Cinci ceainării şi cafenele speciale din Bucureşti. Cum arată localul promovat sub ideea de „noroc în dragoste“
0Pentru că în ultima vreme tot mai mulţi oameni caută ceainării şi cafenele atipice, reporterii „Adevărul“ au ales câteva asemenea locuri din Bucureşti în care iubitorii de artă îşi pot petrece timpul liber ascultând muzică de calitate şi participând la diverse evenimente culturale. Iată mai jos o listă cu cinci cafenele şi ceainării care îmbină perfect arta cu distracţia.
Acuarela este o afacere de familie, iar asta se simte încă de când păşeşti prima dată în acest mic bistro. Alexandru Toader, împreună cu fratele şi părinţii lui s-au ocupat îndeaproapre de amenajarea acestui loc. Întregul concept este gândit de ei, de la denumire, până la meniu şi playlist-urile de jazz care se aud în surdină.
De la o mansardă la o adevărată afacere
La început, Acuarela a fost o mansardă amenajată mai degrabă pentru o comunitate restrânsă de artişti, prieteni ai patronilor. În primele zile nu existau angajaţi, meniul era restrâns, fiecare îşi prepara cafeaua sau ceaiul cum voia şi lăsa într-o căciulă banii pentru ceea ce a consumat. Ulterior lucrurile au luat amploare şi Acuarela a devenit o afaceren care încă mai păstrează acea atmosferă caldă şi prietenoasă.
Acuarela Bufet, denumit aşa la sugestia mamei lui Alex, se află pe strada Gina Patrichi, numărul 3. Mobilierul este vechi dar recondiţionat în culori vii şi forme cât mai variate. Cada care se regăsea în vechea casă în care astăzi este un Bufet, joacă rolul de canapea. Amenajarea a durat mai mult decât s-ar fi aşteptat Alex şi familia lui. El povesteşte că partea electrică le-a dat cele mai mari bătăi de cap. Investiţiile, estimează patronii, se ridică la aproximatov 45.000 de euro.
Acuarela este un loc exclusiv pentru nefumători, ceea ce este o adevărată problemă în ceea ce priveşte afacerea, mai ales pentru zona de cafenea. De foarte multe ori vin grupuri mari de nefumători şi pentru că nu se fumează decât pe balcon, aleg să plece.
Meniul este unul variat, bazat numai pe produse naturale, toate făcute în bucătăria proprie. Cei care vor să vină la Acuarela Bufet, trebuie să aibă în portofel o sumă medie de 40 de lei pentru a servi o băutură şi pentru a mâncă ceva.
Nu sunt preţuri tocmai mici, însă principalul scop al patronilor este de a servi produsele de calitate unui public educat şi civilizat.
În momentul în care eşti în atmosfera aia initmă şi vine o gaşcă de cinci baieţi să bea bere e disonant. Şi atunci nu există gaşca de cinci băieţi, iar dacă a existat, ei s-au autoevacuat, spune Alex Toader, unul dintre patronii Acuarela.
Caffe D'Arthe, locul în care încă se mai simte parfumul anilor '20
Caffe D’Arthe este îmbinarea perfectă între cultură, sub toate formele ei şi distracţie. Situată pe strada Popa Nan, numărul 7 şi amenajată într-o clădire care datează din 1920, Caffe D’Arthe încă mai păstrează aerul acelor ani. Din loc în loc, încă se mai regăsesc poze cu cei care au construit casa în care astăzi au loc concerte şi diverse evenimente, de la petreceri private până la lansări de carte, expoziţii de pictură, piese de teatru sau expoziţii foto.
Un loc liniştit care promovează tinerii artişti aflaţi la început de carieră
Din nevoia de a avea un loc liniştit într-un oraş agitat, Caffe D’Arte a fost gândit iniţial pentru prieteni şi artişti aflaţi la început de drum care au nevoie de un loc în care să-şi înceapă cariera. Toată cafeneaua este decorată cu obiecte de artă, cu porţelanuri pictate manual şi obiecte recondiţionate sau păstrate aşa cum erau odinioară. Soba veche din colţ aminteşte de un trecut îndepărtat şi îmbie la nostalgie şi visare. Peste tot sunt nenumărate cărţi, majoritatea ediţii de colecţie aduse fie de personalul cafenelei, fie de clienţi.
Iniţial un spaţiu dedicat nefumătorilor, Caffe D’Arte a fost transformat într-un loc care să găzuiască şi fumători, pentru că afacerea pierdea o mare parte din clientelă. În meniu puteţi găsi o gamă variată de ceaiuri, cafea, smoothie-uri şi băuturi alcoolice sau non-alcoolice, la care se adaugă dulciurile de casă făcute în bucătăria proprie. Ana Maria recomandă cheescake-urile şi ciocolata caldă densă preparată după o reţetă originală.
Preţurile nu sunt extrem de ridicate. Cei care decid să încerce acest loc liniştit trebuie să ştie că suma medie pe care o pot cheltui aici este de aproximativ 20-30 de lei, bani cu care pot să comande ceva de băut şi să servească o delicioasă prajitură de casă din gama largă oferită la Caffe D’ Arthe.
Patru culturi într-o singură ceainărie
Situată pe strada Doctor Burghelea, numărul 24, ceainăria Green Tea oferă un spaţiu intim şi liniştit în care clienţii pot degusta sute de tipuri diferite de ceai aduse din Franţa, Ungaria şi Germania. Înăuntru nu se fumează decât narghilea, aşa că cei care trec pragul acestui loc minunat vor fi cuprinşi de miresmele lăsate de aromele ceaiurilor şi beţisoarelor parfumate.
Povestea începe în urmă cu aproximativ şapte ani, atunci când Alina Pescaru încerca să deshidă o astfel de ceainărie în Bucureşti. Pentru că în România nu găseau suficiente materiale, a plecat în Germania în căutare de materie primă şi de idei.” Înaite să deschid ceinăria, timp de trei săptămâni am plecat în Austria şi Germania şi am văzut acolo ceainăriile şi furnizorii de ceai. Unii dintre ei nici nu au vrut să mă primească. Probabil se gândeau că vreau să deshid o ceinărie în Germania sau în Austria”, povesteşte Alina Pescaru. După lungi căutări, a luat naştere ceainăria Green Tea amenajată într-o clădire veche de aproximativ 90 de ani, cu o gradină impresionantă, plină de lanvandă şi trandafiri.
O lume într-o ceainărie
Ceea ce face ca ceinăria Green Tea să fie specială, este faptul că aici puteţi descoperi patru culturi diferite, în patru saloane denumite generic : Japonez, Clasic, Indian şi Micul Paris. Saloanele au fost decorate şi gândite de Alina, iar investiţiile se ridică la aproximativ 50.000 de euro, bani cu care au fost cumpărate decoraţiunile şi produsele din ceainărie.
Parterul clădirii este denumit salonul Clasic. Este cea mai mare încăpere a ceainăriei şi locul în care se ţin o mulţime de evenimente. Concertele suţinute la pianina veche de aproximativ 150 de ani, care a fost făcută pentru Casa Regală, sunt un adevărat spectacol.
Etajul întâi este destinat lumii orientale. Aici se află salonul japonez şi cel Indian, decorate fiecare cu obiecte aduse special din aceste ţări.
La ultimul etaj al ceainăriei a fost amenajat Micul Paris, decorat cu o mulţime de cărţi şi obiecte de artă. Undeva într-un colţ, se află o rochie veche de bal care pe majoritatea clienţilor îi duce cu gândul la o rochie de mireasă. De aceea în micul salon de la mansardă au avut loc o mulţime de cereri în căsătorie.
Pentru cei care vor să treacă pragul celor de la Green Tea, suma de 50 lei ar fi suficientă pentru a mânca ceva şi pentru a servi un ceai. Meniul cuprinde atât prăjituri de casă cât şi supe cremă, salate, bruschete, quiche-uri sau sandwich-uri.
Serendipity, un loc cald şi primitor care oferă clienţilor săi cultură într-un spaţiu modern
Situată pe strada Dumbra Roşie, numărul 12, Serendipity asamblează perfect arta, cultura, divertismentul şi gastronimia într-un pachet simplu şi orignal. Încă de la intrare te întâmpină iedera care se întinde în toată gradina şi care coferă locului un aer aparte indiferent de anotimp. Singurul lucru care te anunţă ca ai ajuns la Serendipity este plăcuţa de pe gardul de la intrare. Prima dată îţi sare în ochi o casă foarte veche cu o arhitectură impresionantă. Dacă mai mergi puţin, ajungi să descoperi o locaţie cochetă şi nu foarte mare, cu o grădină plină de iederă, leagăne, scaune şi băncuţe. Ceainăria este amenajată, de fapt, într-o anexă a casei vechi de la intrare şi datează din anii 1954, iar pe vremuri era locul în care dormeau servitorii.
Serendipity sau Noroc în dragoste
Denumită după un film romantic care s-ar traduce Noroc în dragoste, Serendipity este un loc cald şi primitor, care încearcă, printre altele, să promoveze artişti contemporani aflaţi la început de drum, oferindu-le astfel o şansă de afirmare. Pe lângă concerte, ceainăria găzduieşte şi alte evenimente cum ar fi expoziţii, workshop-uri sau acţiuni caritabile. În fiecare marţi are loc atelierul stării de bine, un workshop bazat pe teme ca dezvoltare personală sau echilibrarea emoţiilor. Mai mult, în fiecare an de Crăciun, la Serendipity ajung scrisorile copiilor de la orfelinate, iar clienţii au ocazia să fie Moş Crăciun şi să le îndeplinească oricare dintre dorinţele notate pe scrisori.
La Serendipity găsiţi foarte multe cărţi care acoperă o plajă largă de preferinţe, cărţi pe care le puteţi răsfoi în timp ce beţi un ceai, le puteţi împrumuta sau cumpăra.
Deşi înainte era un loc pentru nefumători, cu timpul s-a impus schimbarea lui, din cauză că nu era profitabil. Aşadar, din toamna anului trecut una dintre cele două camere ale ceinăriei este destinată fumătorilor.
Meniul cuprinde ceaiuri, cafea, băuturi alcoolice şi non-alcoolice şi dulciuri făcute în laborator. Alin este de părere că ceaiul merge cel mai bine cu plăcinte, exact cum primea în copilărie de la bunica lui. Preţul mediu pentru o plăcintă şi un ceai este 20 de lei.
Infinitea, ceainăria încărcată de artă şi destinată exclusiv nefumătorilor
Infinitea este un loc extrem de liniştit al Bucureştiului în care oamenii merg fie să socializeze, fie să se relaxeze după o zi obositoare de muncă. Ceainăria este un loc încărcat de artă şi destinat exclusiv nefumătorilor. Ajuns aici pentru prima dată, este imposibil să nu faci un tur al locului ca să admiri fiecare colţisor amenajat în cel mai mic detaliu, în spiritul perioadei interbelice. La toate acestea se adaugă grădina de vară etajată, cu 40 de locuri, făcută chiar de proprietarul ceainăriei după modelul din străinătate.
Atenţia detaliilor face diferenţa
Amenajată într-o clădire veche care datează din perioada interbelică, ceainăria Infinitea este locul în care timpul se opreşte şi lasă loc poveştilor şoptite la o ceaşcă de ceai, pe acorduri de jazz, într-un cadru de poveste. Întreg conceptul aparţine proprietarului, care a căutat 40 de case până a găsit-o pe cea care să se potrivescă perfect cu viziunea lui. Multe dintre obiectele de artă din ceainărie îi aparţin, iar mobilierul este adus din străinătate şi recondiţionat.
Nu lipsesc nici cărţile care sunt albume de artă din anticariate sau donaţii ale editurilor. Ceea ce face diferenţa între Infinitea şi alte ceainării este atenţia deosebită la detalii. Grădina de vară este reamenajată anual, iar obiectele din ceainărie sunt întreţinute cu foarte mare grijă. Acesta este şi motivul pentru care la Infinitea nu au loc evenimente care ar putea deteriora mobilierul întreţinut cu mare atenţie. Concertele de jazz şi muzică clasică sunt însă nelipsite şi se organizează săptămânal.
În ceea ce priveşte meniul, acesta a rămas unul clasic, specific unei ceainării. Pe lângă ceaiurile aduse din Hambourg şi deserturi delicioase ca cheescacke, mousse-uri cu ciocolată belgiană sau biscuiţi, puteţi servi unul dintre cele trei feluri de quiche-uri. PR-ul ceainăriei, Veronica Stancu, spune că meniul este unul dintre factorii care face diferenţa între Infinitea şi alte ceainării.
În România există tendinţa asta ca ceainăriile să se transforme într-un mic bistro la nivel de meniu, dar ceea ce ne-a diferenţiat este şi acest lucru, pentru că au rămas de fapt ceaiurile şi deserturile., povesteşte Veronica Stancu.
Anul trecut, ceainăria Infinitea a obţinut locul 1 în topul Forbes România, la categoria Cel mai cool brand de cafenele şi ceinării.
Pentru cei care vor să încerce această locaţie aflată pe strada Doctor Romniceanu, numărul şapte, suma medie pe care ar putea-o cheltui ar fi de aproximativ 60 de lei pentru un quiche, un desert şi un ceai.