UPDATE APADOR-CH: SRI primeşte fonduri europene pentru supravegherea generalizată a cetăţenilor. Guvern: Au respectat toate procedurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul implementat de SRI este finanţat cu fonduri europene FOTO: Eduard Enea
Proiectul implementat de SRI este finanţat cu fonduri europene FOTO: Eduard Enea

Mai multe organizaţii neguvernamentale au avertizat luni că SRI dezvoltă un proiect finanţat cu fonduri europene „cu un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti“. „SRI a aplicat pe această schemă de finanţare ca orice altă instituţie publică eligibilă”, a reacţionat şeful Cancelariei premierului.

UPDATE SRI: Proiectul "SII Analytics" nu colectează date noi, ci le analizează pe cele existente

Proiectul de 31,5 milioane de euro "SII Analytics - Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date", despre care patru ONG-uri au susţinut că ar permite Serviciului Român de Informaţii (SRI) supravegherea generalizată a populaţiei şi au cerut anularea lui, nu colectează date noi, ci le analizează pe cele existente, susţine SRI.

Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date" este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România, precizează Serviciul Român de Informaţii.

Organizaţiile ActiveWatch, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România –APADOR –CH, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – ApTI şi Centrul de Resurse Juridice au trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene, primului ministru, MCSI, Comisiei de control a SRI şi CSAT, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă implementat de Serviciul Român de Informaţii, cu o finanţare europeană.

Potrivit ONG-urilor, proiectul, numit „SII Analytics”, are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale.

Proiectul îşi propune să aducă împreună baze de date de la majoritatea instituţiilor publice româneşti şi să permită căutarea avansată în acestea a oricăror informaţii despre toţi cetăţenii. De exemplu prin capitolul de „analiză comportamentală”, orice cetăţean ar putea avea o fişă „de bună purtare” (constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice (de exemplu informaţiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale, avertizează asociaţiile.

Mai mult, prin agregarea bazelor de date, se arată în document, SRI va avea acces necontrolat la orice informaţie despre toţi cetăţenii, o chestiune nereglementată în acest moment în legislaţia română. Legea de funcţionare a SRI datează din 1991 şi ea nu prevede mecanisme eficiente de control prin care să se garanteze că riscul abuzurilor de orice fel este redus şi că atunci când se produc abuzuri ele vor putea fi sancţionate, iar victimele despăgubite.

Proiectul prevede, de exemplu, că informaţiile despre cetăţeni pot fi accesate de pe un număr uriaş de terminale (peste 750), deci practic orice persoană din cele peste 1000 ce vor avea acces la sistem va avea posibilitatea să îl folosească şi în orice scop personal, fără a putea fi controlate efectiv sau fără ca cetăţeanul să ştie.

Reprezentanţii SRI nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere referitor la acuzaţiile făcute de organizaţiile neguvernamentale în scrisoarea deschisă.

Şeful Cancelariei premierului: SRI a respectat toate procedurile legale

Şeful Cancelariei premierului, Dragoş Tudorache, care este şi ministru interimar al Comunicaţiilor, a comentat luni, într-o discuţie cu jurnaliştii, acuzaţiile făcute de organizaţia neguvernamentală APADOR-CH la adresa unui proiect cu fonduri europene pe care vrea să-l implementeze SRI, afirmând că serviciul de informaţii avea proiectul pregătit şi că analiza autorităţii de management a fost pozitivă.

Dragoş Tudorache, care a vorbit în calitate de ministru interimar al Comunicaţiilor, afirmă că SRI a respectat toate procedurile legale şi urmează să vină cu explicaţii.

„Am văzut scrisoarea APADOR-CH. Am discutat şi cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene. Am înţeles că colegii de la SRI vor ieşi cu explicaţii tehnice pentru acele obiective şi rezultatele aşteptate de la acest proiect, pentru a lămuri ceea ce, de fapt, acest proiect face sau nu face. SRI a aplicat pe această schemă de finanţare către autoritatea de management de la MFE ca orice altă instituţie publică eligibilă pe acea axă de finanţare", a spus Tudorache.

Proiectul a fost analizat de autoritatea de management ca orice alt proiect pe fonduri europene.

„A fost prima instituţie, de fapt, care a avut un proiect pregătit şi care a fost supus autorităţii de management pentru analiză. Analiza a fost pozitivă, practice toate criteriile din ghid erau îndeplinite, motiv pentru care proiectul a fost acceptat la finanţare", a menţionat Tudorache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite