Pensionarii, condamnaţi să stea acasă
0Legislaţia Moldovei prevede că oamenii pensionaţi au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni. În realitate, angajatorii evită să le ofere un loc de muncă şi vor să scape cât mai repede de ei.
Nadejda Roşca a lucrat de la 18 ani la un hotel din Chişinău. Când a ajuns la vârsta de pensionare s-a adresat administraţiei, cerând să-i fie prelungit contractul de muncă. „Mi-au mulţumit, dar nu au vrut să-mi prelungească contractul. După 40 de ani de muncă, mi-au dat un buchet de flori, o diplomă şi primesc lunar o pensie de 1.200 de lei“, povesteşte femeia.
A încercat să se angajeze, dar, susţine că, a fost refuzată fiind considerată bătrână. „M-am dus să mă angajez la chioşcurile cu ţigări. S-au uitat la mine şi m-au trimis acasă să mă odihnesc. Nici la piaţă nu s-a găsit un loc pentru mine. M-a ajutat prietena fetei mele, care avea nevoie de bonă pentru fetiţa ei şi m-a luat pe mine“, spune Nadejda Roşca.
Ion Doibani, din Chişinău, a lucrat în construcţii până s-a închis compania. „Am încercat să mă angajez, dar nimeni nu avea nevoie de un bărbat de 50 de ani, cât aveam atunci. Acum am ieşit la pensie şi cu 600 de lei pe lună nu mă pot descurca“, ne spune bărbatul, care adaugă că iese în fiecare zi la piaţa de vechituri şi vinde lucrurile din casă.
Angajatorii vor doar tineri cu experienţă
Reporterii „Adevărul“ au sunat la mai multe companii, prezentându-se că fiind pensionari sau având o vârstă aproape de pensionare. Angajatorii pe care i-am contactat ne-au spus că au nevoie de tineri cu experienţă, care să nu aibă mai mult de 35 de ani. „Suntem o grădiniţă privată şi părinţii preferă cadre didactice tinere şi ţinem cont de solicitările lor“, ni se spune atunci când încerc să ne angajăm educatoare.
M-am dus să mă angajez. S-au uitat la mine şi m-au trimis acasă să mă odihnesc. Nadejda Roşca, bonă
Alţi agenţi economici din comerţ ne-au spus că nu pot să ne ia vânzătoare, pentru că nu vom reuşi să cărăm lăzile cu marfă. Aici, în lipsă de personal, vânzătoarele se transformă pentru o bucată de zi în hamal. Cei care căutau croitorese, când au auzit de vârstă, ne-au spus că va trebui să alergăm de la un etaj la altul, după ţesături, şi seara nu voi fi în stare de nimic.
Datele Casei Naţionale de Asigurări Sociale arată că circa 20% din persoanele pensionate sunt angajate oficial în câmpul muncii. Cei mai mulţi muncesc în sectorul agricol, fiind urmaţi de cei din sectorul bugetar, în special profesori şi medici.
Nu-şi cunosc drepurile şi se lasă păgubaşi
Potrivit Codului Muncii, angajatorii pot să angajeze pensionari în baza unui contract individual de muncă pe o perioadă de până la doi ani. „Ulterior, angajatorul poate să prelungească contractul pentru un termen nedeterminat. Persoanele pensionate care aleg să muncească au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi angajaţi. Funcţionarii publici care se pensionează pot să-şi continue activitatea în baza unui contract de muncă pentru o perioadă de trei ani, dar nu într-o funcţie de conducere“, explică Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei.
Dacă agentul economic refuză să-i ofere un loc de muncă unui pensionar, acesta trebuie să-i prezinte refuzul în scris, iar persoanele vizate pot să se adreseze în instanţa de judecată, mai spune oficialul.
Pe hârtie toate legile arată bine, în realitate însă, majoritatea oamenilor nu-şi cunosc drepturile şi se lasă păgubaşi atunci când li se închide uşa.
După pensionare, oamenii se simt inutili
Cercetările arată că degenerarea creierului este semnificativ mai rapidă odată cu pensionarea persoanelor. „Şi invers, datorită plasticităţii neuronale, pensionarii implicaţi în activităţi reuşesc să-şi păstreze facultăţile mentale în forma optimă pe o perioadă mai îndelungată. Aceştia ca şi angajaţi sunt mai responsabili“, susţine psihologul Ina Triboi. Astfel, oamenii de vârsta a doua când sunt refuzaţi, pe motiv că sunt bătrâni, dezvoltă stări depresive, devin pesimişt, se simt inutili. Au fost cazuri când s-a ajuns şi la tentative de suicid.