VIDEO De ce nu tună iarna - explicaţiile meteorologilor. Ce este, de fapt, zgomotul produs în timpul furtunilor de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vara tună mai mult FOTO Photoland Corbis
Vara tună mai mult FOTO Photoland Corbis

Vara este anotimpul în care ploile durează puţin, însă sunt puternice. De asemenea, ploile de vară, în general, sunt însoţite tunete şi fulgere. „Adevărul“ vă explică astăzi de ce tună şi fulgeră, în special, vara.

Meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie a explicat, pentru „Adevărul“, de ce tună foarte rar în timpul iernii şi de ce, în majoritatea cazurilor, tunetele se formează în zilele şi nopţile de vară.

„Vara, temperaturile mai ridicate conduc la o mai mare energie în atmosferă. La acestea, dacă se mai adaugă şi o umiditate crescută, exista posibilitatea apariţiei unor nori de tip comulonimbus. Aceştia aduc furtuni şi grindină“, explică meteorologul. 

Mai clar, în interiorul norilor de acest tip se găsesc o mulţime de particule care se freacă între ele şi se încarcă electric.

Particulele pozitive şi cele negative se atrag reciproc, formându-se o acumulare electrică care generează mici scântei. Aceste scântei sunt cunoscuta ca fiind fulgere, iar intensitatea lor variază de la un caz la altul. Aşadar, fulgerele se pot produce în trei moduri: în interiorul aceluiaşi nor, între doi nori şi între nor şi pământ (particulele de la baza norului interacţionează cu cele din atmosferă).

Durata unui fulger este foarte mică, dar după dispariţia fulgerului aerul se comprimă. Astfel, dilatarea şi comprimarea aerului formează zgomotul puternic pe care noi îl auzim, numit tunet, scrie roportal.ro

„Un alt motiv pentru care vara tună mai des ţine de diferenţele de temperatură dintre zi şi noapte. Vara, ziua este mai lungă, temperaturile sunt ridicate şi dacă apar mase de aer mai rece se formează aceşti nori numiţi comulonimbus“, mai precizează meteorologul.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Spectacol al naturii pe cerul Capitalei: „norul mamar“ de aseară s-a întins pe 15 kilometri. Meteorologii spun că aceşti nori aduc fenomene extreme

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite