Râurile Nistru şi Prut, surse de irigare pentru agricultorii moldoveni
0Irigarea este un factor esenţial pentru obţinerea recoltei calitative şi contribuie la sporirea competitivităţii agricole, confirmă participanţii la Forumul Producătorilor Agricoli din Zonele Centralizate de Irigare din Republica Moldova, care a avut loc miercuri, 19 august, la Chişinău.
În cadrul evenimentului, 100 de producători agricoli au avut parte de seminare utile, precum calitatea solului şi a apei pentru irigare, crearea şi utilizarea sistemelor de irigare, înfiinţarea plantaţiilor multianuale, producerea legumelor şi construcţia serelor, înfiinţarea şi gestionarea pepinierelor etc.
În Republica Moldova sunt construite şase sisteme centralizate de irigare pe râul Nistru şi cinci pe râul Prut. Astfel, producătorii agricoli au apă pentru irigarea plantaţiilor agricole.
Pe lângă sistemul centralizat de irigare, sunt producători agricoli care au reuşit să-şi implementeze propriul sistem de irigare. „Datorită programului Compact avem sistem de irigare prin picurare pentru livada de cireşe. Pe viitor, vreau să-mi instalez şi irigare pentru livada de nuci, dar încă nu am banii. Îmi trebuie 4000 de euro pentru suprafaţa de 4 hectare de nuci. Atât plantaţia de prune, cât şi cea de nuci este udată prin sistemul centralizat”, ne spune Mihail Scripos, producător agricol din Criuleni.
„Avem livadă de piersici, prune, mere şi pere - în total, 220 hectare, din care 180 sunt în zona centralizată de irigare. Am reuşit să cumpărăm şi un sistem de irigare prin picurare pentru 60 hectare la plantaţia de mere”, ne spune Claudia Sava din satul Jora de Mijloc, Orhei.
Pe lângă legume şi fructe, unii producători cultivă şi cereale, care tot au nevoie de irigare. „Am arendat de la oamenii din sat 50 de hectare de pâmânt pe care cultiv orz, grâu, floarea soarelui. Oamenilor le plătesc în producţie - 400 kg de grâu la un hectar sau 100 kg de floarea soarelui la 1 hectar. Încă nu m-am folosit de sistemul centralizat de irigare, deoarece abia vara aceasta au instalat, urmează la toamnă să-l folosesc când voi începe pregătirea pământului pentru semănare”, spune Vitalie Istrati din satul Slobozia Duşca, Criuleni.
Forumul a fost organizat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Corporaţiei Provocările Mileniului (MCC).