Beny Steinmetz, acuzat de corupţie în Elveţia. Omul de afaceri a dat mită pentru contracte în Guinea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beny Steinmetz
Beny Steinmetz

Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz este acuzat de procurorii din Elveţia că a mituit cu 10 milioane de dolari soţia unui fost preşedinte din Guinea, pentru a câştiga un contract minier, scrie Times of Israel.

Justiţia elveţiană îl acuză pe magnatul israelian de corupţie şi dare de mită. Procurorii din Geneva susţin că Beny Steinmetz şi alţi doi inculpaţi au plătit mită de 10 milioane de dolari, între 2005 şi 2010, pentru a elimina un concurent din competiţia privind drepturile miniere din regiunea Simandou din sud-estul Guineei.

Cei trei sunt acuzaţi că au emis contracte şi facturi false pentru a ascunde presupusa mită plătită unei soţii a fostului preşedinte guinean Lansana Conte, care a murit în 2008.

Procuratura a declarat luni că acuzaţiile includ coruperea oficialilor străini şi falsificarea documentelor. Instituţia a transmis că procurorul intenţionează să solicite pedepse cu închisoarea de doi până la 10 ani.

Beny Steinmetz este anchetat în legătură cu un dosar de retrocedări ilegale în România. Pe 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

Miliardarul israelian ar fi fost liderul reţelei de retrocedări ilegale şi cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoinţa funcţionarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate, arată Digi24.ro.

Autorităţile israeliene l-au arestat pe Steinmetz în decembrie 2016. Ulterior a fost eliberat în condiţii restrictive. În august 2017, Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein şi alţi patru oameni de afaceri au fost plasaţi în arest preventiv de justiţia din Israel. Acuzaţiile se referă la fals, uz de fals, spălare de bani, fraude, abuz de încredere şi obstrucţionarea justiţiei. Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein au ajuns atunci la un acord cu procurorii, astfel că au fost eliberaţi sub control judiciar.

Arestarea omului de afaceri Beny Steinmetz în Israel a avut legătură cu investigaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care îl vizează în România, au afirmat în august 2017 surse judiciare şi din cadrul poliţiei israeliene citate de cotidianul Haaretz.

În instanţă, Beny Steinmetz a declarat că investigaţia este parte a unui „război politic”. Steinmetz a acuzat că omul de afaceri George Soros finanţează o campanie împotriva lui, argumentând că dosarul a fost construit pe mărturia falsă a unei femei pe care nu a identificat-o. Beny Steinmetz l-a acuzat în mai multe rânduri pe George Soros că ar afecta interesele sale economice din Guineea.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite