DEZBATERE De ce ne cresc taxele şi impozitele locale: trei primării de sector au datorii la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştenii care şi-au achitat deja impozitele vor plăti diferenţa. FOTO Adevărul
Bucureştenii care şi-au achitat deja impozitele vor plăti diferenţa. FOTO Adevărul

În şedinţa de Consiliu General de marţi, aleşii locali vor vota pentru a doua oară stabilirea nivelului taxelor şi impozitelor locale. Dacă în luna decembrie a anului trecut primarul general a propus ca taxele să rămână la acelaşi nivel ca în 2012, acum consilierii trebuie să voteze majorarea acestora cu 16%. Această majorare ar veni în contextul în care trei dintre primăriile de sector au arierate la stat.

Taxele şi impozitele în Bucureşti vor creşte cu 16%, respectiv 16,1% în unele cazuri: taxele pentru case, terenuri şi maşini. „Pentru că aşa a hotărât Guvernul“, a replicat Sorin Oprescu.

„Nu este propriu-zis o majorare, ci o aliniere cu inflaţia din ultimii trei ani. Toate dările care sunt la sectoare şi pe care acestea le încaseaza cresc, de la taxa auto, pe proprietate, pe parcările de reşedinţă, cu 16%, taxa dictată de ordonanta de Guvern. În schimb, taxa de cimitir, cea de curăţenie, cea care priveşte intrarea maşinilor de mare tonaj în Bucureşti, taxe pe parcările publice etc nu cresc, pentru că acestea fac parte din ordonanţă şi sunt la dispoziţia Consiliului General“, a explicat Oprescu.

2, 5 şi 6, sectoarele care au datorii la stat

Potrivit primarului general, primăriile sectoarelor 2, 5 şi 6 sunt cele care au arierate. Cei care şi-au plătit deja taxele şi impozitele locale care urmează să fie majorate vor achita diferenţele.

„Am discutat azi dimineaţă cu primarii sectoarelor. Am stabilit împreună că ceea ce este imperativ este imperativ şi trebuie să ne conformăm, iar ce ţine de CGMB, ca taxă, nu creştem. Bucureştiul este tratat unitar din punct de vedere financiar, atunci când îi convine Ministerului de Finanţe, şi atunci nu mai contează, pentru că şi cei care nu au datorii şi cei care au datorii vor avea indexare“, a mai spus Oprescu.

Reprezentanţii PDL susţin că reprezentanţii USL vor vota acest proiect de mărire a taxelor din ordin politic, fără a avea o justificare concretă. „Ştiu de discuţiile care au avut loc în cadrul şedinţei de la primărie. Cu siguranţă că proiectul va fi votat de către USL, pentru că aceste majorări sunt făcute din ordin politic. În acest caz, PDL va vota împotriva proiectului pentru că nu se susţine. Din punctul meu de vedere nu este momentul necesar pentru mări taxele şi impozitele, mai ales că primăria are un deja un buget, dar care trebuie mai bine manageriat” a explicat, pentru Adevărul.ro, Mihai Atănăsoaiei, consilier local la Primăria Sectorului 5.

De cealaltă parte, consilierii USL susţin că aceste măriri ale taxelor şi impozitelor sunt necesare pentru a ajuta bugetele primăriilor de sector. „Există o ordonanţă de urgenţă dată de Guvern care prevede mărirea taxelor şi impozitelor acolo unde primăriile au datorii. În situaţia noastră, este evident că este necesară o mărire a taxelor, mai ales că primăriile de sector au bugete mult reduse. Aceşti bani nu vor rămâne la bugetul local, ei vor fi redirecţionaţi către primăriile de sector. Şi pentru a justifica această mărire a taxelor, vă dau exemplul reabilitării termice, proiecte care au nevoie de bani pentru a fi duse la bun sfârşit”, a explicat, pentru adevărul.ro, Cornel Pieptea, consilier general şi membru în Comisia Economică, Buget, Finanţe.

Ce taxe se majorează

Potrivit proiectului de hotărâre, în Capitală sunt trei categorii de taxe, din care una singură va avea o creştere cu aproximativ 16 procente, prevăzută de ordonanţa OG nr. 1/2013.

În celelalte două categorii, pentru care nivelul taxelor nu va fi modificat, sunt incluse taxa pentru cimitire, taxa pentru curăţenie, taxa pentru spectacole în aer liber, taxa pentru utilizarea locurilor publice pentru activităţi de comercializare cu caracter sezonier sau de comercializarea produselor alimentare şi nealimentare, taxa pentru organizare de şantier, pentru utilizarea locurilor publice cu parcări de reşedinţă, aici fiind incluse parcările municipalităţiii, taxa pentru înhumare, taxa pentru concesiune, taxa pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi branşamente la reţele publice, pentru servicii de reclamă şi publicitate, pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare.

Dintre taxele ce ţin strict de municipalitate, singurele două care cresc sunt cu un leu, respectiv doi lei, sunt cea pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe cuprinse între 151 şi 250 metri pătraţi şi taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe de peste 1.000 de metri pătraţi.

Potrivit proiectului de hotărâre, bonificaţia pentru plata cu anticipaţie până la 31 martie a impozitului de clădiri, terenuri şi mijloacele de transport datorate de persoanele fizice pentru tot anul 2013 este 10%. Persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul în curs şi care achită integral până la 30 septembrie diferenţele rezultate în urma aplicării noilor hotărâri beneficiază de bonificaţia de 10%.

Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri potrivit modificării Codului Fiscal.

Proiect de hotărâre de majorare a taxelor locale by

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite