Aproape 200 de angajaţi ai Institutului Cantacuzino protestează în curtea unităţii. Aceştia au primit doar o parte din lichidarea pe luna decembrie
0Aproape 200 de angajaţi ai Institutului Cantacuzino protestează în curtea unităţii de cercetare. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că au primit doar o parte din lichidarea pe luna decembrie. Un alt motiv de nemulţumire e faptul că instituţia nu a fost prinsă în bugetul pe 2015 pentru activitatea de sănătate publică.
„Am primit doar 36% din lichidarea pe decembrie, dar mai ales suntem nemulţumiţi pentru faptul că Guvernul nu a alocat bani, aşa cum obligă legislaţia în vigoare, pentru dezvoltarea segmentului care ţine de sănătate publică respectiv de strategia naţională de sănatate a României”, a declarat liderul de sindicat al institutului, Monica Bălteanu, citată de Mediafax.
Printre altele, angajaţii nu ştiu exact de cine aparţin, de Ministerul Cercetării sau de Ministerul Sănătăţii. „Am cerut lămuriri la Ministerul Educaţiei privind situaţia institutului, dar pentru tot ceea ce ţine de sănătate publică ne-a fost recomandat să luăm legătura cu Ministerul Sănătăţii. La Ministerul Sănătăţii se spune că Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care a fost discutat în comisia interministerială, în octombrie 2014, nu este la MS. În memorandum s-a hotărât ştergera datoriilor noastre către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept seviciu de interes economic general”, a mai spus liderul sindical, potrivit sursei citate.
Comisia interministerială desemnată în 2014 pentru a rezolva problema Institutului Cantacuzino a alcătuit Memorandumul, dar acesta nu a fost discutat în Guvern, a completat Bălteanu.
Mutarea la Cercetare, o decizie administrativă
Specialiştii susţin că mutarea Institutului Cantacuzino din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei Naţionale, la Cercetare mai exact, este una administrativă, menită să aplaneze conflictul izbucnit la jumătatea lunii septembrie 2014, când zeci de angajaţi au protestat în curtea unităţii medicale pentru neplata salariilor, subliniază sursele citate.
„Acest institut, ca linie de producţie, a dispărut. Chiar dacă are aparatură, nu mai are suficienţi specialişti. Este aproape de faliment, doar că el nu poate fi declarat atâta vreme cât Institutul Cantacuzino este o instituţie de stat“, a explicat anul trecut doctorul Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societăţii Academice din România (SAR).
Trei ani cu vaccin produs în afară
Pe de altă parte, oficialii din Sănătate arată că odată cu noile reglementări, institutul de cercetare are mai multe şanse să atragă bani şi să nu se bazeze strict pe ceea ce primeşte din bugetul de stat. Cu toate acestea, autorităţile au decis ca, anul acesta, să încheie un contract-cadru cu o firmă producătoare de vaccin antigripal, care să furnizeze serul pentru următoarele trei campanii naţionale de imunizare gratuită.
„Sunt slabe şanse să-l repornească. Iar privatizarea producţiei înseamnă, practic, închiderea acestuia“, susţine însă Sorin Paveliu. Acesta explică faptul că producerea unui vaccin este mai puţin costisitoare decât achiziţionarea lui din import.
„Dacă am avea pandemie, am avea posibilitatea de a imuniza populaţia, iar apoi am putea să furnizăm noi vaccin altor ţări. Să nu uităm că Institutul Cantacuzino a fost unul dintre cele patru capabile să producă vaccin pandemic când a apărut gripa aşa - numită porcină. Altfel, am fi stat la coadă“, a mai spus Paveliu.
Statut de importanţă strategică doar pe hârtie
Şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că Institutul Cantacuzino a fost mutat pentru a soluţiona conflictul legat de conducere, dar şi de reorganizarea acestui institut. Însă până în acest moment nimeni nu ştie cum va fi reorganizată instituţia. Practic, a fost înfiinţat un comitet interministerial, condus de vicepremierul Daniel Constantin, comitet care ar urma să decidă cum va fi funcţiona institutul şi cine îl va conduce.
„Institutul are nevoie clară de o reformă. Statutul de institut de importanţă strategică este doar pe hârtie. Conducerea nu a făcut nimic pentru a reorganiza instituţia, iar din banii primiţi de la Guvern s-au plătit salariile. Au fost bani aruncaţi pe geam. În afară de laboratorul de referinţă, nici un alt laborator din institut nu funcţionează“, au explicat specialişti din sănătate.