Bâlbe în vânzarea „Casei Coandă“. Demersuri fictive invocate de Academie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Păun Otiman nu
poate explica motivul vânzării imobilului din Bulevardul Lascăr Catargiu                 FOTO Adevărul/Marian Iliescu
Ion Păun Otiman nu poate explica motivul vânzării imobilului din Bulevardul Lascăr Catargiu                 FOTO Adevărul/Marian Iliescu

Secretarul general al Academiei Române, Ion Păun Otiman (70 de ani), artizanul vânzării ilegale a Casei Coandă, în 2008, a declarat că va face demersuri pentru recuperarea imobilului din centrul Capitalei.

Reacţia lui Ion Otiman, secretar general al Academiei Române, a survenit articolului din „Adevărul“, cu titlul „Vânzarea Casei Coandă: o mare hoţie la Academie“, de marţi, 5 februarie. În aceeaşi zi, în cadrul emisiunii „Deschide lumea“, de la Realitatea TV, Ion Păun Otiman a promis, la fel ca în 2012, că va face demersuri pentru recuperarea imobilului.

El a justificat cesionarea drepturilor asupra imobilului în favoarea Marinei Vivien Slivinschi, pentru numai 350.000 de euro, prin faptul că Academia Română a epuizat orice cale legală de a intra în posesia palatului lăsat moştenire de rudele savantului Henri Coandă pentru a deveni muzeu.

DEMERSURI FICTIVE

„După 1989, Academia Română a depus toate diligenţele pentru recuperarea apartamentului de la etaj, care se află în indiviziune cu parterul ce aparţine statului, dar printr-o succesiune de decizii, începând de la Tribunal, de la Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă Academia Română a pierdut definitiv imobilul“, a declarat Ion Păun Otiman. În realitate, din 2004, de când legea îi permitea, Academia nu a mai făcut niciun demers pentru retrocedarea imobilului.

Mai preocupat de soarta clădirii s-a arătat Ministerul Culturii. La sfârşitul anului trecut, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional a Municipiului Bucureşti a atacat la Judecătoria sectorului 1 înstrăinarea palatului Coandă. Motivul este acela că vânzarea s-a făcut cu încălcarea dreptului de preempţiune al statului, prevăzut de Legea monumentelor istorice în cazul înstrăinării imobilelor de patrimoniu. Primul termen al procesului a avut loc pe 5 februarie, instanţa amânând dosarul.

Întrebat ce a mai vândut Marinei Slivinschi dacă instanţele au respins în mod irevocabil retrocedarea, Otiman a răspuns că a vândut drepturile ce rezultă din donaţia surorii lui Coandă, Aida Popovici. Secretarul general al Academiei ignoră, însă, faptul că actul de donaţie a fost condiţionat în mod expres de organizarea în imobil a unui muzeu în memoria savantului Henri Coandă. Or, prin cesionarea drepturilor asupra palatului, Academia Română a încălcat, în mod evident, condiţia
donaţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite