. Deci, el dacă lasă piciorul în jos pot să apară complicaţii“, a menţionat ortopedul, adăugând că în prezent premierul se află sub stricta supraveghere a medicilor turci.
Soţia unui demnitar olandez, operată la Spitalul Universitar
În timp ce premierul a optat pentru o intervenţie medicală în străinătate, Cristina van Bonzel, soţia ambasadorului Olandei în România, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale ortopedice la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Operaţia a fost făcută de managerul spitalului, profesorul Cătălin Cârstoiu, căruia demnitarul olandez Matthijs van Bonzel i-a transmis mulţumiri prin intermediul reţelei de socializare Facebook. „Cristina a suferit azi o operaţie ortopedică. Mulţumim frumos profesorului doctor Cîrstoiu şi tuturor asistentelor“, a scris ambasadorul Olandei, chiar în ziua în care Ponta a postat şi el că a ales să se opereze în Turcia pentru a avea parte de linişte.
Critici dure pentru decizia luată de Ponta
Ponta a fost criticat pentru decizia intempestivă de a se opera în Turcia inclusiv de colegi din PSD, care au precizat că populaţia ar fi trebuit să primească mai multe informaţii despre intervenţia prin care a trecut premierul. „Dacă ascunzi informaţiile, parcă faci ceva pe ascuns“, au explicat unii PSD-işti.
Pe de altă parte, Ponta a primit o vizită de încurajare din partea colegului său de partid Liviu Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“.
Audierile DNA vor continua săptămâna viitoare
Totuşi, la revenirea în ţară, Ponta ar putea fi pus în situaţia de a se prezenta la audierile pe care procurorii anticorupţie le fac în dosarul în care premierul este cercetat pentru corupţie. Ca să se poată prezenta la audieri, Ponta ar trebui să recurgă la un scaun cu rotile şi să folosească rampa de la intrarea clădirii unde funcţionează DNA. Şeful Executivului a fost acuzat că a recurs la operaţia în străinătate pentru a se sustrage de la audierile programate săptămâna trecută.