FOTO VIDEO Bucureştenii, despre trotuarul rulant de două milioane de euro, de la Gara de Nord: „investiţie aiurea“, „orice lucru făcut e bine făcut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspătul trotuar rulant din Gara de Nord, care a costat buzunarele bucureştenilor peste două milioane de euro şi care a fost inaugurat cu un an întârziere, pare mai mult spaţiu de joacă decât utilitate publică. Deşi numărul celor care folosesc trotuarul este mare, majoritatea nu consideră investiţia necesară, ci mai degrabă una care ţine de diverse „comisioane“ primite de autorităţi.

Distracţie mare pe peronul din Gara de Nord, marţi la prânz, când prin tubul futurist de sticlă treceau câţiva bătrâni şi bolnavi, dar mai ales tineri. Cu zâmbetul pe buze, o parte mergeau pentru prima dată, alţii pentru a zecea oară în aceeaşi zi, dar cu toţii păreau distraţi de cea mai nouă investiţie inaugurată de Municipalitate, cu un an întârziere, pentru care bucureştenii au plătit peste două milioane de euro.

Decizia de a realiza această investiţie a aparţinut, desigur, Primăriei Capitalei, în fruntea căreia se află primarul Sorin Oprescu. Început în plină criză financiară, trotuarul rulant de la Gara de Nord nu ar fi fost decât împlinirea nevoii bucureştenilor şi a călătorilor care folosesc trenul de a nu mai merge pe jos spre mijloacele de transport în comun.

Ce cred bucureştenii despre trotuarul rulant de două milioane de euro din Gara de Nord

Util pentru călătorii cu bagaje, pentru oamenii cu handicap sau pentru bătrâni, trotuarul rulant este momentan văzut mai mult ca o investiţie fără prea multă finalitate.

„Depinde cât a fost comisionul“

Întrebaţi dacă că era nevoie de un trotuar rulant care să coste două milioane de euro, trecătorii sunt de părere mai degrabă că este vorba de achiziţii publice bizare. „Depinde de cât a fost comisionul dacă trotuarul a meritat banii“, au spus doi tineri care priveau cu oarecare scepticism trotuarul rulant.

Alţii sunt de părere că trotuarul îi ajută în mod special pe acei călători cu bagaje multe, pe cei care au probleme medicale sau pe bătrâni. Cu toate acestea, cel puţin jumătate din cei care l-au folosit, timp de circa o oră, erau tineri. 

Potrivit unuia dintre paznicii care au grijă ca proaspăta investiţie să nu fie vandalizată, de dimineaţă şi până în jurul prânzului, circa 2.000 de oameni au folosit trotuarul rulant.

Spaţiu de distracţie pentru familiile de romi care pierd vremea prin jurul gării, amuzament pentru bucureştenii aflaţi în trecere, dar şi mijloc de transport pentru oamenii cu handicap, un singur lucru rămâne numitor comun în opinia bucureştenilor: trotuarul rulant este frumos! 

Oprescu a inaugurat un trotuar cu un an întârziere

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat, duminică dimineaţă, trotuarul rulant care face legătura între Pasajul Basarab şi Gara de Nord, la nouă luni după ce construcţia propriu-zisă fusese finalizată şi la mai mult de un an faţă de data anunţată iniţial.  

Trotuarul rulant face legătura între Gara de Nord, Gara Basarab şi staţiile intermodale de pe Pasajul Basarab şi are o lungime totală de 240 de metri. Este amplasat pe peronul 1 al Gării de Nord şi este compus din şase trotuare rulante, câte trei pentru fiecare sens, cu o lungie de 80 de metri fiecare.

Cu o viteză de 0,5 metri pe secundă, trotuarul poate transporta un maxim de 6.000 de persoane pe oră, pe fiecare sens. De asemenea, lucrarea este dotată cu senzori de viteză şi pasageri.

Pe aceeaşi temă:

Încă o panglică marca Oprescu: trotuarul rulant de la Basarab, inaugurat cu peste un an întârziere

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite