Boala limbii albastre pune Guvernul în alertă maximă. Zeci de animale s-au îmbolnăvit în judeţul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boala limbii albastre nu afectează oamenii FOTO Adevărul
Boala limbii albastre nu afectează oamenii FOTO Adevărul

Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat marţi, la sediul Guvernului, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în legătură cu răspândirea bolii “Bluetongue” (boala limbii albastre), specifică rumegătoarelor. Comitetul a stabilit ce măsuri trebuie luate pentru stoparea bolii mai ales că este pentru prima oară când evoluează în România.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a fost convocat la solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanţilor ANSVSA să ia imediat măsuri pentru prevenirea şi limitarea transmiterii acestei boli la nivel naţional, după ce în judeţul Buzău au fost confirmate 28 de focare la 73 de bovine şi 5 ovine.

În urma analizării situaţiei, Comitetul a dispus ca fondurile necesare controlului şi eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA şi ale direcţiilor sanitar veterinare judeţene, iar fondurile pentru decontaminarea teritoriului în localităţile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităţilor respective.
 

În cazul în resursele financiare ale ANSVSA sunt insuficiente, sumele vor fi alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014.

“Bluetongue” nu afectează oamenii

Gabriel Oprea a cerut ca populaţia să fie corect informată despre specificul bolii “Bluetongue”.  Apărută pentru prima oară în România, boala limbii albastre nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor. 

Este însă obligatoriu, susţin specialiştii DSVSA, ca toţi deţinătorii de animale, să anunţe imediat autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii. Această boală produce pagube însemnate prin transmiterea şi îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populaţie.

Focare de boală au fost semnalate şi în alte state din sudul Europei, inclusiv state vecine României.
Prefectura Judeţului Buzău a dispus deja restricţii de circulaţie a bovinelor şi ovinelor din localităţile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză şi interzicerea târgurilor de animale.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/boala-limbii-albastre" target="_blank">View the story "Boala limbii albastre " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite