Capitala, pe ultimul loc la recensământ. De ce? Maidanezii şi portarii de bloc boicotează recensământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala are cel mai scăzut procent din ţară al locuinţelor recenzate, printre motive numărându-se câinii maidanezi care îi sperie pe recenzori şi portarii din cartiere rezidenţiale care nu le permit accesul.

La nivelul sectoarelor, recensământul merge cel mai prost în sectorul 1, unde au fost recenzate până miercuri 35% din locuinţe. Urmează secotrul 2 cu 47%, iar în restul sectoarelor procentul este în jur de 56%. „Este adevărat că am avut un start prost pentru că, dacă în prima zi am avut 11 100 de recenzori, în ziua a doua au mai rămas 8.000. Am suplimentat numărul şi sperăm ca până luni, când se încheie recensământul să ajungem la un procent de 100%. Oricum, toate persoanele trebuie să fie recenzate, nu există recensământ cu 80 sau 90% participare”, a explicat Mihai Atănăsoaei, prefectul Capitalei, menţionând că a cerut deja primăriilor de sector să mai angajeze încă 600 de recenzori pentru a accelera procesul de colectare a datelor.

CNP-ul a bulversat recenzaţii


Prima frână în calea recensământului în Capitală au pus-o informaţiile prin care recenzorii erau anunţaţi că nu vor mai primi ajutorul de şomaj şi indemnizaţiile pe perioada celor zece zile. Unii au renunţat mai apoi când şi-au dat seama excat ce înseamnă munca de recenzor şi au considerat că este prea grea. Aşadar, Capitala a pierdut startul recensământului, pentru ca mai apoi acesta să se opintească în neîncrederea oamenilor care nu au mai deschis uşa recenzorilor de teamă să nu le folosească codul numeric personal în alte scopuri, aşa cum anumiţi politicieni au anunţat la televizor. „Nu înţeleg de ce au existat oameni politici care au vrut să arunce o îndoială asupra recensământului acreditând ideea că în spatele acestuia s-ar afla o conspiraţie universală”, a mai declarat Atănăsoaei. O altă cauză importantă care a împiedicat ritmul alert al recensământului este programul încărcat de lucru al bucureştenilor care nu le lasă prea mult timp de stat acasă.

Câini, portari sau bătaie

Fiecare recenzor s-a lovit apoi de diferite situaţii care l-au oprit din recenzat. „În sectorul 1, de exemplu sunt multe cartiere rezidenţiale, iar portarii nu i-au lăsat pe recenzori să îşi facă treaba pe motiv că nu au primit ordine în acest sens. Aşa s-a întâmplat, de exemplu la Cartierul Francez. O altă situaţia a fost cea în care recenzorii s-au temut să intre seara pe anumite străduţe de teamă să nu fie muşcaţi de haite de câini. Au fost şi trei cazuri de recenzori bătuţi, iar în aceste situaţii, poliţia face cercetări”, a mai spus Atănăsoaei. În cartiere cunoscute drept rău famate, recenzorii au apelat la ajutorul Poliţiei Locale. În sectorul 6 au fost cazuri în care oamenii pur si simplu s-au plictisit să tot răspundă la întrebările recenzorului şi l-a poftit afară.

Cine pleacă în vacanţă, dă declaraţie la primărie

În cazul în care perioada de recenzare se termină şi rămân bucureşteni care nu şi-au declarat datele, Guvernul va decide fie prelungirea perioadei, fie găsirea unei posibilităţi prin care locuitorii să îşi completeze singuri fişele. „În privinţa celor care nu şi-au declarat CNP-ul nu cred că voi dispune amendarea pentru că oamenii au fost bulversaţi de informaţiile de la televizor”, a declarat prefectul Capitalei. Cei care urmează să plece din oraş, au posibilitatea să completeze formulare la sediul primării de sector de care aparţin.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite