Uranus, cartierul şters de pe harta Bucureştiului la ordinul lui Ceauşescu. Cum au fost puse la pământ clădiri istorice şi de ce avem maidanezi pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu zeci de ani, chiar în inima Capitalei, exista un cartier numit Uranus. Acesta a fost şters de pe harta Bucureştiului la cererea lui Nicolae Ceauşescu şi în urmă demolărilor o parte a clădirilor istorice din oraş au pierit, lăsând în urmă o moştenire pe care bucureştenii o au şi astăzi: maidanezii.

Casa Poporului, astăzi un motiv de mândrie şi o atracţie a Bucureştiului, a fost construită în urmă cu zeci de ani la ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Pentru a face loc impresionantei construcţii, dictatorul a sacrificat fără să stea prea mult pe gânduri un cartier întreg, mutilând astfel Bucureştiul de altădată.

În spatele grandorii şi al dimensiunilor impresionante de care se bucură, Casa Poporului a fost un adevărat dezastru pentru cei care locuiau în cartierul Uranus, zonă ştearsă de pe harta Capitalei. În case modeste cu grădini simple, zeci de mii de oameni îşi duceau existenţa liniştită zi de zi. Ambiţia extremă a „primului architect în stat“, Nicolae Ceauşescu,  a fost motivul care a condus la o invazie a buldozerelor comuniste pe teritoriul vechiului cartier. Invazie, care s-a terminat cu un triumf al maşinăriilor dirijate chiar de către dictator.

Sfârşitul unora, mândria altora

Potrivit istoricilor, o cincime din Bucureştiul care exista odinioară a fost pur şi simplu şters de pe hartă la ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Şi dramele nu s-au oprit aici. Familiile rămase fără locuinţe şi fără agoniseala de-o viaţă au fost obligate de regim să se mute în blocurile din apropierea fostului cartier.

Nu au fost mulţi cei care au reuşit să treacă cu bine peste „testul”  impus de conducătorul statului: „După ce au fost luaţi din case de sistemul comunist, o parte dintre aceştia s-au sinucis sau au murit de inimă rea” , după cum povesteşte istoricul Dan Falcan.

Case, biserici şi spitale, în jur de 40.000 de mii de construcţii. Toate au căzut victime ale ambiţiei lui Nicolae Ceauşescu de a rade de pe faţa pământului „tot ce era vechi” . O practică des întâlnită de-a lungul istoriei printre nume marcante: “Şi Napoleon al II-lea a făcut acelaşi lucru. A dărâmat monumente valoroase, fără să-l intereseze, doar pentru a-şi construi Noul Paris” , aminteşte Dan Falcan.

Mănăstirea Văcăreşti deschide lista clădirilor-monument ce au fost dărâmate la ordinul strict al dictatorului. Specialiştii consideră demolarea lăcaşului ca fiind o adevărată „crimă cultural“ în istoria României. Odată cu Mănăstirea Văcăreşti au mai fost demolate peste 20 de biserici şi mănăstiri, precum Sfântul Nicoale Crângaşi, Sfânta Vineri sau Sfântul Spiridon. O parte dintre acestea au fost reconstruite, după căderea regimului, dar nu mai păstrează aerul autentic de odinioară.

Maidanezii, moştenire de la construcţia Casei Poporului

Pe lângă pagubele culturale şi dramele familiilor rămase fără case, au luat naştere noi probleme sociale. Când locuitorii cartierului Uranus au fost obligaţi să îşi părăsească curţile, şi-au părăsit şi câinii pe care îi aveau. Şi aşa, în zeci de ani, s-a ajuns la o situaţie complicată în care autorităţile se luptă să captureze câini fără stăpân de ăe străzile Bucureştiului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite