VIDEO Cum au ajuns să fie ţintuiţi în case oamenii cu dizabilităţi din Bucureşti: „Oraşul trebuie să fie pentru oameni“
0
Sâmbătă, 19 iulie, în Bucureşti are loc un marş care vizează accesibilizarea oraşului pentru persoanele cu dizabilităţi, iar astăzi, de la ora 14.00, în studioul Adevărul Live vin să dezbată acest subiect Ionuţ Codreanu, reprezentant Active Watch România, Magda Coman, singurul model din ţara noastră care defilează în scaun rulant şi Matei Ghigiu, expert în fonduri europene şi persoană cu dizabilităţi.
Cei trei invitaţi discută, împreună cu jurnalista Cristina Răduţă, despre problemele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilităţi din Bucureşti în ceea ce priveşte infrastructura mersului pe jos. Despre marşul Oraş „accesbilˮ pentru oameni, Ionuţ Codreanu, reprezentantul Active Wacth, spune că sâmbătă se încearcă revendicarea oraşului pentru pietonii săi. El susţine că într-un oraş accesibil nu există obstacole, bariere, iar orice persoană îşi poate desfăşura normal activităţile. Marşul doreşte să însemne puţin mai mult decât o Capitală accesbilă. Se vrea ca Primăria Bucureştiului şi toţi cei cu atribuţii în domeniul administrativ să pună la cale un plan complex de accesibilizare a oraşului, spune el.
Magda Coman: „Practic, statul te obligă să fii ţintuit în casăˮ
Magda Coman susţine că, în Bucureşti, e imposibil să fii independent. E nevoie de însoţitor, dar şi pentru acesta este un chin, din cauza bordurilor foarte mari. Aceasta susţine că, practic, statul te obligă să fii ţintuit în casă.
Ionuţ Codreanu vorbeşte despre standardele la care trebuie să se alinieze mijloacele de transport şi instituţiile publice, pentru a respecta drepturile persoanelor cu dizabilităţi. E nevoie de rampe electrice, nu manuale, aşa cum există în prezent şi de o întreagă logistică. Legat de transportul cu metroul, Matei Ghigiu susţine că există probleme, platforme nefuncţionale şi că trebuie găsite soluţii şi în această privinţă.
În comparaţie cu alte state, în România există foarte multe hibe, discordanţe în luarea deciziior şi în aplicarea lor, spune Ionuţ Codreanu. Nu există acel mod de a gândi inteligent un spaţiu. Trebuie acţionat pentru a deservi cât mai multe nevoi, pentru a servi toate categoriile de populaţie, a adăugat el.

Matei Ghigiu şi Ionuţ Codreanu FOTO Marian Iliescu
Accesibil pentru toată lumea însemnă un Bucureşti uşor de traversat pentru bătrâni, pentru mame însoţite de copiii lor, nu doar pentru oamenii cu dizabilităţi, pentru că toţi cetăţenii sunt „clienţi ai oraşuluiˮ. Pentru Magda Coman a fost foarte dificil, ca mamă cu dizabilităţi, să aibă grijă de propriul copil. Cei care limitează raza de acţiune sunt cei care iau deciziile şi, astfel, nu poţi să fii independent.
Statistic, există aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilităţi în România, la care se adaugă aproape un milion de persoane invalide. Raportul comisarului european care a vizitat de curând ţara noastră susţine că România trebuie să-şi revizuiască politica în privinţa persoanelor cu dizabilităţi. Administraţia încă are o reticenţă, un fel de „opoziţie paşnicăˮ, în această privinţă, spune Matei Ghigiu. România nu practică nici măcar accesul liber la vot al persoanelor cu dizabilităţi. Atât drumul până la secţia de votare, cât şi accesul în cabina de vot sunt adaptate doar pentru cetăţenii fără probleme locomotorii.
Lunar, statul român oferă aproape 800 de lei persoanelor cu dizabilităţi care au renunţat la însoţitor, bani care merg, în principal, la rezolvarea nevoilor de bază. „Suntem trataţi ca nişte maimuţe, ni se dau chestii sclipitoare pentru a ne distrage atenţiaˮ, susţine Ionuţ.
Colaborarea dintre stat şi ONG-uri, încotro?
„Există o istorie lungă şi sângeroasă a tentativelor de colaborare între stat şi ONG-uriˮ, spune Ionuţ Codreanu. De fiecare dată, cererile ajung să nu fie îndeplinite. Primăria decide, de obicei, de la sine putere, să implementeze anumite proiecte, susţine Matei Ghigiu. Acest lucru poate fi atacat în instanţă, dar costurile sunt uriaşe.
Ultima încercare de colaborare cu administraţia centrală s-a desfăşurat de curând, susţine Ionuţ Codreanu. Atunci s-a pus problema implicării persoanelor cu dizabilităţi în elaborarea proiectului, s-a pus pe masă o strategie, iar acum se aşteaptă rezultatul final. E nevoie de utilizarea studiilor în domeniu şi de urmărirea şi implementarea rezultatelor lor. „Riscăm să devenim un stat de asistaţi socialˮ, spune aceasta. Soluţia ar fi accesul persoanelor cu dizabilităţi la toate serviciile la care au acces toţi oamenii fără probleme, pentru că, astfel, oamenii cu dizabilităţi s-ar ridica peste limita sărăciei.

Magda Coman şi Matei Ghigiu FOTO Marian Iliescu
Magda Coman susţine că a avut probleme la angajare, a fost discriminată de o firmă de call-center, din pricină că nu îşi asumă să primească în colectivitate o persoană cu dizabilităţi şi nici responsabilitatea accesibilizării clădirii.
Matei Ghigiu vorbeşte despre lipsa persoanelor cu dizabilităţi de pe străzile Bucureştiului, care se întâmplă din cauză că oamenii cu dizabilităţi sunt priviţi ca nişte paria, din cauză că oraşul nu este adaptat corespunzător nevoilor lor. Mai puţin de jumătate din teatrele din Bucureşti sunt accesibile pentru oamenii cu handicap, iar Arena Naţională este singurul stadion accesibilizat în aceste scopuri. La ora actuală, în Bucureşti e un singur muzeu accesibil, Muzeul Antipa, realizat inclusiv pentru persoane nevăzătoare, cu sistem de acces tactil. Dacă aceste probleme nu se rezolvă, protestele vor continua, iar administraţia va avea din ce în ce mai multe probleme, spune Matei Ghigiu.
Ideea Marşului s-a născut spontan, este foarte greu din punct de vedere logistic să organizezi un astfel de eveniment, spune Ionuţ Codreanu, care estimează că la eveniment vor participa atât oameni fără probleme, cât şi persoane cu dizabilităţi ce vor fi aduse de acasă de echipe de voluntari. Se încearcă eliminarea tuturor obstacolelor din zona centrală, iar plecarea se va face din zona statuilor din Piaţa Universităţii.
De la acest marş se urmăreşte obţinerea suportului popular, solidarităţii, iar de la autorităţi se cere respectarea promisiunilor, o colaborare, un plan integrat de accesibilizare a oraşului.
Experiment în zona zero a Bucureştiului
Reprezentanţii Active Watch România s-au gândit să facă un experiment chiar în inima Capitalei, în zona Pieţei Universităţii. Astfel, Matei Ghigiu a încercat să traverseze strada de pe partea pe care se află Universitatea până pe partea pe care este Spitalul Colţea.
„Este vorba despre circa 70 de metri, distanţă pe care n-am putut să parcurg normal. A trebuit să ocolesc, bordurile sunt prea înalte, gropi la tot pasul, maşini parcate pe trotuar“, a explicat Matei.
------------------------------------------------------------
Cei trei vor fi prezenţi în studioul Adevărul Live, de la ora 14.00, alături de jurnalista Cristina Răduţă şi vor discuta despre obstacolele pe care le întâmpină zi de zi persoanele cu dizabilităţi, dar şi despre cum ar putea autorităţile să rezolve aceste situaţii.
Totodată, Ionuţ Codreanu va explica de unde a venit ideea unui marş al persoanelor cu dizabilităţi, în timp ce Magda Coman şi Matei Ghigiu, două persoane cu dizabilităţi, vor explica cum au reuşit să trăiască o viaţă normală, trecând peste barierele puse de societate.