Povestea bisericii dintre blocuri a cărei construire a fost anulată în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 8 ianuarie, suspendarea şi anularea autorizaţiei de construire a unei biserici pe jumătate terminate, de pe strada Emil Gârleanu din Sectorul 3 al Capitalei. Contestată de o parte dintre cei care locuiesc în blocurile ce o înconjoară pentru că ar fi construită pe o bucată de teren aparţinând de singurul parc din zonă, lăcaşul de cult pare să se ridice, totuşi, uşor-uşor, exact ca un fir de iarbă prin asfalt.

Circa 12 asociaţii de proprietari alături de Asociaţia Ecocivica şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul susţin că biserica se construieşte pe un teren catalogat ca spaţiu verde şi că, dacă biserica se va construi, ar crea un precedent periculos: terenuri ale statului considerate spaţii verde ar fi transformate tot de stat în terenuri construibile.

„Este vorba despre un teren de 3.000 de metri pătraţi, amenajat ca parc. Două treimi din acest teren au fost retrocedaţi proprietarului de drept, care are o hotărâre judecătorească în acest sens, iar în 2007 restul terenului a primit autorizaţie de construire pentru ridicarea unei biserici. Împreună cu o asociaţie de locatari, am atacat în instanţă autorizaţia bisericii, dar fondul nu s-a judecat niciodată. Până la urmă am fost scoşi din proces şi noi şi asociaţia de locatari şi, fără să ştim, s-au dispus şi cheltuieli de judecată. Contul nostru a fost blocat pentru 7.000 de lei, iar contul asociaţiei de locatari cu alte 7.000 de lei. De asemenea, administratorul, un pensionar, a plătit şi el 3.000 de lei, dânsul fiind şi el parte în acest proces“, explică vicepreşedintele Asociaţiei Ecocivica, Dan Trifu.

Preotul bisericii: lăcaşul de cult se face la iniţiativa credincioşilor

image

Oamenii care nu-şi doresc în continuare biserica se judecau pe-atunci cu preotul Sandu Constantin. Dar, după ce a primit cheltuielile de judecată şi după ce a văzut că oamenii nu vor să renunţe, preotul a preferat să plece la altă parohie. Motiv pentru care Arhiepiscopia Bucureştiului a relocat un alt părinte pentru a se ocupa de viitoarea parohie, pe Marian Mircea Pintică.

Noul părinte susţine că lucrurile stau exact invers. De fapt, oamenii îşi doresc biserica, tot ei fiind cei care au cerut-o, cu ani în urmă, spune el.

„Am fost transferat de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta la sfârşitul lui 2012. Actele pentru acest teren şi toate autorizaţiile sunt din 2007, primul fiind din 2005. Noi avem câştigate circa patru dosare prin care s-a solicitat anularea autorizaţiei de construire, câştigate cu sentinţe definitive şi irevocabile. La hotărârea de consiliu general al Capitalei (196 pe 2005) prin care acest teren a fost dat în folosire gratuită Arhiepiscopiei Bucureştiului, s-a ajuns la iniţiativa unui grup de credincioşi din această zonă. Deşi iniţial au fost câţiva care au făcut scandal şi au chemat televiziunile, comunitatea locală a reacţionat foarte bine la ridicarea bisericii. Numărul mare de participanţi la primele slujbe demonstrează că oamenii îşi doresc această biserică“, a declarat, pentru adevarul.ro, parohul bisericii, în timp ce muncitorii montau plăcile de polistiren pe bisericuţa în care nu intră mai mult de 100 de oameni.

Autorizaţia de construire a expirat, una nouă fiind dată de Primăria Sectorului 3 în 2011. „Iniţial noi nu am ştiut de acest lucru, cu toate că fusese conflict şi în instanţă şi cu toate că fusese implicată şi Primăria de Sector. Am apucat să o atacăm în termeni legali şi, de data aceasta, s-a finalizat cu câştig de cauză de partea noastră. Instanţa a dispus atât suspendarea, cât şi anularea autorizaţiei, ea bazându-se pe avizele de la vechea autorizaţie. În plus, instanţa a constat că este spaţiu verde amenajat şi încalcă legea mediului, în speţa ordonaţa 114 pe 2007“, a explicat Trifu. Decizia nu este definitivă, iar Arhiepiscopia Română are dreptul la apel.

Primăria Sectorului 3: spaţiul pentru biserică, stabilit înainte de crearea parcului

În timp ce preotul spune că lucrările nu vor înceta până nu va primi o decizie oficială scrisă, iar cei care contestă construirea lăcaşului de cult spun că autorizaţia va fi anulată definitiv, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 au explicat că decizia construirii unei biserici a fost luată cu mult înainte ca parcul să fi fost măcar ridicat.

„Terenul dat spre folosinţă Patriarhiei Române nu a avut niciodată regim de spaţiu verde, nici înainte de a fi transferată. Din câte ştiu eu, cel puţin la momentul în care a fost autorizată anterior, biserica de-acolo este dorită de comunitate. Există însă un grup foarte vocal în zonă care atacă absolut orice, şi biserica, şi punerea în posesie“, a declarat arhitectul şef al Primăriei Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, pentru adevarul.ro.

Mai mult, potrivit arhitectului, Primăria Sectorului 3 vrea ca parcul să rămână unde este pentru simplul motiv că tot Primăria este cea care l-a făcut. Mai exact, în 2006, când s-a construit acel parc, terenul respectiv ar fi fost rezervat pentru biserică. 

„Cetăţenii respectivi, atât de vocali în aceste zile, umpluseră acel loc până în anul 2006 cu vreo 200 de garaje de beton. Primăria le-a dărâmat şi a executat acele amenajări. După aceea a fost cedat terenul pentru biserică. Nimeni nu apreciază faptul că totuşi Primăria menţine acel parc şi amenajările făcute de ea. Primăria, cu toate că a fost dată în judecată de proprietarul terenului care a câştigat în instanţă, nu a scos acel mobilier din parc. Până la această oră cred că suntem undeva la peste 160.000 de euro, bani pe care Primăria ar trebui să-i plătească daune pentru că nu am evacuat acele echipamente din parc“, a spus arhitectul-şef al Sectorului 3, care a explicat că se caută soluţii pentru despăgubirea proprietarului pentru ca parcul să rămână acolo.  

Biserica are deja credincioşi

image

În ciuda disputelor pe tema construirii noii biserici chiar în mijlocul blocurilor gri şi lângă leagănele amenajate de autorităţi pentru copiii bucureştenilor din zonă, muncitorii continuau să lucreze. Timp de circa 45 de minute cât am reporterii „Adevărul“ au discutat cu parohul nenedorit de oamenii din cartier, cel puţin zece oameni s-au oprit în faţa bisericii şi s-au închinat, iar unii chiar au intrat înăuntru, deşi nici măcar altarul nu este gata.

„Este vorba de un precedent care se crează dacă biserica aceasta se va construi aici. Dacă proprietarul, care locuieşte în America, a acceptat starea terenului ca fiind spaţiu verde şi înţelege să nu construiască nimic aici, acelaşi tip de teren, poate fi transformat într-unul construibil atunci când vine vorba de cel al statului. Noi nu putem să fim de acord cu acest lucru“, a completat Trifu. 

În ceea ce priveşte controversele, părintele Pitincă spune că oamenii au înţeles greşit din cauza faptului că au fost dezinformaţi: „oamenii au înţeles greşit că se dărâmă tot parcul. Noi facem biserica pe doar o parte mică din acest spaţiu. Parcul nu este afectat. Aici erau înainte nişte buruieni, nu era parc, era vegetaţie care a crescut singură. De când sunt aici au venit zeci de copii la împărtăşit, oamenii vin la slujbe, majoritatea credincioşilor m-au primit în casele lor înainte de Bobotează“, se apară parohul bisericii.

Pentru a oferi mai multe explicaţii, Patriarhia Română a trimis un comunicat de presă strict pe tema bisericii din strada Emil Gârleanu. Redăm mai jos comunicatul integral.

Comunicatul BOR in legatura cu Biserica Din Str. Emil Garleanu

Mai puteţi citi:

Biserica Ortodoxă Română a fost amendată cu 10.000 de lei de Ministerul Finanţelor pentru nereguli la o licitaţie pe bani europeni

Patriarhia Română a fost amendată de Ministerul Finanţelor cu 10.000 de lei pentru nereguli găsite în cadrul unei licitaţii prin care Biserica atribuie un contract de consolidare şi modernizare în valoare de 14 milioane de euro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite