Primăria Sectorului 1 continuă programul de reabilitare termică pentru blocurile din sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Sectorului 1 a finalizat izolarea termică la peste 80% din numărul total de blocuri eligibile de a intra în acest program, fără ca cetăţenii din această zonă administrativă să achite vreun ban.

Reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1 va continua până la anveloparea tuturor acestor imobile, în aceleaşi condiţii ca şi până acum: gratuit pentru cetăţeni. Primăria Sectorului 1 şi-a propus ca anul viitor să demareze lucrările la ultimele 150 de blocuri, astfel ca până la sfârşitul anului 2015, să finalizeze reabilitarea termică a tuturor blocurilor eligibile, conform legii.

“Primăria Sectorului 1 îşi va îndeplini angajamentul faţă de cetăţenii din această zonă administrativă şi va finaliza programul «Iarna va fi ca vara!». Rând pe rând, toate blocurile eligibile din Sectorul 1 se vor bucura în totalitate de avantajele anvelopării. Cât de curând, vom fi prima comunitate din România cu toate blocurile eficiente energetic”, afirmă primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Finanţare externă pentru finalizarea reabilitării blocurilor

Pentru finalizarea cât mai rapidă a programului de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat, la sfârşitul lunii iulie 2014, un nou acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de 136,5 milioane de euro. Acordul a fost semnat la Luxemburg de către primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi Vicepreşedintele BEI, Mihai Tănăsescu, în prezenţa Preşedintelui BEI, Werner Hoyer.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor, administraţiile locale pot introduce în programul de anvelopare numai blocurile care sunt construite între anii 1950 şi 1990 şi în care există asociaţie de proprietari legal constituită.

Certificatul energetic, la pachet cu anveloparea

Primăria Sectorului 1 acordă gratuit asociaţiilor de proprietari, odată cu reabilitarea termică a blocurilor, şi certificatul de performanţă energetică al clădirii. Acest document se acordă pe clădire şi nu pentru fiecare apartament în parte.

Certificatul energetic este un document oficial valabil 10 ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. Acesta arată cât de pregătită este clădirea pentru a face faţă temperaturilor foarte joase din iarnă sau foarte ridicate din vară. Altfel spus, câtă energie trebuie consumată pentru a avea o temperatură optimă în mijlocul iernii şi în miez de vară. Certificatul energetic cuprinde valori de referinţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare, care permit clienţilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii.

În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ pornind de la A - eficienţă energetică ridicată - până la G - eficienţă energetică scăzută.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite