Preşedintele CA RADET, la Adevărul Live: Fuziunea RADET - ELCEN nu este eficientă. Cele mai afectate zone din Bucureşti sunt sub calea de rulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Dumitraşcu, preşedinte CA RADET FOTO David Muntean
Gabriel Dumitraşcu, preşedinte CA RADET FOTO David Muntean

Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET, a venit, joi, în studioul Adevărul Live pentru a vorbi despre situaţia Regiei, dar şi despre riscul ca în această iarnă unii bucureşteni să rămână fără apă caldă şi căldură din pricina uzurii reţelei de termoficare.

Cele mai importante declaraţii:

Despre demisie

În prima zi, cvorumul a fost la limită, au fost prezenţi 28 consilieri, dintre care 27 au votat şi a fost şi o abţinere. Acest lucru a creat impresia că nu a fost îndeplinit cvorumului, iar a doua zi a fost reluat votul. Au fost 28 de consilieri şi toţi au votat aprobarea cvorumului. 

Demisia a fost anunţată de la depunerea planului, în urmă cu trei săptămâni, pentru că situaţia de la RADET este extrem de complicată. Nu era timp de pierdut, nu aveam timp de amânări şi tărăgănări. Ori planul era aprobat şi din ziua următoare era pus în practică, ori consiliul general trebuia să numească un alt Consiliul de Administraţie care, la fel ca şi noi, trebuia să intre rapid în pâine pentru că situaţia nu suportă amânări.

Despre planul de administrare

Sistemul de termoficare în România se află într-o criză profundă. Nu este vorba doar de Bucureşti, Toate oraşele mari din România care încă mai au sisteme centralizate de alimentare cu energie termică au mari probleme. Înaintea Bucureştiului, sistemului similare cu RADET-ul au intrat în insolvenţă în alte oraşe. În momentul de faţă, nu există exemple pozitive la nivelul ţării. 

Atunci, concluzia este că, aşa cum este conceput sistemul legislativ în momentul de faţă, sistemul de reglementare, nu oferă o perspectivă economică viabilă societăţilor sau regiilor care activează în acest domeniu. Bucureştiul nu vine decât să întregească lista oraşelor în care sistemele centralizate  de alimentare cu energie termică au subcombat. 

Noi spunem în plan că acesta ar fi unul dintre motive, dar mai sunt şi altele. Imaginaţi-vă că din 1990 de când RADET-ului, printr-o hotărâre a Consiliului Municipal i-a fost încredinţa spre administrare acest serviciul public, nu a apărut un contract aşa cum este firesc.

Despre reţeaua foarte veche

Peste 90% din sistemul primar de transport şi peste 80% din sistemul secundar de transport au vechime mai mare de 30 de ani. Reţelele nu au fost schimbate niciodată. Ele şi-au depăşit durata normată de viaţă. În ultimii 10 ani, nivelul investiţiilor, dar ş nivelul alocărilor pentru reparaţii a fost extrem de scăzut. Dacă în urmă cu şapte-opt ani investiţiile se ridicau undeva la 135 de milioane, în urmă cu cu an acest nivel a scăzut la 4 milioane care înseamnă aproape nimic la 900 de kilometri de reţea primară şi 2.700 de kilometri de reţea secundară de distribuţie.

În lipsa unor investiţii majore, an de an, sistemul de transport a îmbătrânit, a devenit din ce în ce mai neperformant, crescând foarte mult pierderile. Crescând pierderile, se produce acel dezechilibru economic în funcţionarea unor societăţi. Nimeni nu acoperă aceste pierderi, pentru că aici este o vină a legii. Pierderea la Bucureşti este undeva la peste 37%.


Gabriel Dumitraşcu a venit la Adevărul LIve pentru a vorbi despre situaţia în care se află RADET în acest moment, despre fuziunea cu ELCEN, dar şi despre riscul ca în această iarnă unii bucureşteni să rămână fără apă caldă şi căldură din pricina uzurii reţelei de termoficare. 

Marţi, 30 iunie, Consiliul General al Mununicipiului Bucureşti a aprobat planul de administrare pentru RADET. Astăzi, Gabriel Dumitraşcu va explica pe larg ce presupune acest plan.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite