RATB, înnoită: cât va costa un singur autobuz produs de turcii de la Otokar
0
Primăria Municipiului Bucureşti va cumpăra de la asocierea Otokar Europe S.A. – Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. 400 de autobuze Euro 6 pentru parcul auto al RATB (Regia Autonomă de Transport Bucureşti), a anunţat, luni, primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Pentru fiecare autobuz, Primăria Capitalei va plăti 250.000 de euro plus TVA, astfel că valoarea totală a achiziţiei se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro. Turcii de la Otokar Otomotiv ne vor trimite autobuze de trei tipuri, în funcţie de dimensiune: 320 vor avea o lungime de 12 metri (trei uşi duble), 50 vor fi mai mici de 10 metri (două uşi duble), iar 30 de autobuze vor fi mai lungi de 18 metri (patru uşi duble) şi vor fi articulate. Vor fi primele autobuze cu burduf aduse în Bucureşti, în ultimele două decenii.
„Noi ne dorim ca, în următorul an, să vină 300 de autobuze în Bucureşti, prima livrare urmând să aibă loc în această vară”, a declarat Gabriela Firea, potrivit Digi24.
Decizia de a cumpăra autobuze din Turcia a stârnit controverse, din moment ce, la doi paşi de Bucureşti, în localitatea ilfoveană Ciorogârla, există o uzină de autobuze. Este vorba despre BMC Truck & Bus, care, în 2014, a început procedurile pentru fabriarea şi omologarea unui model propriu de autobuz, arată Economica.net. Compania autohtonă a reuşit să vândă însă doar 27 din cele 77 de autobuze fabricate.
Totodată, există un proiect care constă în transformarea RATB în societate pe acţiuni, cu numele Societatea de Transport Bucureşti S.A., despre care sindicaliştii spun că va aduce scumpirea călătoriilor şi concedieri. Proiectul trebuie supus la vot, săptămâna viitoare, în Consiliul General.
RATB, parc auto cu probleme
În prezent, parcul auto al RATB numără peste o mie de autobuze, care asigură cea mai mare parte a transportului în comun de suprafaţă din Capitală. Însă nu întreaga autobază este folosită la capacitate maximă, deoarece, zilnic, defecţiunile ţin oprite o bună parte din vehicule. În 2016, de exemplu, circa 600 de autobuze, tramvaie şi troleibuze nu puteau fi scoase pe traseu, din cauza stricăciunilor, potrivit Mediafax.