Lucrările de la Magistrala 5 de metrou costă mai mult. Metrorex explică suplimentarea bugetului alocat şantierului subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările sunt efectuate cu ajutorul unor utilaje uriaşe FOTO Arhivă
Lucrările sunt efectuate cu ajutorul unor utilaje uriaşe FOTO Arhivă

Magistrala 5 de metrou Eroilor-Drumul Taberei, care ar trebui să fie inaugurată în cel mult doi ani, s-a scumpit cu 54 de milioane de lei, după ce compania Astaldi, cea care se ocupă de execuţia lucrărilor, a mai cerut reprezentanţilor Metrorex 200 de milioane de lei pentru lucrările din subteran, motivând că s-au folosit mai multe materiale.

Teoretic, lucrările de la Magistrala 5 de metrou – care sufocă traficul rutier din această zonă spre nemulţumirea oamenilor care locuiesc în apropiere – ar trebui să se încheie la sfârşitul anului 2016, dacă asocierea Asocierea S.C. Astaldi S.p.A., FCC Construccion S.A., Delta A.C.M., AB Construct, cea desemnată să execute lucrările de structură şi infrastructură de la noua magistrală până în anul 2015, respectă termenele prevăzute în contractul semnat în urmă cu trei ani.

Cu toate acestea, se pare că echipele de muncitori ale firmei nu au mai lucrat câteva zile la capacitate maximă, deoarece au considerat că pentru execuţia lucrărilor de la metrou mai au nevoie de 200 de milioane de lei în plus faţă de suma prevăzută în contractul iniţiatl, după cum au declarat reprezentanţii Metrorex. Cu toate acestea, în urma negocierilor, Metrorex i-a mai dat constructorului doar o parte din suma cerută, mai exact 54 de milioane de lei.

Legislaţia a fost modificată

Directorul de investiţii, Cătălin Homor, a explicat că suplimentarea bugetului pentru execuţia lucrărilor a fost o măsură luată după ce legislaţia a fost modificată. „Schimbându-se legislaţia s-au impus alte reguli, coeficienţi mult superiori pentru stabilitate, siguranţă“, a precizat Homor.

Altfel spus, explică directorul Metrorex, Aurel Radu, reprezentanţii Astaldi au cerut bani în plus pentru că au folosit mai multe materiale decât au prevăzut iniţial. „Au făcut pereţii mulaţi mai groşi. La un moment dat nu mai lucrau la capacitate maximă, dar acum lucrează într-un stadiu optim, s-au apucat şi de Eroilor“, a explicat Radu.

Magistrala 5, gata la sfârşitul anului 2016

Oficialii Metrorex susţin că Magistrala 5 de metrou ar trebui să fie gata la sfârşitul anului viitor, asta dacă totul va decurge conform planului. Directorul Metrorex a declarat că în acest moment lucrările sunt în grafic, nefiind înregistrate întârzieri semnificative. În acest moment, stadiul lucrărilor de structură este de circa 70 %. Utilajele pentru săpat tuneluri au parcurs toată distanţa între Academia Militară şi Romancierilor, un utilaj ajungând deja să execute lucrări la jumătatea distanţei dintre Romancierilor şi Brâncuşi. Preţul iniţial al lucrările de la Magistrala 5 precizat în constract a fost de ppeste 790 de milioane de lei.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite