UPDATE 35 de ostatici şi 15 terorişti au fost ucişi în raidurile armatei asupra rafinăriei din Algeria. Atacurile au reînceput pentru eliberarea ostaticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O platformă din Algeria a companiei britanice BP a fost capturată miercuri de islamişti
O platformă din Algeria a companiei britanice BP a fost capturată miercuri de islamişti

O parte din cei 41 de ostatici şi aproximativ 10 terorişti islamişti au murit în urma raidului aerian asupra complexului petrolier. Victimele au fost ucise de forţele armate algeriene, care au deschis focul asupra rafinăriei. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat faptul că printre ostatici se afla şi un român. Acesta nu s-ar afla printre victime.

UPDATE 18.43 Un avion american fără pilot a survolat complexul de exploatare a gazelor din estul Algeriei unde a avut loc luarea de ostatici, informează CNN.

Conform unui oficial american, drona de tip Predator a survolat complexul In Amenas, situat în estul Algeriei, într-o misiune de recunoaştere pentru evaluarea situaţiei de pe teren.

Armata algeriană a preluat în totalitate controlul asupra complexului In Amenas, unde a avut loc luarea de ostatici, anunţă site-ul algerian de ştiri TSA.

Armata algeriană a intervenit joi, în două rânduri, pentru a prelua controlul asupra complexului. Nu se cunoaşte cu exactitate numărul victimelor. Conform presei, cel puţin 34 de ostatici străini şi 15 răpitori ar fi fost ucişi. Sute de ostatici algerieni şi câţiva occidentali au reuşit să fugă.

UPDATE 17.50 Armata algeriană a lansat un nou raid pentru eliberarea ostaticilor rămaşi în viaţă după atacul Forţelor Aeriene, potrivit ANI.

"Avioane de vânătoare şi unităţi terestre încearcă să preia controlul asupra complexului", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei algeriene. ”Răpitorii ameninţă că vor ucide ostaticii”, a precizat acesta. 

UPDATE 17.30 „British Petroleum a evaluat situaţia angajaţilor săi care se aflau în In Amenas în momentul atacului. Un număr de angajaţi BP se numără printre cei răpiţi pe platformă. Ca să ne asigurăm că nu compromitem siguranţa angajaţilor noştri, nu intenţionăm să facem publice detalii despre aceştia: numărul, naţionalitatea sau identitatea lor. Siguranţa angajaţilor noştri, şi a tuturor celor răpiţi, este principala noastră prioritate”, a declarat Mark Salt, ofiţerul de presă al BP, pentru adevarul.ro.

UPDATE 16.25 Doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic au rămas ostatici după intervenţia Forţelor Aeriene algeriene, afirmă surse citate de agenţia mauritană ANI.

UPDATE 16.17 Şase ostatici străini şi opt răpitori au fost ucişi în raidul Forţelor aeriene algeriene care a vizat complexul de gaze In Amenas din Algeria, iar 180 de ostatici, toţi algerieni, ar fi scăpat, afirmă surse citate de BBC News online.

Şase ostatici străini şi opt islamişti au fost ucişi în raidul aerian algerian care a vizat un vehicul al răpitorilor.

Conform unor surse citate de Reuters, 180 de ostatici, toţi cetăţeni algerieni, au scăpat.

În plus, cel puţin 20 de ostatici străini, inclusiv unii americani, au reuşit să fugă în cursul operaţiunii, relatează Fox News. Unii dintre americani au luat legătura prin telefon cu familiile din Statele Unite.

UPDATE 16.17 Doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic au rămas ostatici după intervenţia Forţelor Aeriene algeriene, afirmă surse citate de agenţia mauritană ANI.

UPDATE 15.47 Potrivit ANI, Abu al-Baraa, liderul grupării teroriste, a fost ucis în atac. Raidurile aeriene au avut loc în momentul în care teroriştii, împreună cu ostaticii, încercau să fugă din rafinărie. Aceştia s-ar fi aflat în mai multe vehicule asupra cărora s-a tras din elicopterele armatei. 

UPDATE 15.32 Agenţia de ştiri ANI din Mauritania transmite că teroriştii au anunţat de ieri că dacă forţele armate se apropie, vor executa toţi ostaticii. Armata algeriană a înconjurat astăzi dimineaţă rafinăria, după care a demarat raiduri aeriene asupra rafinăriei. 

Armata algeriană "bombarda" joi complexul de exploatare a gazelor din partea central-estică a Algeriei, unde un grup islamist deţine numeroşi ostatici, între care zeci de occidentali, a anunţat o sursă din cadrul acestui grup pentru agenţia mauritană Nouakchott information (ANI), relatează AFP.

Elicoptere ale armatei algeriene au deschis focul asupra complexului în care sunt deţinuţi ostaticii, dintre care cel puţin doi au fost răniţi, potrivit acestei surse citate de ANI. 

________________________________________________________________________________Ovidiu Ohanesian: ”Trebuie să fim conştienţi că românii vor fi tot mai des ţinta atacurilor. Serviciile române mi-au pus viaţa în pericol”                                                                                                            ________________________________________________________________________________

„În momentul de faţă, autorităţile române nu au cum să intervină fizic în această situaţie. Cel mai bun lucru pe care îl pot face este să colaboreze cu structurile internaţionale care au organizat celula de criză pentru a gestiona cazul”, a declarat pentru „Adevrul” Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalişti români ţinuţi ostatici în Irak, în 2005. 

„Atunci când se intervine în forţă cu armata peste terorişti, aceştia devin ca nişte animale hăituite, capabile de orice, să ucidă, să se sinucidă. Ar recurge la orice pentru a se salva sau pentru că nu mai au nimic de pierdut”, explică jurnalistul.

MAE confirmă prezenţa unui român printre ostatici

„Întotdeauna se încearcă evitarea intrării în forţă. Mereu se preferă negocierea pentru că în momentul în care intră armata, vieţile ostaticilor sunt puse în pericol din două părţi”, continuă Ohanesian. 

O grupare afiliată al-Quaeda a revendicat atentatul de miercuri asupra unei rafinării petroliere a companiei britanice BP în parteneria cu Sonatrach, cea mai mare companie din Africa , şi a anunţat că are nouă ostatici - angajaţi ai companiei, toţi străini. Printre aceştia se pare că se află francezi, irlandezi şi britanici.

image

Video

image
image

Video

50f7f739dc344dc2024827fa jpg
image
image

Video

50f7fd8ddc344dc202486097 jpg
image
image

Foto

Algeria
Algeria

Luarea de ostatici a avut loc la instalaţia de gaze de la Tinguentourine (la aproximativ 40 de kilometri de In Amenas, Algeria) FOTO Reuters gallery-link

Atentatul vine drept prima replică a islamiştilor faţă de ofensiva demarată săptămâna trecută de armata franceză din Mali. Celulele teroriste au jurat să se răzbune pe francezi şi pe toţi aliaţii săi şi au trimis miercuri un oficial prin care avertizau că „Franţa a deschis porţile iadului”.

Instalaţia se află pe un câmp petrolifer din sudul Algeriei, în regiunea Tiguentourine, la aproximativ 1.600 de kilometri de capitala Alger. Reprezentanţii gigantului energetic au confirmat situaţia şi au anunţat că în timpul atacului care a avut loc în zori au fost ucise două persoane. 

„Un grup terorist, puternic înarmat şi care a folosit trei vehicule, a demarat miercuri un atac îndreptat către o bază Sonatrach, aflată la 90 de kilometri de frontiera cu Libia”, a confirmat Ministerul de Interne din Algeria.

Cei doi anjagaţi BP care au murit erau britanici, potrivit agenţiei algeriene de presă APS, însă oficialii de la Londra nu au confirmat informaţia. Ministerul de britanic de Externe s-a limitat la a anunţa că „există cetăţeni britanici implicaţi în acest eveniment”.

Vom reveni cu amănunte. 

Harta Algeria FOTO Adevărul
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite