Primăria Capitalei, chemată în instanţă pentru datoriile RADET

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea de atragere a răspunderii patrimoniale a Primăriei Bucureşti, în vederea recuperării datoriei înregistrată de RADET către ELCEN, a fost depusă la instanţă, a anunţat vineri administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant SPRL.

„La grefa Tribunalului Bucuresti a fost înregistrată cererea de atragere a răspunderii patrimoniale a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), prin care se solicită ca instanţa să dispună obligarea PMB la plata creanţei RADET către ELCEN în cuantum de 3,83 miliarde de lei, conform tabelului definitiv al creanţelor. În acest context, reamintim faptul că PMB avea posibilitatea de a achita doar 1,1 miliarde de lei (suma rezultată în urma raportului de reevaluare a creanţei, întocmit de un evaluator independent), adică la valoarea de piaţa a creanţei estimată în cazul vânzării forţate către un potenţial cumpărător”, se arată în informarea trimisă presei, pe care o redăm în continuare:

Aşa cum am mai precizat, pe baza argumentelor pe care le reluăm şi vi le prezentăm, PMB este principalul vinovat atât pentru situaţia deplorabilă a RADET, cât şi pentru sumele restante acumulate de aceasta.

"Doamna Gabriela Firea a avut şansa de a intra în istorie. Dacă ar fi avut cel mai mic interes pentru cetăţeni şi pentru Capitală, putea rezolva încă de anul trecut problema termoficării în Bucureşti. A avut la dispoziţie multiple variante, însă a ales să nu facă nimic. Chiar dacă în mandatul doamnei Firea s-au acumulat doar o parte din datoriile totale ale RADET, întrucât a ales să cheltuiască banii bucureştenilor pe vouchere, vacanţe şi reclame la companiile de stat, cu siguranţă în acest mandat a definitivat distrugerea RADET şi periclitarea situaţiei economice a ELCEN" -    Ovidiu Neacşu, partener fondator SIERRA QUADRANT.

În continuare, pentru a ajuta la o cât mai bună înţelegere a motivelor pentru care am decis atragerea răspunderii Primăriei, prin obligarea preluării de către aceasta a datoriilor RADET către ELCEN, vă aducem la cunostinţă urmatoarele aspecte:

1. Relaţia PMB - faliment RADET:

RADET Bucureşti a fost înfiinţată de PMB

RADET Bucureşti este regie autonomă de interes local, cu personalitate juridică, sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti

Preţul de vânzare al energiei termice către populaţie este stabilit de PMB

Subvenţia pentru agentul termic este asumată de PMB

PMB nu a plătit subvenţiile către RADET, fapt ce a condus la acumularea de datorii ale RADET faţă de ELCEN, compania care produce agentul termic şi îl livrează către RADET

Prin neplata subvenţiei, situaţia financiară a RADET şi, implicit, stabilitatea economică generală a companiei, au fost afectate substanţial, până la intrarea în insolvenţă şi pronunţarea falimentului de către instanţă

2. Potrivit art.169 alin.(1) din Legea insolventei 85/2014:

,,La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, fără să depăşească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:

(....) h)orice altă faptă săvârşită cu intenţie, care a contribuit la starea de insolvenţă a debitorului, constatată potrivit prevederilor prezentului titlu.”

3. Dacă administratorul judiciar ori, după caz, lichidatorul judiciar nu a indicat persoanele culpabile de starea de insolvenţă a debitorului (în Raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei debitorului RADET Bucureşti întocmit de ROMINSOLV SPRL nu sunt indicate persoanele culpabile de starea de insolvenţă a debitorului) şi/sau a hotărât că nu este cazul să introducă acţiunea prevazută la alin. 164 alin.(1), aceasta poate fi introdusă de preşedintele comitetului creditorilor în urma hotărârii adunării creditorilor ori, dacă nu s-a constituit comitetul creditorilor, de un creditor desemnat de adunarea creditorilor. De asemenea, poate introduce această acţiune, în aceleaşi condiţii, creditorul care deţine mai mult de 50% din valoarea creanţelor înscrise la masa credală. Precizăm că preşedintele comitetului creditorilor, dar şi creditorul care deţine mai mult de 50% din masa credală este ELCEN.

4. Totodată, în conformitate cu art. 224 din Codul civil, Municipiul Bucureşti, ca unitate administrativ teritorială, în condiţiile Legii 215/2001, răspunde civil pentru obligaţiile organelor, instituţiilor şi serviciilor publice din subordinea ei, atunci când acestea, în cazul nostru RADET - serviciu public - au personalitate juridica.

Răspunderea civilă a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale

    (1) Dacă prin lege nu se dispune altfel, statul nu răspunde decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, autorităţilor şi instituţiilor publice care sunt persoane juridice şi niciuna dintre aceste persoane juridice nu răspunde pentru obligaţiile statului.

    (2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător şi unităţilor administrativ-teritoriale care nu răspund decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, instituţiilor şi serviciilor publice din subordinea acestora atunci când acestea au personalitate juridică.”

5. De asemenea, subliniem faptul că Municipiul Bucureşti, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuităţii şi siguranţei serviciului public de furnizare a energiei termice. Această obligaţie constă, în fapt, în asigurarea şi achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale şi la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenţiei.

Baza legală o constituie dispoziţiile art.4 lit a) si lit. d) coroborat cu art. 8 alin.2 lit a) din Legea serviciului public de alimentare cu energie electrică nr.325/2006, în baza atribuţiilor de gestiune a serviciului public, conform art. 10 şi urmatoarele din lege.

6. Totodată, aratăm ca reţelele de termoficare sunt bunuri aflate în domeniul public al Municipiului Bucureşti.

În concluzie, putem afirma că, atât timp cât PMB:

- înfiinteaza RADET

- coordoneaza RADET

- are obligaţia prin lege să plăteasca subvenţia (dar nu o face)

- deţine în proprietate reţeaua de termoficare

- este obligată de lege să asigure continuitatea şi siguranţa serviciului public

- se încadrează în definiţiile legii insolvenţei legate de răspunderea celor care au contribuit la starea de insolvenţă

- se încadrează în prevederile legii care reglementează răspunderea civilă a primăriilor

- primarul Gabriela Firea a afirmt public că PMB recunoaşte creanţa RADET de 1,1 miliarde lei şi şi-a asumat plata acesteia

- primarul Gabriela Firea afirmă public, totodată, că PMB nu are nicio responsabilitate şi nicio datorie directă către ELCEN,

atragerea răspunderii PMB în raport cu datoria înscrisă în tabelul definitiv al creanţelor RADET, este nu doar o acţiune firească, dar şi o datorie a companiei noastre care, din poziţia de administrator judiciar al ELCEN, are obligaţia legală de a întreprinde toate demersurile necesare pentru reorganizarea şi redresare ELCEN.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite