CAPACITATE 2013 Ce trebuie să ştiţi despre examen: marţi are loc prima probă la Limba şi Literatura Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima probă de la Capacitate, la Limba şi Literatura Română, are loc marţi, pe 25 iunie, după weekendul prelungit de Rusalii. Examenul va începe la ora 9.00, iar elevii sunt aşteptaţi mai devreme cu o oră la şcolile unde dau probele, având în vedere că la 8.30 trebuie să fie toţi în clase.

Diriginţii îi sfătuiesc pe părinţi să meargă de astăzi la şcoală pentru a vedea exact în ce săli au fost repartizaţi copiii, listele fiind deja afişate.

„Primul subiect din cadrul probei scrise la Limba Română presupune un text literar la prima vedere din categoria de texte studiate de către elevi“, a explicat profesoara de Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din Capitală, în cadrul lecţiei video publicate pe adevarul.ro în campania „adevarul.ro te mediteaza“.

Acest prim subiect are două părţi, punctul A cu cinci cerinţe, fiecare având câte şase puncte, şi punctul B, cu o cerinţă de 12 puncte. 

Profesoara Pop le cere elevilor să fie foarte atenţi la cerinţa de sinonimie din prima parte. Spre exemplu, dacă cerinţa cere un sinonim la un adjectiv, atunci elevul trebuie să se gândească tot la un adjectiv.

La punctul B, care valorează 12 puncte, candidaţii trebuie să rezolve o compunere de 150-250 de cuvinte (15-20 de rânduri) în care să argumenteze apartenenţa textului la un gen literar, la o specie literară sau la o anumită tematică.

Cel de-al doilea subiect presupune un text nonficţional, structurat tot în două părţi, iar la punctul B, care valorează 12 puncte, li se va cere alcătuirea unei compuneri de 10-15 rânduri pe o anumită temă.

CAPACITATE 2013 Limba şi literatura română

 Înscrierea la liceu, din 5 iulie

Al doilea examen de la Capacitate 2013 este la Matematică şi va avea loc pe 27 iunie. După afişarea rezultatelor la Capacitate 2013, pe 3 iulie 2013, părinţii vor avea timp cinci zile, între 5-9 iulie, să completeze şi să depună fişele de înscriere la liceele dorite pentru repartizarea computerizată, iar rezultatele finale se vor afişa după 9 septembrie 2013.

Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor, adică în primele căsuţe trebuie trecute codurile celor mai râvnite licee. Profesoara Ioana Nicolae, diriginte la o clasă de a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu“ din Capitală, le recomandă elevilor care au medii între 7 - 8 să bifeze cât mai multe opţiuni pentru a avea un loc asigurat, fiindcă cei mai mulţi obţin aceste note, ce reprezintă rezultatul mediei între nota de la Capacitate şi mediile din gimnaziu.

Calendarul Evaluării Naţionale

  • 14 iunie - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 17-19 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională
  • 25 iunie - proba scrisă la Limba şi Literatura Română
  • 26 iunie - proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă
  • 27 iunie - proba scrisă la Matematică
  • 29 iunie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00-20:00
  • 30 iunie - Rezolvarea contestaţiilor
  • 3 iulie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite