Abuz! Conacele dărăpănate, cuib de delincvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de case din Capitală, multe dintre ele imobile de patrimoniu, zac în degradare, fiind ocupate abuziv de traficanţi, cuţitari şi hoţi, care nu se dau duşi nici cu poliţia. În spatele zidurilor elegante, vechi de sute ani, se ascunde o altă realitate, care contrastează total cu arhitectura fină. Reporterii „ADS" au trecut dincolo de porţile ruginite şi au aflat cum trăiesc delincvenţii în vechile conace ale Micului Paris.

Zeci sau chiar sute de imobile abandonate din Capitală stau să se prăbuşească peste şatrele de ţigani care au ocupat abuziv aproape toate imobilele nerevendicate sau aflate în litigii. „Locatarii" s-au obişnuit să fie treziţi dis-de-dimineaţă de mascaţi şi să fie scoşi cu toate bulendrele din case. Seara o iau iar de la capăt, de multe ori sub alt acoperiş.

Lizeanu - „El Dorado" al infractorilor

Sectorul 2 este campion la imobilele ocupate de infractori care îşi „vânează" porţia de mâncare cu briceagul. „Unii sunt traficanţi de droguri şi-şi împart marfa pe scutere. Alţii fură tot ce prind de pe la noi: de la uşi, contoare, haine şi mâncare, până la cabine telefonice şi capace de canale. Sunt cuţitari care ameninţă atunci când fură!", ne-a mărturisit un locatar de pe strada Sfânta Treime, din sectorul 2, vecin cu o casă boierească aproape ruinată.

Şase familii locuiesc aici de zeci de ani. Casa, cândva o bijuterie arhitecturală, este însă, an de an, tot mai schilodită şi mai murdară. „Noi aşa am găsit casa asta, nu i-am făcut nimic. Stăm cu chirie de aproape 40 de ani aici, ce să fac cu cei opt copilaşi pe care îi am?! Mamaia are pareză pe şira spinării, cu ea ce să fac?!", se bâlbâie Sorin, „bulibaşa" adunării.

Ne-a arătat şi contractul de închiriere, dar actul atestă că înţelegerea cu proprietarul a expirat în 2009. „Proprietara nu a vrut să mai prelungească contractul şi ne-a ameninţat că ne ia cu excavatorul. Eu nu plec de-aici nici mort! Nu am unde să mă duc", spune el.
Aceşti oameni, se plâng vecinile de la toate casele din jur, au transformat strada într-o adevărată latrină, pe care eşti obligat s-o traversezi în pas alergător, din cauza mirosului pestilenţial.

Evacuaţi cu mascaţii

În urmă cu două săptămâni, din aceeaşi curte a fost evacuată cu mascaţii o familie de români, specializată în cerşit. „Ei nu erau oameni răi, încercau să câştige cum puteau un ban. Ţiganii de pe Sfânta Treime te ameninţă şi fură însă tot ce prind!", povesteşte îngrozită o vânzătoare din zonă.

La începutul lunii, autorităţile din sectorul 2 au mai evacuat forţat 45 de persoane care ocupau abuziv o locuinţă de pe strada Brădeşti, la doi paşi de strada Maica Domnului, acolo unde îşi făcuseră cuib 45 de cerşetori veniţi de pe lângă judeţele de lângă Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite