Anul acesta, Parchetul General a recuperat peste 153 de milioane de lei din prejudiciul cauzat de evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au reuşit să recupereze o parte din prejudiciile înregistrate
Anchetatorii au reuşit să recupereze o parte din prejudiciile înregistrate

Parchetul instanţei supreme a recuperat, de la începutul anului, peste 153 de milioane de lei, bani obţinuţi în urma prejudicierii statului prin evaziune fiscală, înregistrându-se astfel o creştere cu 240% faţă de anul trecut, a spus, luni, prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu.

„În ceea ce priveşte evaziunea fiscală, în 2014, de la începutul anului, au fost instrumentate 563 de cauze, fiind trimişi în judecată 830 de inculpaţi. Prejudiciul recuperat în aplicarea articolului 10 din Legea 241 privind evaziunea fiscală a fost anul aceste de peste 153 de milioane de lei, cu o creştere cu 240% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea prejudiciului în care s-au dispus măsuri asigurătorii în cauzele trimise în judecată, se ridică în cazul evaziunii fiscale, la 185 de milioane de lei, de la începutul anului", a spus Bogdan Licu, în cadrul Conferinţei "Bune practici în prevenirea corupţiei, promovarea integrităţii şi a transparenţei".

Articolul de lege la care a făcut referire prim-adjunctul şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) arată că, în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. De asemenea, acelaşi text de lege prevede că dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 de euro, se poate aplica pedeapsa cu amendă, iar dacă prejudiciul este de până la 50.000 de euro, se aplică o sancţiune administrativă.

Pe de altă parte, procurorul Bogdan Licu a adăugat, referitor la activitatea de combatere a infracţiunii de spălare a banilor, că în semestrul I al acestui an au fost întocmite 37 de rechizitorii, prin care s-a dispus trimitere în judecată a 224 de inculpaţi. Valoarea bunurilor asupra cărora procurorii au pus sechestru se ridică la 233 de milioane de lei şi la peste 23 de milioane de euro.

"În ceea ce priveşte conflictul de interese, în semestrul I 2014 am soluţionat 167 de cauze, între care în 26 de cauze s-a dispus sesizarea instanţei cu 28 de inculpaţi. La nivelul Secţiei penale a PICCJ, de la începutul anului s-au întocmit, în materia conflictului de interese, opt rechizitorii în care au fost trimişi în judecată opt inculpaţi, între care şapte deputaţi şi un preşedinte de Consiliu Judeţean. Între persoanele trimise în judecată se mai numără şase primari, un consilier local, un preşedinte al Colegiului Medicilor şi un director de bancă", a adăugat procurorul Licu.

Prim-adjunctul procurorului general a mai spus că, de la începutul anului, PICCJ a sesizat instanţa în 134 de cauze, fiind trimişi în judecată 278 de inculpaţi, dintre care 275 de persoane fizice şi trei persoane juridice.

"În activitatea de combatere a micii corupţii, ponderea sesizărilor din oficiu a crescut cu aproape 35%. În cauzele cu finalitate judiciară au fost dispuse măsuri asiguratorii în valoare de aproximativ 3,3 milioane de lei", a mai spus procurorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite