Ce citim în anul 2016. Surprizele pe care le pregătesc editurile din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele edituri încă nu ştiu ce cărţi vor publica în 2016. FOTO Adevărul
Unele edituri încă nu ştiu ce cărţi vor publica în 2016. FOTO Adevărul

Ion Druţă, Nicolae Dabija sau Vladimir Beşleagă sunt câţiva scriitori celebri ale căror lucrări noi vor apărea pe rafturile librăriilor în anul 2016. Unele edituri sar în ajutorul adolescenţilor mai puţin împătimiţi de lectură şi le oferă rezumatele ilustrate ale marilor romane clasice, iar altele au planificat lansarea unor albume de artă de peste 1.000 de pagini.

Unii editori recunosc însă că nu ştiu exact ce cărţi vor publica în anul ce vine, întrucât şi editurile, la fel ca întreaga ţară, se află într-o stare de incertitudine.

La editura Cartier va apărea, în anul 2016, romanul „Izvorul” de Ayn Rand, cea mai importantă carte postbelică americană ca impact asupra societăţii, spune directorul editurii, Gheorghe Erizanu. „După prima traducere românească a trilogiei «Revolta lui Atlas», volumul trei a apărut acum, de Ayn Rand, cea mai importantă carte postbelică americană ca impact asupra societăţii, vom continua cu romanul  «Izvorul» (The Fountainhead) şi «Anthem». Cărţile vor apărea într-o nouă serie, «Cartier de colecţie», care va topi proiectele editoriale din «Poesis» şi «Cartier clasic»”, explică editorul. Tot la Cartier va apărea „Politici publice complexe” de Igor Munteanu, un manual de sinteză în domeniu de peste 700 de pagini. „Sper că îşi va găsi cititorul şi utilizatorul”, precizează Gheorghe Erizanu.

Cărţile marilor scriitori basarabeni

„În «Cartier popular» vor apărea antologiile de poeme «Cantosuri domestice» de Radu Vancu, «Fragile» de Maria Şleahtiţchi, «Reparatorul de vise» de Nicolae Dabija, «Bosnia blues» de Iulian Fruntaşu. În aceeaşi colecţie vom continua seria de autor Aureliu Busuioc («Şi a fost noapte», «Spune-mi Gioni!», «Unchiul din Paris», «Lătrând la lună», «Hronicul Găinarilor», «Pactizând cu diavolul»), Ion Druţă («Plecarea lui Tolstoi», «Şoapte de nuc», «Horodişte», «Daruri»), Vladimir Beşleagă cu trilogia «Cumplite vremi». În «Cartier de colecţie» vor mai apărea «Poeţi de pe vremea lui Eminescu» de Eugen Lungu, o excelentă antologie de poezie, ajunsă la a treia ediţie. Iar în colecţia de cărţi pentru copii va apărea o nouă ediţie din «Umbrela» de Petru Cărare cu desene de Lică Sainciuc”, povesteşte cunoscutul editor Gheorghe Erizanu. O premieră la Cartier o reprezintă publicarea manuscrisului lui Constantin Stere, aflat în biblioteca Academiei Române de aproape o sută de ani în manuscris. „E vorba de cursul său de drept constituţional ţinut acum o sută de ani la Facultatea de drept a Universităţii din Iaşi”, explică directorul editurii Cartier.

„Tăcerea Pământului”, testamentul lui Ion Druţă

În seria de artă de la Cartier va apărea „Arta covoarelor vechi româneşti basarabene”, un studiu de Gheorghe Mardare, cel mai important specialist în domeniu, care cuprinde şi mostre aflate în marile muzee ale Rusiei din Sankt-Petersburg şi Moscova. Totodată, va fi publicat şi Ion Druţă cu „Tăcerea Pământului”, un volum ilustrat cu fotografii de Valeriu Volontir, care poate fi perceput ca testamentul canonicului scriitor, spune Erizanu.

În 2016, istoricul Iurie Colesnic va apărea cu un volum dedicat femeilor necunoscute ale Basarabiei.  Gheorhe Erizanu afirmă că în lista lecturilor pentru anul 2016 trebuie să includem cărţile scriitoarei Ayn Rand, dar şi a clasicilor prozei basarabene. „Cu siguranţă, Ayn Rand. Poate vom înceta să ne plângem de milă şi ne vom apuca de lucru. Fiecare pe segmentul său. Îl recomand pe Kracht, fără rezerve, cartea despre covoare a lui Mardare. Cărţile magnificilor prozei basarabene sunt obligatorii în bibliotecă: Druţă, Busuioc, Beşleagă”, afirmă editorul. 

Cele mai vândute cărţi la Cartier

 Cele mai vândute cărţi de la Cartier ale anului 2015 sunt „Chişinăul nostru necunoscut” de Iurie Colesnic, „Coşmar în Balcani” de Anna M.Wittmann, „Balada celor cinci motănaşi” de Ion Druţă. Moldovenii s-au arătat interesaţi şi de prevederile din Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul contravenţional. La fel de căutată a fost cartea  „Era Extremelor” de Eric Hobsbawm, „Opera poetică” în două volume de Grigore Vieru, „Revolta lui Atlas” de Ayn Rand, dar şi „Îngerii Mării” de Stela Popa.

600 de titluri de la editura Litera

Editura Litera are un plan complex pentru anul 2016. Anatol Vidraşcu, directorul general al grupului editorial, spune că pe rafturile librăriilor vor apărea circa 600 de titluri, printre care albumul „Mileniul Românesc” de 1.000 de pagini şi albumul întitulat „Istoria ilustrată a României” de 800 de pagini. „O să mai facem un album dedicat artei româneşti de la origini până în prezent, de circa 800 de pagini. Vom continua să tipărim colecţiile noastre consacrate. Colecţia «Biblioteca pentru toţi» are deja peste 170 de titluri, iar în 2016 o vom completa cu titluri noi şi le vom reedita pe cele epuizate. Suntem unicii reprezentanţi ai companiei Disney în România şi Republica Moldova, avem 200 de titluri editate în colaborare cu ei, iar anul viitor vor mai apărea încă 100”, spune Anatol Vidraşcu.

Pentru cei care nu vor să citească

„Majoritatea lucrărilor le facem în versiune tipărită şi electronică, scoatem şi audiobook-uri. Pentru copiii şi adolescenţii care nu prea vor să citească, dar trebuie să o facă, vom tipări vreo 16 volume de romane mari clasice repovestite. Astfel, dacă romanul are 1.200 de pagini, o să-l povestim în 160 de pagini şi vom adăuga ilustraţii”, spune directorul editurii Litera, Anatol Vidraşcu.

Unele edituri încă nu ştiu ce cărţi vor publica în 2016. Redactorul-şef al editurii „Ştiinţa”, Mircea Ciobanu, afirmă că situaţia confuză din ţară se răsfrânge şi asupra activităţii acestor întreprinderi. „Este o situaţie confuză în tot ce se întâmplă în lumea cititorilor noştri şi a celorlalţi, aşa că deocamdată planurile noastre plutesc. Avem câteva idei, dar mă tem că se cam rup toate, nu aş vrea să amăgesc cititorul. Cred că trebuie să se aşeze lucrurile. Suntem într-o incertitudine, la fel ca toată ţara”, a precizat Mircea Ciobanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite