Şedinţă CGMB. Gabi Firea mai pompează încă 10 milioane de lei în Catedrala Mântuirii Neamului: „Nu se compară cu suma acordată pentru consolidări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali supun votului în şedinţa de joi un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetară, urmând ca, în cazul în care va fi aprobată, Primăria Capitalei să aloce fonduri pentru mai multe proiecte.

UPDATE Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat joi rectifiarea bugetară, urmând să aloce o nouă sumă de bani pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Pe lângă cei 15 milioane de lei alocaţi deja în buget, municipalitatea va mai da încă 10 milioane de lei. 

Primarul Capitalei Gabriela Firea a spus că suma este adresată unui obiectiv important, invocând faptul că 2018 este anul Centenar. Ea a adăugat că suma alocată Catedralei nu se poate compara cu suma alocată anul acesta pentru consolidarea clădirilor. PSD a depus şi un amendament la rectificarea bugetară, fiind citit în ritm alert de către consilierul Anca Florea, astfel că nu au putut fi urmărite pe proiect modificările cerute. În semn de protest faţă de modul în care este făcut amendamentul, mai mulţi consilieri generali din opoziţie au părăsit sala de şedinţă.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 31 de voturi "pentru” şi 10 voturi "împotrivă”. Consilierii generali USR au votat împotriva proiectului.

UPDATE Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a aprobat, joi, proiectul „Wi-Fi gratuit în Bucureşti”. Proiectul face parte din obiectivele asumate de Guvern în 2015 prin Strategia naţională privind Agenda Digitală pentru România 2020.

Totodată, PMB va oferi un sprijin financiar de până la 250 de lei pensionarilor care au pensia mai mică decât salariul minim net pe economie, pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Proiectul este intitulat "Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” şi va fi implementat de Centrul pentru seniori.

Autobaza RATB Giurgiului va fi reabilitată şi modernizată cu 92,7 milioane de lei, a decis joi, în şedinţă, Consiliului General al MunicipiuluBucureşti (CGMB). Scopul modernizării autobazei este creşterea capacităţii de garare a RATB. Astfel, pentru început, autobuza va gara autobuzele deja existente, urmând ca, pe măsură ce vin autobuzele noi Otokar, cele vechi să fie casate.

UPDATE Primăria Capitalei interzice vânzarea câinilor şi pisicilor care nu sunt de rasă, a decis joi, în şedinţă, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Proiectul se referă la comercializarea animalelor care provin din alte surse decât adăposturi sau crescătorii cu certidicare pedigree, astfel că cei care nu respectă aceste prevederi vor primi amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 3.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele juridice.

Consilierul general ALDE Tudor Ionescu a explicat că în acest fel este evitată vânzarea în pet-shopuri a unui animal sub eticheta unei rase, dar care în realitate nu are pedigree.

UPDATE Consilierii generali au aprobat joi, în şedinţă, proiectul de hotărţre privind investiţia de aproape 19,7 milioane de lei pentru reabilitarea blocului operator al Spitalului Cantacuzino din Capitală.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

„Situaţia actuală a spaţiilor propuse spre reabilitare este necorespunzătoare şi necesită condiţii speciale de lucru, atât în ceea ce priveşte asigurarea unui mediu curat, lipsit de germeni patogeni, cât şi în privinţa facilităţilor aferente actului medical”, se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei de avizare a lucrărilor la Spitalul Cantacuzino.

UPDATE Proprietarii de clădiri din Capitală vor fi amendaţi între 5.000 şi 8.000 de lei dacă nu vor reabilita faţadele imobilelor deţinute, potrivit unui proiect al Primăriei Capitalei, votat, joi, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

UPDATE Primarul Capitalei Gabriela Firea a depus un amendament pentru ca cele 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei, propuse iniţial pentru achiziţionarea de maşini mai puţin poluante în schimbul celor vechi, duse la casare, să fie folosite şi pentru cumpărarea de electronice şi electrocasnice. Amendamentul acesteia a fost admis, proiectul fiind aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

„În planul integrat pentru calitatea aerului avem incluse mai multe măsuri pentru a lupta cu fenomenul poluării. Dorim să avem cât mai puţine autoturisme personale poluante în Bucureşti. Există un program la nivelul Guvernului, dar am vrut să avem un program şi la Primăria Capitalei. Este vorba de acordarea eco-voucherelor pentru achiziţionarea de autoturisme prietenoase cu mediul, maşini Euro 6, non-diesel, electrice, dar şi motorete, motociclete sau biciclete electrice. Vom aduce un amendament ca voucherele să fie folosite şi pentru achiziţionarea de obiecte electronice şi electrocasnice”, a declarat primarul Gabriela Firea, înainte de începere şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care se desfăşoară la această oră.

Consilierul general USR Roxana Wring a propus ca eco-voucherele să fie folosite doar pentru achiziţionarea de autoturisme electrice. „Gradul de poluare al maşinilor electrice este mult mai mic. Într-adevăr, propunerea de azi e un pas mic spre îmbunătăţirea situaţiei, nu este suficient. Ar trebui de fapt să reducem numărul de maşini în trafic”, a argumentat Roxana Wring propunerea sa.

UPDATE „Protonoterapia este o investigaţie cu riscuri scăzute pentru pacienţi. Un astfel de centru care nu există niciunde în centrul Europei se va construi în Bucureşti, acordăm o locaţie pentru această unitate spitalicească. Nu vor fi paturi, ci se va face în regim ambulator”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, la şedinţa CGMB. 

„Am subliniat că pe locaţia fostului Spital de Copii Victor Gomoiu se va construi un nou centru de oncologie pediatrică, acum sunt circa 140 de paturi de oncologie pentru copii în Bucureşti, iar numărul de pacienţi este de 4.000. Ne dorim să suplimentăm acest număr de paturi. Vor fi secţii de hematologie, bancă de ţesuturi şi organe”, a completat edilul. 

Bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului

O nouă sumă de bani va fi alocată pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Astfel, pe lângă cei 15 milioane de lei (în jur de 3 milioane de euro) alocaţi deja în buget, vor mai fi daţi încă 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro). Şi alte lăcaşe de cult vor primi sprijin financiar. 

Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se referă la o investiţie de peste 2,3 milioane de lei pentru Zilele Bucureştiului, eveniment ce va avea loc în luna septembrie şi care cuprinde concerte pe o scenă plutitoare pe Dâmboviţa. Acest proiect presupune şi trimiterea unei flotile de bărci care să reprezinte regiunile istorice ale României până în Londra. 

Primăria Capitalei vrea să impună şi un regulament pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din Capitală, astfel că cei care nu îl vor respecta vor primi amenzi de până la 8.000 de lei. Ar urma să fie reabilitat şi blocul operator al Spitalului Cantacuzino cu o investiţie de 19,7 milioane de lei, iar pensionarii care au pensia mai mică decât salariul minim net pe economie vor primi decontarea achiziţionării unei perechi de ochelari în limita a 250 de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite