Cruce înaltă de 25 de metri, în Piaţa Universităţii din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea legislativă privind condamnarea totalitarismului comunist, iniţiată de senatorul independent Sorin Ilieşiu, a fost adoptată marţi în plenul Senatului, proiectul stabilind prezentarea unui raport al Academiei Române şi înfiinţarea unui Muzeu Naţional al Totalitarismului Comunist. Proiectul presupune şi construirea unei cruci imense în Piaţa Universităţii, cruce ce ar urma să fie iluminată non stop cu ajutorul unei instalaţii.

Proiectul de lege prevede elaborarea unui raport pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru memoria naţională antitotalitară de către Academia Română, în termen de 150 de zile de la intrarea în vigoare a legii, scrie Mediafax. Propunerea legislativă presupune, printre altele, şi introducerea în manualele şcolare de istorie a variantei sintetizate sau a rezumatului raportului. Raportul urmează să fie tradus în maghiară, engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă şi chineză.

Muzeu şi cruce cât un bloc

De asemenea, potrivit proiectul de lege, în prima parte a anului viitor ar trebui să fie înfiinţat şi un Muzeu Naţional al Totalitarismului Comunist. Proiectul de lege presupune şi construirea unui monument naţional al victimelor totalitarismului comunist în centrul intersecţie din Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Cu alte cuvinte, aici va fi ridicată o cruce din oţel inoxidabil de 20-25 de metri, înaltă cam cât un bloc, ce va fi dotată cu o instalaţie de iluminare, care va funcţiona non stop. Monumentul ar trebui să fie inaugurat în anul 2016. Finanţarea raportului şi a monumentului se face din fondul de rezervă al Guvernului şi din fonduri ale Ministerului Culturii, potrivit proiectului de lege. Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite