Oprescu: „În sectoarele în care primarii nu pot, adun eu câini“- Piedone: „Tot ce vreau de la Primărie este să mă lase să-mi rezolv problema maidanezilor din sector“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarii de sector vor propriile servicii de ecarisaj FOTO Adevărul
Primarii de sector vor propriile servicii de ecarisaj FOTO Adevărul

La începutul anului trecut, Sorin Oprescu declara, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că ideea eutanasierii câinilor comunitari „îi repugnă“ şi că acolo unde primarii de sector nu pot face faţă problemei maidanezilor va încerca chiar el să o rezolve. Pe de altă parte, edilii de sector au cerut înfiinţarea propriilor servicii de ecarisaj, dar fără să primească aprobarea Consiliului General.

În cadrul campaniei „Bucureştiul nu crede în lacrimi!“ vă prezentăm lupta pe care o duc primarii de sector cu edilul-şef, Sorin Oprescu, şi modul în care aceştia s-au gândit să reacţioneze la problema câinilor maidanezi.

„Eu am mai spus şi înainte că eutanasierea îmi repugnă. Am pledat întotdeauna pentru sterilizare şi adăpost şi pentru adunarea lor de pe stradă. Aşa şi fac, chiar dacă acum nu se vede mare lucru, se va vedea în câteva luni. Am cerut sprijinul primarilor de sector, de la 1 şi 2, şi am început să construiesc un adăpost mai mare. În sectoarele în care primarii nu pot, îi voi aduna eu pe toţi şi îi duc în adăpost. 5.000-10.000 avem unde să-i ducem cât de curând, să le dăm de mâncare şi să-i îngrijim. Viaţa în captivitate este scurtă pentru un căţel. N-am cu cine să-i adun în momentul ăsta, am găsit nişte soluţii, sper să le aplic legal şi să pot să reuşesc să scap lumea de grija haitelor. Cert este că maidanezii trebuie să dispară din peisajul citadin, pentru că unii dintre ei provoacă multe probleme cetăţenilor".

„Anul trecut am umplut stabilimentul de la Mihăileşti, care funcţionează. Nu sunt mai mult de 250 de câini acolo şi putem ajunge până la 350. Cu puţinii bani disponibili merg în continuare ca să măresc capacitatea acolo. Trebuie să mai umblu puţin la metodologia de sterilizare cu cabinetele, ca să fiu sigur că nu arunc bani pe geam. În ceea ce priveşte mâncarea şi întreţinerea lor, marile complexe alimentare participă cu mâncare specifică pentru aceşti căţei comunitari şi cred că pot să mă descurc cu bani foarte puţini şi să degrevez şi bugetul de sume de-astea prea mari“,declara primarul Capitalei, la RTV, la începutul anului trecut.

Astăzi, la mai bine de un an de atunci, problema maidanezilor nu a fost soluţionată, iar numărul câinilor comunitari a crescut masiv. Din estimările făcute de reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), în acest moment se află pe străzile Capitalei în jur de 64.700 de câini fără stăpân. 

Cum au încercat primarii de sector să rezolve problema maidanezilor?

După şedinţa de săptămâna trecută, atunci când edilul-şef i-a chemat pe primarii de sector la o dicuţie pe marginea organizării referendumului, Cristian Piedone, primarul Sectorului 4, a declarat după încheierea şedinţei că şi primăriile de sector ar trebui să beneficieze de „propriile servicii de ecarisaj“. „Nu am cerut bani de la Primăria Capitalei, nu am cerut să-i sterilizez, nu am cerut să-i eutanasiez, n-am cerut să construiesc adăposturi, n-am cerut banii de hrană. Am cerut doar să am capacitatea logistică şi legală să mă dotez cu minimul necesar“, a zis primarul Sectorului 4, Cristian Piedone.

De aceeaşi părere este şi conilierul PDL, Mircea Raicu, care a cerut în ultima şedinţă a Consiliului General ca primăriile de sector să îşi poată înfiinţa propriile servicii de ecarisaj. Lucru care nu a fost acceptat de majoritatea consilierilor. 

„Am cerut ca primăriile de sector să îşi poată înfiinţa propriile administraţii pentru supravegherea animalelor, după modelul existent la Primăria Capitalei“, a precizat, pentru adevarul.ro, consilierul PDL. Acesta a mai spus că majoritatea administraţiilor locale ar putea să se bucure de asemenea beneficii, acţionând în paralel cu echipele de ecarisaj ale ASPA. 

Pe de altă parte, coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, susţine decizia Consiliului General. „Problematica câinilor fără stăpân trebuie să rămână la Primăria Generală. Acest serviciu nu are ce căuta la sector. Aţi văzut ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Toţi arătau cu degetul spre Primăria Generală“, a spus Băncescu săptămâna trecută.

Cristian Piedone ia măsuri

Primarul Sectorului 4, Cristian Piedone, a spus, pentru adevarul.ro, că de peste cinci ani cere Primăriei Capitalei „prerogative“ prin care să poată rezolva problema câinilor comunitari de pe raza sectorului său. „Vreau doar să îmi pot administra sectorul cum trebuie, pentru că la urma urmei oamenii pe mine mă trag la răspundere. Nu cer nimic de la Primăria Capitalei, vreau doar să mă lase să-mi pot gestiona cum ştiu problema câinilor din sector“, a spus Piedone.

Edilul susţine că vrea pentru început să înfiinţeze Poliţia Animalelor, o autoritate care să funcţioneze în subordinea Poliţiei Locale Sector 4. De asemenea, acesta a mai adăugat faptul că vrea să achiziţioneze maşini şi să angajeze hingheri care să meargă pe teren şi să adune câinii din zonă.

Totodată, Piedone povesteşte că au mai existat intenţii ale primarilor de sector de a-şi forma propriile servicii de ecarisaj, demers întrerupt de reprezentanţii municipalităţii, după cum susţine primarul sectorului 4. 

„Au fost nu doar proiecte, ci şi intenţii ale noastre. Nu verbale, dovezi palpabile. De exemplu, au fost două proiecte de hotărâre, unul în 2011, prin care Consiliul General de atunci nu a votat descentralizarea către sectoare. Şi în ultima şedinţă de consiliu au spus că o vor face după ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial. Nu cred asta“, a mai spus Cristian Piedone, care precizează că cere un singur lucru, să i se permită să fie responsabil.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite