Intervenţiile în forţă la manifestaţii şi discriminarea romilor, prezentate în raportul Amnesty International 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane au protestat în Piaţa Universităţii, în ianuarie 2012 FOTO Adevărul
Mai multe persoane au protestat în Piaţa Universităţii, în ianuarie 2012 FOTO Adevărul

Folosirea excesivă a forţei la manifestaţii, politicile de segregare a romilor şi o iniţiativă legislativă antiavort se numără printre problemele României anului 2012, semnalate de Amnesty International (AI), în raportul său anual privind drepturile omului în lume, dat publicităţii joi.

Potrivit organizaţiei Amnesty International, incidentele violente între manifestanţi şi forţele de ordine în cursul protestelor antiguvernamentale din ianuarie 2012 au generat acuzaţii privind folosirea excesivă a forţei de către agenţii de poliţie. 

Relatările de presă şi înregistrările video au arătat că agenţi ai forţelor de ordine au recurs la forţă excesivă împotriva unor manifestanţi care păreau paşnici şi nu opuneau niciun fel de rezistenţă.

Organizaţia nonguvernamentală APADOR-CH a înregistrat câteva cazuri de abuzuri comise de poliţie în cursul demonstraţiilor, stabilind că unele acţiuni ale forţelor de ordine au fost arbitrare şi disproporţionate.

„Agenţii de poliţie sunt acuzaţi că au utilizat forţa în mod arbitrar şi disproporţionat în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale şi împotriva măsurilor de austeritate. Autorităţile locale din oraşele Baia Mare şi Piatra Neamţ au efectuat operaţiuni masive de evacuare a romilor. Parlamentul European a cerut autorităţilor române să declanşeze o nouă investigaţie privind presupusa implicare în programele CIA de extrădare şi încarcerare a suspecţilor de terorism în centre secrete”, se arată la începutul secţiunii dedicate României din raportul AI.

În februarie 2012, Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că sunt anchetate patru plângeri penale referitoare la comportamentul agenţilor de poliţie din timpul manifestaţiilor. Până la sfârşitul anului însă, nu au fost formulate acuzaţii împotriva agenţilor forţelor de ordine, se arată în raportul Amnesty International.

Zidul anti-romi din Baia Mare, prezent în Raport

În privinţa discriminării romilor, AI aminteşte că, în luna octombrie, Comitetul consultativ  al Consiliului Europei privind Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale afirma că există, în continuare, copii romi care sunt plasaţi în şcoli destinate copiilor cu dizabilităţi, sau în alte şcoli sau clase în care elevii sunt preponderenţi non-romi.

Raportul mai consemnează că autorităţile locale au continuat să evacueze forţat familii rome sau să ducă o politică de segregare a membrilor acestei comunităţi, amintind de cazul celor peste 70 de familii evacuate forţat în decembrie 2010 din centrul oraşului Cluj-Napoca care au continuat să trăiască la periferie, în apropierea gropii de gunoi a oraşului, dar şi de încercările CFR de a reloca aproximativ 450 de oameni dintr-un adăpost, tot din Cluj.

De asemenea, AI menţionează de anularea în instanţă a amenzii date de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) municipalităţii din Baia Mare pentru ridicarea unui zid care separa locuinţele romilor de restul zonei rezidenţiale în care se aflau, de relocarea, tot la Baia Mare, a 120 de familii de romi dintr-o aşezare în blocuri ale fostei uzine Cuprom, în spaţii mici şi care nu fuseseră adaptate pentru locuit, şi de reloacarea, la Piatra Neamţ, a 500 de familii rome, de la marginea oraşului, la doi kilometri de cea mai apropiată staţie de autobuz, în locuinţe fără curent electric.

În ceea ce priveşte drepturile privind viaţa sexuală şi reproducerea, Amensty International aminteşte de iniţiativa legislativă depusă la Parlament ce prevedea introducerea unei consilieri obligatorii care ar fi trebuit urmată de femeile care intenţionau să avorteze, rezultând costuri suplimentare şi o perioadă mai mare de aşteptare pentru acestea.


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Suspiciunile privind existenţa unei închisori secrete a CIA la Bucureşti, în raportul Amnensty International 2012

Suspiciuni privind existenţa unei închisori secrete a CIA la Bucureşti sunt consemnate în raportul anual al organizaţiei Amnesty International (AI) privind drepturile omului în lume, dat publicităţii joi. Secţiunea dedicată României în acest raport se încheie cu un capitol privind antiterorismului şi securitatea.

Amnesty International: Evacuarea unor ţigani români din Paris este „ruşinoasă şi crudă“

Peste 200 de persoane, în majoritate ţigani din România, au fost evacuate forţat miercuri dintr-un adăpost improvizat din Paris, acţiune ce a fost catalogată de către „Amnesty International“ ca fiind „ruşinoasă şi crudă“.

Amnesty International: Miniştrii francezi care vin în România trebuie să evite "atitudinea ipocrită"

Amnesty International îndeamnă România şi Franţa să evite operaţiunile de evacuare a romilor, recomandând delegaţiei guvernamentale franceze care va veni la Bucureşti să evite "atitudinea ipocrită" folosită ca pretext pentru expulzarea etnicilor romi.

Pentagonul cere peste 450 de milioane de dolari pentru întreţinerea închisorii Guantanamo Bay

Oficialii de la Pentagon au cerut fonduri de peste 450 de milioane de dolari pentru mentenanţa şi îmbunătăţirea condiţiilor din închisoarea americană Guantanamo Bay din Cuba. Cu toate acestea, preşedintele SUA Barack Obama şi-a exprimat în trecut intenţia de a închide închisoarea, de altfel extrem de controversată din cauza practicilor şi tratamentului aplicat deţinuţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite