FOTO Cum vor fi anunţati bucureştenii în cazul intemperiilor: 36 de panouri publicitare s-au transformat, astăzi, în ziarul situaţiilor de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panouri similare există şi pentru informarea cetăţenilor despre calitatea aerului din Bucureşti care, însă, nu funcţionează FOTO Dorin Constanda
Panouri similare există şi pentru informarea cetăţenilor despre calitatea aerului din Bucureşti care, însă, nu funcţionează FOTO Dorin Constanda

Primăria Capitalei a încheiat un protocol cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin care 36 de panouri de informare vor fi instalate în zonele aglomerate din oraş. Primite printr-o donaţie a unei societăţi comerciale, panourile vor informa cetăţenii în timp real despre posibile intemperii meteo, cutremure sau alte pericole.

Panourile au fost donate Primăriei Capitalei de firma „Phoenix Media“, o companie de publicitate,iar municipalitatea nu a plătit niciun bani din bugetul local. 

„Panourile au costat zero lei, pentru că Phonix Media le-a pus la dispoziţia Primăriei. Care au fost costurile instalării celor 36 de panouri vă poate spune firma privată, ei răspund de acest lucru“, a precizat Cătălin Zoican, reprezentant al Primăriei Capitalei.

Bucureştenii, informaţii prin panouri publicitare

Panourile publicitare sunt amplasate în cele mai aglomerate zone ale oraşului, iar reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţiii de Urgenţă vor trimite, prin sms, mesajele care vor rula pe cele 36 de panouri. În acelaşi timp, pe fiecare panou din Capitală va fi afişat acelaşi mesaj.

„Noi le-am propus celor de la Primăria Capitalei să facem acest parteneriat, iar ei ne-au sprijinit. O firmă privată a pus la dispoziţia Primăriei aceste panouri. Este primul sistem de acest gen din România“, a precizat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU.

De asemenea, Vasile a spus că se doreşte ca panourile publicitare de la metrou să îndeplinească aceeaşi funcţie şi să devină un punct prin care bucureştenii să primească informaţii cu privire la intemperiile care s-ar putea produce. Totodată, reprezentantul ISU a declarat că, la anumite intervale de timp, reclamele care sunt prezentate în mod normal pe panourile digitale vor fi întrerupte, iar în locul acestora vor apărea sfaturi pentru bucureşteni.

panouri primarie

Primul panou a fost inagurat în Piaţa Unirii FOTO Dorin Constanda

„Vor fi afişate informaţii despre modul în care oamenii trebuie să se poarte în timpul unui cutremur spre exemplu. Pe scurt, sfarturi practice despre cum trebuie să reacţioneze cetăţenii în situaţii de urgenţă“, a punctat Daniel Vasile.

Panourile, alimentate prin sms

Mesajele care vor fi afişate pe panoruile digiatale vor fi trimise de autorităţi printr-un simplu sms, urmând să fie prezentate timp de cinci minute. După acest interval, mesajele vor fi afişate intermitent, printre reclame, timp de 90 de minute. 

„Este un sistem foarte bine gândit, nu poate fi fraudat. Dacă eu trimit un sms, conţinutul mesajul se va afişa doar în cazul în care numărul este înregistrat şi recunoscut de sistem“, a spus Vasile. 

În acest moment, în Capitală sunt 36 de panouri, 20 mici (amplasate pe străduţe) şi 16 mari (puse în zonele foarte aglomerate şi importante ale Capitalei), dar reprezentanţii ISU spun că şi-ar dori ca numărul acestora să fie într-o continuă creştere. „Intenţionăm să pune panouri şi la intrările de pe A1 şi A2“, a mai spus Vasile.

Printre zonele în care se află panourile se numără Centrul Vechi al Capitalei, Piaţa Unirii, Ştefan cel Mare şi Piaţa Presei Libere.

Măsura vine la scurt timp după ce Primăria Capitalei a anunţat că se vor organiza 12 tabere de sinistraţi în şcolile din sectoarele Capitalei pentru eventuale calamităţi, măsuri aprobate într-un protocol încheiat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Avem măsuri, avem blocuri care cad

În timp ce Primăria Capitalei adoptă măsuri pentru eventuale calimităţi, imobilele expertizate tehnic chiar de municipalitate, rămân în continuare neconsolidate.

Un raport al Curţii de Conturi, efectuat în luna aprilie a acestui an, relevă ineficienţa măsurilor întreprinse de Primăria Capitalei pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor unui cutremur major asupra Bucureştiului. Programul de consolidări ale clădirilor cu risc seismic ridicat se desfăşoară extrem de lent. Curtea de Conturi a evaluat că, în ritmul actual, o reabilitare completă s-ar finaliza în aproximativ 100 de ani.

În prezent, în Capitală, 374 de clădiri sunt incluse în clasa I de risc seismic, 190 dintre ele fiind considerate pericol public. Acestora li se adaugă 301 de construcţii încadrate în clasa II de risc seismic.  Până în aprilie 2013 au fost reabilitate doar 30 de asemenea clădiri.

În cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 4 martie 1977, 6.500 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa, 16.000 ar fi răniţi grav, 10.500 - spitalizaţi, 13.000 - răniţi uşor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături. Cifrele se regăsesc într-un proiect de hotărâre al Consiliului General al Capitalei.

Pe aceeaşi temă:

Soluţiile primarului Sorin Oprescu în caz de cutremur: truse de prim ajutor

Refugierea oamenilor în şcoli, soluţia lui Oprescu în caz de calamitate

Centrul Vechi, o bombă cu ceas: între blocurile pericol şi barurile capcană. Din ce este făcut cel mai popular „cartier“

Te simţi în siguranţă? Primăria Capitalei a actualizat lista clădirilor care s-ar prăbuşi la un cutremur puternic

Dezastrele care au năruit Capitala secolului trecut: două mari cutremure în doar 40 de ani. Arhitecţii au fost acuzaţi că nu şi-au făcut treaba bine

Primăria Capitalei va oferi truse de prim ajutor locatarilor din blocurile cu risc seismic clasa I

Centrul Bucureştiului este praf: peste 2.300 de clădiri se pot prăbuşi la primul cutremur

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite